MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ООН стверджує що гуманітарна ситуація в Україні різко погіршилася

29.09.2014   
Яна Смелянская
Гуманітарна катастрофа - стан суспільства, котрий характеризується загрозою його знищення внаслідок міграцій, голоду, епідемій і насильства щодо мирного населення. Саме це зараз і трапляється на Україні....

Першою ознакою того, що на Південному Сході України назріває повномасштабна гуманітарна катастрофа, стали розмови про так звані "гуманітарні коридори" для мирних жителів, які безвинно страждають від громадянської війни. Другим невід’ємним показником гуманітарної катастрофи в самому її непривабливому і страшному вигляді -стала повна зневага інтересами мирних громадян з боку протиборчих сторін. Адже ж найбіш тривожним сигналом наближення гуманітарної катастрофи стала величезна кількість біженців та переселенців. Люди біжать або в інші регіони України, або в Росію чи до Криму, де вже організовані пункти прийому і забезпечення біженців та вимушених переселенців дахом над головою і предметами першої необхідності.
Як наслідок війни - зниження життєвого рівня населення в зоні конфлікту за всіма параметрами. Все це зараз присутнє в повній мірі в містах Донецької та Луганської областей, де практично зруйновано медичне обслуговування, освіту, соціальну сферу, актуальні перебої з водою і електропостачанням. Сторони, зрозуміло, у всіх цих проблемах звинувачують один одного.
ООН сьогодні повідомила, що конфлікт в Україні призвів до різкого погіршення гуманітарної ситуації в країні. Багато жителів на сході України відчувають гострий брак продовольства, теплого одягу, води і предметів гігієни. У зв’язку з наближенням зими внутрішньо переміщені особи гостро потребують, перш за все, теплого одягу і утеплених наметів.
На сьогоднішній день тільки в Україні офіційно налічується 295 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Приблизно п’ять мільйонів людей живуть в зонах, порушених конфліктом.
В Управлінні ООН по координації гуманітарних питань відзначають, що особливо важка ситуація склалася в районах, які знаходяться під контролем повстанців. Доступ туди обмежений в силу відсутності безпеки, а запаси предметів гуманітарної допомоги в місцевих організаціях і групах Червоного хреста вже закінчується.
В районах, постраждалих від конфлікту, не вистачає одягу, взуття, медикаментів, продовольства і предметів гігієни. У деяких населених пунктах на сході України питна вода подається в обмеженому режимі або взагалі не надходить. У цих районах терміново потребуються водяні насоси, дизельні генератори та медичне обладнання.
Також у Донецькій і Луганській областях особливо гостро стоїть проблема санітарії. У багатьох місцях терміново потрібні тимчасові туалети і засоби дезінфекції. В інших районах, які знаходяться під контролем влади, внутрішньо переміщені особи мають потребу у теплих ковдрах, одязі, зимових утеплених наметах, а також у медикаментах.
В свою чергу, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) повідомила, що за час кризи в Україні ситуація в сфері охорони здоров’я також серйозно погіршилася: спостерігається брак ліків, людям важко отримати медичну допомогу - особливо тим, хто проживає в зоні конфлікту чи тільки що покинув її.

 Поділитися