MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рекомендації щодо вдосконалення виборчого законодавства

27.11.2014   
Михайло Камчатний
Необхідно у 2 – 4 рази зменшувати кількість депутатів, збільшивши кількість виборців, яких буде представляти певний народний обранець.

Основна потреба – це створення єдиного для усіх видів виборів, узгодженого в усіх своїх положеннях, Виборчого кодексу. Тому Верховній Раді нового скликання необхідно прискорити прийняття саме цього кодифікованого документу.

Щодо процедурних питань, то послаблення адмінресурсу гостро поставило проблему голосування на спецдільницях – у лікарнях, пенітенціарних закладах, військових частинах. Одним зі шляхів виходу з ситуації є зміна порядку голосування в цих закладах та посилення спостереження за ходом голосування. Військовослужбовців за можливості слід переводити на звичайні виборчі дільниці.

Зважаючи на те, що якість списків виборців вже є доволі високою, слід розглянути можливість передачі всієї роботи зі списками Державному реєстру виборців. Це дозволить скоротити термін роботи ДВК до 7-10 днів і фактично їх робота буде зосереджена тільки на організації голосування та підрахунку. При цьому передбачити в кошторисі виборів гроші для проведення інформаційної кампанії щодо уточнення даних виборців при органах Державного реєстру.

Загальна проблема всіх виборів – це якість підготовки членів комісій від партій, особливо «ідеологічних» та нових. Тому ми вчергове пропонуємо ЦВК створити базу даних членів комісій, які мають досвід роботи в минулому, для залучення їх до роботи на майбутніх виборах, що унеможливить вільні чи невільні спроби зриву виборів суб’єктами виборчого процесу.

На законодавчому рівні також необхідно змінити порядок формування виборчих комісій: спочатку проводити розподіл місць та посад, і тільки після цього приймати конкретні кандидатури від суб’єктів подання. При цьому обмежити можливість проведення замін членів комісій.

Необхідно вже запроваджувати елементи електронного діловодства. Наприклад, передбачити можливість передачі певних документів або інформації електронною поштою, можливо з використанням електронного підпису, а вже пізніше оригінали документів або протоколів з «мокрими» печатками.

ЦВК повинна звертати більше уваги ОВК на необхідність прозорої та відкритої роботи, в тому числі, надання офіційним спостерігачам, журналістам та виборцям повної інформації щодо прийнятих рішень і підготовки до виборів.

Щодо довго мусованого положення про вибори за «відкритими списками», то тут є дуже багато підводних каменів. У світі існує до десятка кардинально різних систем з таким голосуванням, в Україні варто було б запровадити найпростіший – відкриті списки з регіональними преференціями і одним голосом, що не передається.

Проте слід повністю змінити перелік відомостей, які даються про кандидата – викинути звідти нікому не потрібні місце народження, відомості про судимість, громадянство, проживання в Україні протягом 5 років – все це «інформаційний спам». Слід давати тезову інформацію про його трудову, громадську, партійно-політичну діяльність, принаймні, загальний дохід його і родини (декларації все одно ніхто не читає), можливо, якісь інші актуальні для виборця дані.

Стосовно Закону про місцеві вибори, то тут важливо розрізнити вибори органів місцевого самоврядування нижчої, «сільської» ланки, для яких цілком слушно залишили мажоритарну систему, вибори середньої ланки (районні, міські у райцентрах і невеликих містах обласного підпорядкування), де змішана система 50/50 в принципі є дієвою, але за умов підвищення прохідного бар’єру до 5 чи навіть 7% та дозволу вільного блокування партій згідно з місцевими умовами або створення місцевих партій. Вибори до обласних рад, рад обласних центрів і міських голів доцільно калькувати з виборів до Верховної Ради – і запроваджувати відкриті регіональні списки.

Звичайно, ми виходимо з сучасного адміністративно-територіального устрою, бо питання, чи будуть до осінніх виборів кардинальні зміни, відкрите. Але за будь-яких умов, необхідно у 2 – 4 рази зменшувати кількість депутатів, збільшивши кількість виборців, яких буде представляти певний народний обранець.

Щодо районних рад, то з метою спрощення процедури голосування, підвищення значення виборів сільських рад, доцільним видається їх формування шляхом виборів 2 представників до районної ради від кожної сільради безпосередньо сільськими радами, причому з метою запобігання маніпуляцій, один з них обов’язково має представляти партію, що перемогла за партійними списками. Можливо, таку ж систему варто запровадити і на виборах до обласних рад.

Необхідно переводити діяльність місцевих депутатів на професійну основу із заробітною платою за рахунок місцевих бюджетів. Але депутат не може суміщати свою роботу з іншою діяльністю, наприклад, із власним бізнесом або в структурах виконавчих органів влади різних рівнів чи комунальних підприємств.

Михайло Камчатний, голова ХОВ ВГО «Комітет виборців України»

 Поділитися