MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Отакої: завдячуючи «покращенню», Україна виявилася найбіднішою країною Європи

31.12.2013   
Юрій Шершень
Наша держава встановила черговий антирекорд серед країн Європи – посіла останнє місце за кількістю коштів, які середньостатистична сім’я витрачає на їжу.
Наша держава встановила черговий антирекорд серед країн Європи – посіла останнє місце за кількістю коштів, які середньостатистична сім’я витрачає на їжу. Як повідомляє The Kiev Times, українці витрачають 50,2% сімейних бюджетів на продукти харчування. Ні в одній європейській країні немає таких гнітючих показників. За показниками рейтингу, який складався експертами РІА Рейтинг (що працює на базі Центру економічних досліджень «РІА-Аналітика» РІА Новини), Україна «обігнала» навіть такі бідні країни, як Молдова, Румунія та Албанія. Зазначимо, дослідження проводилося не американцями чи то спеціалістами з Євросоюзу, а росіянами, тому навіть у запеклих прибічників влади язик не мусить поворухнутися щодо «заангажованості» експертів. Експерти відзначають закономірність, за якою, чим більше витрати на їжу, тим менше валовий внутрішній продукт (ВВП) – один з головних показників багатства країни. До речі, чимало витрачають на харчі в таких європейських країнах як Сербія та Молдова з показниками 42,9% і 43,2% відповідно. Самі росіяни «проїдають» 30,3 % доходу. Варто відзначити, що в державах, де населення вважається матеріально забезпеченим з високою якістю життя і доходів, на продукти харчування витрачається всього 10-15%. Решта коштів йдуть на відпочинок, медицину, одяг та інші блага цивілізації. Перше ж місце займає одна з найбільш благополучних країн Європи – Люксембург. У люксембуржців на продукти йде всього 8,8 % споживчих витрат. На другому місці знаходиться Великобританія – 9,1 % доходу, і на третьому – Швейцарія, жителі якої витрачають на їжу 9,6% свого доходу. А українці гайнують так багато на їжу, бо їх мізерні зарплати майже не дозволяють купувати щось більш суттєве. Причини, на які вказують науковці, мало втішають українців: глибока політична та економічна криза, кричуща корупція і соціальна нестабільність. І найголовніше, на чому наголошують соціологи, – це значне розшарування суспільства. По цих позиціях Україна теж лідирує. Нагадаємо, нещодавно значний фінансовий конгломерат Сredit Suisse провів дослідження щодо світового багатства під назвою Global Wealth Report, в якому взяли участь 200 країн. Виходячи з отриманих результатів, українці були визнані одним з найбідніших народів нарівні з представниками багатьох африканських країн. Згідно з підрахунками, в середньому українець на рік отримує менше 5 тисяч доларів доходу, що в 10 разів менше, ніж середній заробіток у світі.
 Поділитися