MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Торезі немає місця газеті «Про місто»?

27.10.2013   
Юрій Нужний

У місті Торезі Донецької області криміналітет чинить тиск на журналістів місцевої незалежної газети «Про місто», яка регулярно публікує матеріали на теми, незручні для влади.

Журналісти газети стверджують, що за редакцією встановлено стеження, на головного редактора Ігоря Абизова нападали невідомі, крім того, днями з друкарні був вкрадений свіжовіддрукований наклад газети.

Газетники вважають, що неприємності у них почалися після того, як у місто прийшла працювати компанія «ІРД», яка стала займатися обслуговуванням комунального житлофонду. Після того, як у виданні «Про місто» надрукували кілька статей з критикою підприємства, на газету посипалися неприємності. На початку жовтня невідомі особи 2 рази відрізали кабель біля офісу редакції, залишаючи офіс без електрики і зв’язку.
23-25 жовтня за редакцією стежив чорний автомобіль «Daewoo Lanos» з держномером АН 5529 СО, який пізніше переслідував головного редактора Ігоря Абизова. Але коли журналісти викликали міліцію, правоохоронці спокійно поговорили з пасажирами «Ланоса» і не вжили жодних заходів. Журналістам вдалося з’ясувати, що власником автомобіля є донеччанин Євген М.

Увечері 25 жовтня він же разом з іншими подільниками напав на Ігоря Абизова ввечері біля кафе. Нападники почали ображати і штовхати Абизова, який не міг захистити себе, адже нещодавно пошкодив ногу і пересувався на милицях. При цьому бандити кілька разів вдарили редактора по тілу й в обличчя, після чого спокійнісінько поїхали. Міліція прибула за викликом лишень через 35 хвилин.

У цей же день з друкарні невідомі на іншому чорному «Ланосі» з номером АН 8153 ВК вкрали весь віддрукований тираж газети «Про місто», а редакційній машині прокололи всі чотири колеса.

Як засвідчують газетярі, міліція не відреагувала ні на одну з їхніх заяв. Хоча тим чудово відомі і номери машин їх переслідувачів, і навіть особистість одного з них. Міліція не опитує свідків, не веде слідчі заходи і не затримує нікого з нападників.

У зверненні журналістів говориться: «У Торезі відбувається абсолютне і неприкрите беззаконня, місто є по суті злочинним анклавом, де люди абсолютно беззахисні перед криміналітетом і найменші спроби висловити свою точку зору присікаються насильством. Ні влада міста, ні міліція, ні СБУ не захищають журналістів, пресу тиснуть за інакомислення».

Редакція газети «Про місто» просить допомоги в розповсюдженні інформації та звертається за підтримкою до всіх центральних ЗМІ.

 Поділитися