MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Навчання правозахисників у Школі ХПГ

15.12.2013   
Тетяна Білоброва
У Харкові в рамках ХІІІ Школи з прав людини пройшли навчання активістів українських правозахисних неурядових громадських організацій.

З 9 по 13 грудня 2013 р. у Харкові в рамках ХІІІ Школи з прав людини пройшли навчання 25 активістів українських правозахисних неурядових громадських організацій.

Організатором виступила Харківська правозахисна група. Показово, що заходи Школи відбувалися саме під час Всеукраїнського тижня права.

Серед учасників Школи були представлені журналісти, адвокати, юристи, менеджери проектів правозахисних та благодійних організацій.

Програма навчальних заходів включала розгляд таких актуальних практичних аспектів діяльності правозахисних НУО, як менеджмент та фандрейзинг, захист прав людини у суді (зокрема, Європейському суді з прав людини), функціонування громадських приймалень, аналіз та звітність за проектною діяльністю.

Під час роботи у секціях відбулось обговорення можливостей та перспектив співробітництва правозахисних організацій та їх взаємодії з органами влади, організації спільних акцій і кампаній, здійснення інформаційного обміну, лобіювання правозахисту через мас-медіа.

За відгуками учасників школи, такий обмін досвідом правозахисної діяльності дозволив зруйнувати існуючі стереотипи і виявити нові напрями розвитку їх організацій. Багатьом було надзвичайно важливо переосмислити та актуалізувати важливість інформаційної діяльності у рамках правозахисту.

Досвід роботи Харківської правозахисної групи для учасників Школи був надзвичайно цінним.

Особливу зацікавленість та захоплення учасників Школи викликали лекції Всеволода Речицького, присвячені питанням конституційного права та відкритості інформації як універсальної вимоги розвитку демократичного громадянського суспільства. Лектором був проведений критичний аналіз американської та європейської парадигм конституціоналізму, в світлі якого розглянуті проблемні аспекти вітчизняного Основного Закону держави.

Розгляд питань відкритості інформації та способів її подання викликав активні обговорення та дискусії у колі учасників Школи, оскільки на тлі подій, що відбуваються в країні у наш час, це є особливо актуальним.

Наприкінці навчання бажаючі отримали експертну оцінку своїх проектних пропозицій не лише з боку керівника секції, але й інших учасників Школи, адже 3 проекти були обговорені у групах, їх критичний аналіз був представлений на загальний розгляд.

Було розглянуто практичні аспекти проектної діяльності саме правозахисних НУО, процедури подання грантових заявок та співпраці із закордонними донорами, започаткування та налагодження практики менеджменту, аудиту та аналізу діяльності.

Слід окремо відзначити комплексний та всеохоплюючий підхід директора ХПГ Євгена Захарова до розкриття концепції прав людини, місця й ролі правозахисних неурядових організацій у питанні відстоювання прав і свобод людини, відношення правозахисту до політики.

Окрема подяка була висловлена Геннадію Токарєву, чий виступ, з одного боку, систематизував теоретичні знання практикуючих адвокатів, з іншого – дав відповіді на практичні запитання молодих правозахисників, які стосувались процедур подання та розгляду заяв до Європейського Суду з прав людини, організації захисту прав людини за межами України.

А знання та практичні поради завідуючої громадської приймальні ХПГ Людмили Клочко стосовно налагодження роботи приймальні громадян дозволили учасникам Школи зробити важливі висновки стосовно того, як саме реалізувати цей напрям правозахисної діяльності з урахуванням останніх змін у законодавстві (прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу») та фактичної практики надання державою такої послуги.

При підведенні підсумків, учасники зазначили, що їх очікування від навчання у Школі повністю справдились а отримані знання та практичні навички будуть обов’язково реалізовані найближчим часом.

Тетяна Білоброва, Полтавський обласний благодійний фонд «Вітер перемін»

Фото Юрія Чумака

 Поділитися