MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чубаров: окупаційна «влада» почала репресії, щоб залякати кримських татар

06.05.2014   
Юрій Нужний

Так звана «прокуратура» Криму порушила кримінальну справу проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, а також погрожує ліквідувати представницький орган кримських татар.

Як повідомляє Радіо Свобода, 5 травня 2014 р. у місцевих судах оголосили перші вироки (грошові штрафи) кримським татарам – учасникам мирної акції протесту проти заборони в’їзду до Криму їхнього лідера Мустафи Джемілєва.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров зазначив, що так звана «влада Криму» спровокувала кримських татар на масові дії, відмовивши М. Джемілєву у праві вільного пересування. Про це він заявив на прес-конференції у Сімферополі.

За його словами, репресії безпосередньо торкнулися людей, які брали участь в акціях з перекриття автотрас у регіонах півострова на знак протесту проти недопуску до Криму лідера кримських татар Мустафи Джемілєва.

Глава Меджлісу також зауважив, що російські закони значно відрізняються від українських, а тому «кримінальне переслідування для деяких учасників акцій 3 травня може завершитися досить суворими покараннями». «Я отримав інформацію про перші результати судів, які вже відбулися щодо наших учасників акцій у Криму. Дві людини вже отримали вироки по 10 тисяч рублів штрафу. Це досить велика сума для простої людини», – наголосив Чубаров.

Коментуючи заяву «прокурора» Криму Наталії Поклонської, в якій вона пообіцяла «ліквідувати» Меджліс кримськотатарського народу, Чубаров сказав: «Я ще не бачив документа, але ця фраза – «я гарантую ліквідацію Меджлісу», – мене як історика, переносить до іншого часу та інших людей, більш сумнозвісних, аніж пані прокурорша».

Рефат Чубаров вважає, що нині проблема не у представницькому органі кримських татар. «Мало декларувати, що кримські татари будуть реально відновлені у правах. Як? Яким чином вони братимуть участь у реальному житті, щоб бути спокійними за своє сьогодення та майбутнє?» – риторично запитав Рефат Чубаров.

Нагадаємо, 3 травня з’явилося публічне звернення «прокурора» Криму, в якому вона заявила, що прокуратура спрямувала дві постанови до ФСБ Росії щодо дій керівників Меджлісу, які були кваліфіковані як екстремістські.

 Поділитися