MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Президентські вибори – 2014 на Донеччині: оцінка загроз

24.05.2014   
Сергій Григор’єв

Донецьке обласне відділення «Комітету виборців України»: члени комісій відмовляються від участі в ДВК, адже ця робота занадто небезпечна.

Станом на 23 травня представники так званої «Донецької народної республіки» продовжують тиснути на виборчі комісії. Залишається невідомим місцезнаходження Руслана Кудрявцева, який є головою окружної комісії № 43 в Донецьку. Терористи його викрали 22 травня. Деякі джерела повідомляють, що він може перебувати в будівлі Донецької ОДА на п’ятому поверсі.

23 травня ЦВК перенесла місцезнаходження всіх п’яти окружних виборчих комісій у Донецьку. Тепер вони будуть розташовуватися в Міжнародному аеропорту ім. Сергія Прокоф’єва. На думку експертів КВУ, в цілому це рішення має поліпшити ситуацію в округах № 41-45, проте всі виборчі комісії в окрузі піддані жорсткому нападу терористів. Їх робота в день виборів – під питанням.

Загострилася ситуація в окрузі № 46 . Терористи повторно напали на ОВК в Артемівську. Озброєні люди вкрали всю документацію комісії. Члени окружкому встигли покинути приміщення до приїзду бойовиків.

У Сніжному невідомі напали на територіальну виборчу комісію, яка займалася організацією місцевих виборів міра. Нападники вкрали бюлетені, вибори в місті знаходяться під загрозою зриву.

У Мар’янському районі терористи напали на дільничну комісію. Озброєні люди погрожували членам комісії, також викрали всю документацію. Робота ДВК заблокована.

Також дещо погіршилася ситуація в Старобешевому. В окрузі члени ДВК масово відмовляються працювати в дільничних комісіях, голови здають печатки та посвідчення. Гостра нестача кадрів в день виборів може стати причиною закриття ряду дільниць. Основна причина відмов членів комісій – небезпечна обстановка в області.

Найбільш напружена ситуація на виборах зберігається в Горлівці, Донецьку, Краматорську та Слов’янську. Відносно стабільна обстановка спостерігається в Добропіллі, Красноармійську, а також в Олександрівському, Великоновоселівському та Добропільському районах.

З думкою Донецького КВУ погоджується і доцент кафедри політології історичного факультету ДонНУ, кандидат історичних наук Валентин Кокорський:

«Половина населення Донецької області готова взяти участь у виборах. Але фактор безпеки може бути суттєво стримуючим. Наприклад, батальйон «Донбас», який відновлював проукраїнський порядок, потрапив у засідку сепаратистів. Тому важко прогнозувати, що відбуватиметься у день виборів».

«Центральна влада ухвалює рішення про охорону дільниць, але я жодного разу не спостерігав реалізацію цього рішення на місцях», – зауважив донецький експерт.

 Поділитися