MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи сплачувати кредит під час АТО?

11.11.2014   
Яна Смелянская
Поряд із подіями на Донбасі чимало українців цікавить питання оплати своїх банківських кредитів, по яких людям продовжують нараховувати немалі проценти та необгрунтовані штрафи. Сьогодні Національний банк України надав інформацію по цьому питанню.

З метою забезпечення реалізації статей Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитеррористичної операції" Національний банк України повідомив про скасування пені та штрафів за договорами кредиту під час проведення АТО, про необхідність неухильного виконання Закону та безпосередню відповідальність керівників банків за невиконання вимог даного Законодавчого документу. Далі надаємо повний текст листа НБУ.

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

Юридичний департамент

ЛИСТ

05.11.2014 № 18-112/64483

 

Банкам України

Про скасування пені та штрафів за договорами кредиту під час АТО

Національний банк України з метою забезпечення реалізації статті 2 Закону України від 02.09.2014 № 1669-VII "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" (далі - Закон), повідомляє наступне.

Статтею 2 Закону встановлено заборону нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості із зобов’язань за кредитними договорами і договорами позики у період проведення антитерористичної операції громадянам України, які зареєстровані та постійно проживають або переселилися у період з 14 квітня 2014 року з населених пунктів, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція, а також юридичним особам та фізичним особам - підприємцям, що провадять (провадили) свою господарську діяльність на території цих населених пунктів. Банки зобов’язані скасувати зазначеним у статті 2 Закону особам пеню та/або штрафи, нараховані на основну суму заборгованості із зобов’язань за кредитними договорами і договорами позики у період проведення антитерористичної операції.

Періодом проведення антитерористичної операції вважається час з 14 квітня 2014 року до дати набрання чинності Указом Президента України про завершення проведення антитерористичної операції або військових дій на території України.

Банки мають встановлювати місце проведення господарської діяльності юридичної особи, фізичної особи - підприємця на основі даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а місце проживання клієнта - фізичної особи - на основі даних, зазначених в поданих клієнтом офіційних документах або засвідчених в установленому порядку їх копій. Отримані дані банки мають співставляти з Переліком населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України 30 жовтня 2014 року № 1053-р.

Реалізація прав осіб, передбачених статтею 2 Закону, не потребує отримання банком будь-яких інших документів, в тому числі сертифікатів про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) Торгово-промислової палати.

Нагадуємо про необхідність неухильного дотримання вимог Закону та відповідальність керівників банків за їх невиконання.

Заступник Голови
Національного банку України

Я.В. Смолій
 

 Поділитися