MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Люстрація негативно впливає на проведення АТО

04.11.2014   
Яна Смелянская
Не дуже вдалий і найбільш обговорюваний фахівцями останнім часом законопроект про люстрацію чиновників дає перші негативні результати. Виконання вимог закону "Про очищення влади" (про люстрацію) несприятливо впливає на виконання бойових завдань в зоні проведення антитерористичної операції на сході України. Про це йдеться в повідомленні Міністерсва оборони.
"У Міністерстві оборони ... з розумінням ставляться до необхідності виконання вимог Закону України "Про очищення влади", в той же час військове співтовариство стурбоване звільненням такої кількості фахівців - посадових осіб Збройних сил ... саме в той час, коли Україна знаходиться в стані особливого періоду, втягнута у збройний конфлікт та веде важку боротьбу з терористичними угрупованнями та російськими окупаційними військами на сході країни ", - йдеться в повідомленні. Як приклад негативного впливу наводиться звільнення генерал-полковника Геннадія Воробйова з посади першого заступника начальника Генерального штабу ЗСУ, який особисто керував проведенням АТО. В міністерстві його називають одним із найдосвідченіших і професійно підготовлених генералів. На думку Міноборони, такий стан речей вимагає негайного реагування керівництва держави та Верховної Ради, зокрема невідкладного внесення до закону змін, що дозволяють застосовувати його норми лише до тих військовослужбовців, участь яких в антиконституційних діях і інших правопорушеннях є доведеною. "Враховуючи викладене та на виконання доручення міністра оборони України генерал-полковника Степана Півторака в Міністерстві оборони опрацьовується проект внесення відповідних поправок до зазначеного закону на найближчому засіданні новообраної Верховної Ради України з метою збереження високопрофесійних кадрів органів військового управління оперативно-стратегічного рівня в цей найскладніший для державності Україна особливий період реальних викликів і загроз ", - наголошує прес-служба Міноборони. Нагадаємо, 28 жовтня Мін’юст оприлюднив у люстраційному реєстрі прізвища перших 179 звільнених чиновників. Серед військових чиновників в реєстрі значаться перший заступник командувача Сухопутних військ ЗСУ Сергій Бессараб, перший заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Геннадій Воробйов, а також заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Ігор Кабаненко.
 Поділитися