MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

53-тя сесія Комітету ООН проти катувань (04–06.11.2014, Женева)

12.11.2014   
Геннадій Токарев, адвокат
Представники ХПГ та УГСПЛ зробили стислі доповіді щодо своїх коментарів до шостої періодичної доповіді Уряду України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та жорстокого поводження. В. Лутковська презентувала альтернативну доповідь щодо імплементації статей 1–16 Конвенції проти катувань. Тепер від Комітету очікують на висновки та рекомендації, які він зробить за результатами розгляду шостої періодичної доповіді Уряду України.

З 4 по 6 листопада 2014 року в Женеві проходила 53-тя сесія Комітету ООН проти катувань, а також відбувалися події, пов’язані із проведенням цієї сесії.

4 листопада проведено зустріч Комітету з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини В. Лутковською, а також із представниками неурядових організацій, серед яких були представлені Харківська правозахисна група (Геннадій Токарев) та Українська гельсінська спілка з прав людини (Олександр Букалов).

Представники ХПГ та УГСПЛ зробили стислі доповіді щодо своїх коментарів до шостої періодичної доповіді Уряду України про виконання положень Конвенції ООН проти катувань та жорстокого поводження.

Валерія Лутковська зробила презентацію своєї альтернативної доповіді щодо імплементації статей 1–16 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

Голова Комітету та члени Комітету поставили запитання учасникам зустрічі, які надали відповіді на основні з цих запитань. Голова Комітету п. Клаудио Гроссман організував дискусію стосовно проблемних питань дотримання Конвенції в окремих сферах, зокрема під час затримання за підозрою у вчиненні злочину і тримання в органах досудового розслідування, в установах пенітенціарної служби, дискримінації та вчинення злочинів на ґрунті ненависті.

Пан Гроссман подякував представникам неурядових організацій за свої коментарі, які вони надали Комітету.

5 листопада уряд України презентував свою шосту періодичну доповідь щодо дотримання Конвенції, в який Урядовий уповноважений України в ЄСПЛ Наталія Севастьянова зробила акцент на прийняття Україною у звітний період низки законодавчих актів для забезпечення прав, гарантованих Конвенцію. Члени комітету виклали свої запитання по презентованій доповіді, після чого урядові була надана можливість підготувати відповіді на них.

У другій половині дня В. Лутковська, Р. Чубаров та Г. Токарев зробили доповіді про ситуацію з правами людини в Україні – загальної, в Криму та у східній Україні – перед представниками постійних місій в ООН та представниками інших міжнародних організацій. Після доповідей доповідачі відповіли на запитання присутніх представників міжнародних організацій.

6 листопада Уряд України надавав відповіді на запитання членів Комітету. Більшість цих відповідей була присвячена посиланням на норми чинного законодавства України, які, на думку представників Уряду, забезпечують дотримання положень Конвенції, в першу чергу, КПК України 2012 року. Відповіді представників Уряду, зокрема, МВС України, були аргументовані численними статистичними даними, які мали надати позитивні тенденції в Україні щодо дотримання заборони катування та інших форм жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність поводження чи покарання. Також презентовані справи України проти Росії, пов’язані з подіями в Криму та на сході України.

Тепер від Комітету очікують на висновки та рекомендації, які він зробить за результатами розгляду шостої періодичної доповіді Уряду України.

 Поділитися