MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Опис результатів робочої зустрічі групи №6 Експертної ради при МВС «Тісна співпраця з населенням та місцевими громадами. Підзвітність та прозорість в роботі»

26.04.2014   
Анастасія Леухіна

24.04 відбулася робоча зустріч групи № 6 (Тісна співпраця з населенням та місцевими громадами. Підзвітність та прозорість в роботі)

Учасники зустрічічлени експертної ради Олександр Банчук, Володимир Батчаєв, Анастасія Леухіна; Рон Гленсор, Радник Міжнародної Програми Підвищення Кваліфікації Органів Кримінального Розслідування Департаменту юстиції США (ІСІТАР), Максим Фомін, представник програми ІСІТАР Посольства США, координатор напрямку кримінального аналізу та інформаційних технологій; Гері Корднер – представник програми ІСІТАР Посольства США, колишній начальник поліції, мер міста; Олег Савчин, менеджер програм відділу співробітництва у правоохоронній сфері Посольства США;  Ірина Губенко, радник Міністра внутрішніх справ; Олексій Лазаренко, начальник КМСД; Богдан Лизогуб – заступник начальника ДКЗ МВС України, начальник Інспекції особового складу ДКЗ МВСУ; Віктор Поліщук, начальник організаційного відділу ДВБ МВС; Олег Пененко, заступник начальника ДЮЗ МВСУ; Валерій Потапенко, голова Комітету з питань культури, інформаційної політики та міжнародного співробітництва Громадської Ради при МВСУ.

Порядок денний

1.    Основні структурні зміни, необхідні для запровадження підходу «Міліція і громада».

Відносини міліції і громади – чому так багато уваги? Досвід США та уроки для України, Рон Гленсор.

Міліція і громада та проблемно-орієнтований підхід: які кроки реальні для української міліції, Олексій Лазаренко.

2.    Зв’язки з громадськістю – зміни та плани.

3.    Використання соціологічних досліджень в оцінці роботи міліції. Інституціоналізація практики.

4.    Проект «Ваш дільничний» – основні напрями роботи.

Ключові висновки

Робоча група пропонує взяти до уваги таки три основні орієнтири у реформуванні МВС:

1.         Відносини міліції з громадою повинні стати одним з базових орієнтирів у підготовці концепції з реформування МВС, оскільки довіра та повага населення – дуже важливий ресурс не тільки для профілактики злочинності, але й для ефективного розслідування злочинів. Ця стратегія була визнаною ефективною в усьому світі в умовах скорочення ресурсів.

2.         Принцип субсидіарності (організаційний та правовий принцип, за яким завдання повинні вирішуватися на найнижчому та віддаленому від центру рівні, на якому їх вирішення є можливим та ефективним) повинен використовуватися як другий базовий орієнтир при реструктуризації системи МВС. Це стосується як перерозподілу повноважень між центральним та місцевим рівнями, так і відповідного перерозподілу ресурсів, які необхідні для їх виконання.

3.         Зміна пріоритету з боротьби на профілактику злочинності. Роль міліціонера, його функції та індикатори оцінки ефективності повинні формуватися, зважаючи на безпеку громади (зокрема, її відчуття мешканцями), а не фокусуючись на покарання та кількості розкритих чи задокументованих злочинів.

Загальні рекомендації до впровадження

1. Підтримувати всі проекти та ідеї, які покращують інформування населення про роботу міліції, а також про криміногенну ситуацію на місцях, в тому числі з використанням інформаційних технологій.

2. Регулярно використовувати соціологічні дослідження як один з методів оцінки роботи співробітників та підрозділів.

3. Заохочувати та підтримувати співробітників, які співпрацюють з громадськими ініціативами, організаціями та громадянами в формі інноваційних спільних акцій чи проектів. Особливо заохочувати пошук нових форм цієї співпраці на місцях.

4. Переглянути систему оцінювання роботи підрозділів та змінити її у відповідності з вищезазначеними принципами.

5. Розглянути можливість інтегрувати блок «Методи роботи з громадою» у навчальну програму базової підготовки особового складу, а також в програми підвищення кваліфікаціі дільничних інспекторів.

6. Розвивати та підтримувати дільничні опорні пункти з метою підвищення їх доступності та ефективності у роботі з громадянами.

7. Зменшити бюрократію - розглянути можливості змінити пропорцію бюрократичне навантаження/робота з людьми в сторону збільшення роботі з людьмі та зменшення роботи з паперами.

8. Вдосконалити роботу сайту «Ваш дільничний», як складової сайту МВС.

9. Вивчити найкращі практики профілактики злочинності та почати ії впровадження.

Першочергові кроки

1. Підготувати рекомендації стосовно покращення роботи дільничних інспекторів з громадами (Запорожцев А.В., ДГБ)

2. Організувати робочу зустріч членів робочої групи з ІТ спеціалістом, який відповідає за управління сайтом МВС «Ваш дільничний» (Департамент інформаційних технологій МВС)

3. Підготувати офіційний запит від МВС на проведення соціологічного опитування на адресу громадських організацій та донорів (Губенко І.О., радник міністра).

 Поділитися