MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Активісти Єврамайдану постраждали від так званого «Беркуту» біля Києво-Святошинського суду

11.01.2014   
Юрій Шершень

«Мінімум 10 активістів були в такому стані, що не могли самостійно звідти виїхати, з відкритими переломами рук, ніг, черепно-мозковими травмами», – зазначають свідки подій.

За інформацією ЗМІ, 10 січня 2013 р. біля Києво-Святошинського суду у Києві проходив пікет на знак протесту проти судилища над так званими «васильківськими терористами», які нібито хотіли підірвати неіснуючий пам’ятник, якого в природі давно немає.

Озвучений вирок – 6 років в’язниці – обурив людей, що знаходилися біля суду.

Почалися сутички з так званим «Беркутом» (що за неодноразові побиття пікетувальників зветься в народі «Шакалом»). У результаті постраждало щонайменше 10 активістів Євромайдану.

На місці інцидентів було 12 народних депутатів від опозиції, 3 з них теж постраждали. Травми отримали кілька журналістів і фотокореспондентів.

Після того автобуси з «Беркутом» дорогою перестріла колона автівок Автомайдану та перекрила шлях силовикам.

Під час блокування автобусів, частина мітингувальників почала штовхати один з них. У цей момент з автобусу вискочили міліціянти, які почали бити людей, що стояли поруч. Юрію Луценку розбили голову. Як повідомила дружина Луценка, екс-міністр втратив свідомість.

«Юра як міністр внутрішніх справ став між людьми і беркутівцями, щоб припинити кровопролиття. Беркутівці почали нещадно бити його по голові, кров лилася рікою. Розбили на обличчі окуляри. Він впав, втратив свідомість, лише тоді вони перестали його бити! Люди викликали швидку допомогу… Травми голови великі. Мені також дісталося...», – повідомила Ірина Луценко.

Пізніше вона розповіла, що в екс-міністра діагностували струс мозку, закриту черепно-мозкову травму та численні гематоми. Він отримав 8 ударів кийком.

Як повідомляє сайт Омбудсмена, працівниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини проведено попередню перевірку інформації щодо подій 10 та 11 січня 2014 року біля Києво-Святошинського районного суду Київської області та Святошинського РУ ГУМВС України в м. Києві.

За інформацією Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації, внаслідок вищевказаних подій 11 осіб з різним ступенем тілесних ушкоджень були доставлені до Київської міської клінічної лікарні № 17 і Київської обласної лікарні. Під час відвідування вказаних лікувальних закладів працівниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини встановлено, що 2 особи було госпіталізовано, 5 осіб відмовились від госпіталізації, 4 особи мали незначні тілесні ушкодження та госпіталізації не потребували.

За результатами відвідування працівниками Секретаріату Уповноваженого з прав людини Святошинського РУ ГУМВС України в м. Києві встановлено, що під час вищевказаних подій жодної особи затримано не було. Крім того, з’ясовано, що до Журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події внесено інформацію щодо 26 осіб, а саме:
- за повідомленнями лікарів щодо тілесних ушкоджень 18 особам, в тому числі, 2 народним депутатам Верховної Ради України, 3 представникам ЗМІ та 1 працівнику міліції;
- за фактом опору працівникам міліції та нанесення їм тілесних ушкоджень щодо 7 працівників міліції;
- за фактом втручання в діяльність судді.

Перевірка наразі триває. Луценко й інші побиті лікуються. «Васильківські терористи» перебувають за ґратами. «Беркут» готується до нових розгонів.

 Поділитися