MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові на площі Свободи побили незрячого журналіста «Радіо Свобода»

03.05.2014   
Юрій Чумак
1 травня у Харкові на площі Свободи кілька десятків проросійських активістів намагалися спалити прапор України. Побачивши, що їх «акт» фіксують журналісти, вони атакували незрячого журналіста «Радіо Свобода» Володимира Носкова та його стрим-оператора.
1 травня 2014 р. у Харкові на площі Свободи кілька десятків проросійських активістів намагалися спалити прапор України. Побачивши, що їх «акт» фіксують журналісти, вони атакували незрячого журналіста «Радіо Свобода» Володимира Носкова та його стрим-оператора. Коли Володимир Носков і стрим-оператор Павло Стех підійшли до натовпу, що нівечив знятий з флагштока біля Харківської облдержадміністрації український прапор, намагаючись його спалити, на їхню адресу почали лунати образи і погрози. Почувши, як журналісти перемовляються українською мовою, їх обізвали «фашистами» і «бандерівцями» та почали виштовхувати з площі, б’ючи по голові і спині й намагаючись забрати обладнання. Міліція, що втрутилася, «відбила» журналістів у розлючених «протестувальників». Коли міліціонери пояснювали, що Володимир сліпий, проросійські мітингувальники кричали у відповідь: «А нам пох…й!» Крім того, з натовпу журналістам пригрозили, щоб вони більше не з’являлися на проросійських акціях. Після цих подій активістка харківського Євромайдану Наталка Зубар написала до ГУМВС України в Харківській області, прокуратури Харківської області, Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури України та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини заяву про злочин (повідомлення про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення). В якій зазначено, що 1 травня на площі Свободи стосовно Володимира Носкова та його асистента було скоєно дії, що мають ознаки злочину, відповідальність за який передбачена ст. 171 Кримінального кодексу України («перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»). Процесуально керувати розслідуванням даних фактів буде прокуратура Дзержинського району м. Харкова. До речі, як повідомили у відділі зв’язків з громадськістю ГУМВС України в Харківській області, вже 2 травня за спалення державного прапору правоохоронцями затримано 16-річну харків’янку. За даним фактом слідством було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 338 (наруга над державними символами) ККУ, санкція якої передбачає покарання до 3-х років позбавлення волі. Правоохоронці також встановили та доставили до відділу міліції іншого учасника події – 31-річного харків’янина.
 Поділитися