MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

29 листопада 2013 року померла Наталія Горбаневська

29.11.2013   
Богдан Міщанський

Наталія Горбаневська, поетеса, автор півтора десятка книг віршів, колишній радянський дисидент і невтомний захисник прав людини, померла у Парижі. Їй було 77 років.

Радіо Свобода пише, що Наталя Горбаневська була ініціатором, автором та редактором першого номеру самвидаву бюлетеню "Хроніка поточних подій ("Хроника текущих событий").

25 серпня 1968 вона взяла участь в акції протесту на Червоної площі проти введення радянських військ до Чехословаччини. За це вона була заарештована в грудні 1969 року. А у квітні 1970 року їй був поставлений діагноз горезвісної винаходи радянської каральної психіатрії "уповільнена шизофренія" ( "вялотекущая шизофрения" ) і вона була направлена на примусове "лікування" до психіатричній лікарні, де перебувала до лютого 1972 року.

З 1975 року, опісля еміграції, Наталія Горбаневська жила у Франції, працювала в емігрантському журналі "Континент", а також була позаштатним співробітником "Радіо Свобода". Від початку 1980-х років і до 2003 року працювала у газеті "Російська думка" ("Русская мысль").

Вона була блискучим перекладачем, вона відкрила польську поезію російськомовному читачеві. Перекладала також з чеської, словацької, французької. Була членом редакції та редколегії російськомовного польського журналу "Нова Польща" ("Новая Польша").

Наталія Горбаневська - лауреат міжнародного літературного конкурсу "Російська премія" ("Русская премия") за 2010 рік у номінації "Поезія".

 

 Поділитися