MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Нє обязан прєдставляться!"

31.10.2013    джерело: www.poryad.com
Богдан Міщанський
Редакція Інформаційного агентства “Поряд з вами” стурбована діями міліціянтів, які виходять за межі їхніх повноважень

Редакція Інформаційного агентства “Поряд з вами” стурбована діями міліціянтів, які виходять за межі їхніх повноважень

Занепокоєння викликають факти безпідставного втручання працівників міліції в роботу журналістів – як це сталося на концерті, що провела Партія регіонів на Європейській площі 26 жовтня 2013 року, коли правоохоронець з відзнаками майора міліції безпідставно почав вимагати від журналіста видання “Новий регіон” злізти з паркану, таким чином заважаючи працювати.

При цьому, в порушення статті 5 Закону України “Про міліцію” цей правоохоронець, звертаючись до журналіста, не представився, на вимогу журналіста не показав посвідчення, не послався на жоден нормативний акт, згідно якого його вимога могла б вважатися законною.

001У продовження власних незаконних дій працівник міліції сам піднявся на паркан та скинув звідти журналіста.

Ми вважаємо такі дії не просто безпідставними, адже під час знаходження журналіста на штучному підвищенні не відбувається жодних незаконних дій і вимоги міліціянтів щодо залишення журналістами парканів, ліхтарів або інших підвищень є незаконними.

У данному випадку працівник міліції порушив відразу декілька статей (ст.3 та ст.5) “Закону про міліцію” та вчинив правопорушення згідно 171 статті Кримінального кодексу, коли протягом кількох хвилин, шляхом безглуздих вимог та застосування до журналіста сили, перешкоджав журналісту в його законній професійній діяльності.

002Нагадаємо, що держава Україна ще в 1997 році зобов’язалася підтримувати професійну та законну роботу журналістів. Законом “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів” передбачено, що “Відповідальність за скоєння злочину проти журналіста у зв’язку з виконанням ним професійних обов’язків або перешкоджання його службовій діяльності прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронного органу”.

Також нагадаємо, що у квітні 2013 року Міністерством внутрішніх справ України серед співробітників була розповсюджена пам’ятка “Взаємодія міліціонера з Медіа”, в якій наводиться приклад застосування 171 статті Кримінального кодексу України. Зокрема: “Науково-практичний коментар трактує перешкоджання, як протиправне створення будь-яких перепон, обмежень, заборон щодо одержання, використання, поширення та зберігання інформації окремим журналістом (журналістами) чи засобом масової інформації”.

Отже -

ми вимагаємо від Міністерства внутрішніх справ України оприлюднити прізвище, ім’я, по батькові міліцейського посадовця, який під час законної професійної роботи журналіста скинув останнього з паркану.

Ми вимагаємо притягнути цього працівника міліції до кримінальної відповідальності та звільнити його з міліції як людину, яка не розуміє власних посадових обов’язків та паплюжить звання держслужбовця.

Ми звертаємося до Генеральної Прокуратури України з вимогою ретельно вивчити ситуацію, що склалася, та надати належну оцінку діям співробітника правоохоронніх органів із врахуванням вимог статті 17 Закону України “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”.

 

Редакційна колегія ІА “Поряд з вами”
30.10.2013 р.
 Поділитися