MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківська НСЖУ вимагає припинити тиск на журналістку

01.12.2014   
Георгій Кобзар
Заява Харківської обласної організації Національної Спілки журналістів України до Генерального прокурора України В. Яреми

Заява Харківської обласної організації Національної Спілки журналістів України до Генерального прокурора України Віталія Григоровича Яреми:

«Журналістська спільнота Харківщини стривожена й обурена діями Харківської обласної прокуратури, яка, захищаючи честь мундира, переходить усі межі законності та елементарної порядності.

Така позиція призвела до уможливлення нападу на члена Національної Спілки журналістів України, власного кореспондента газети «Урядовий кур’єр» Світлани Галаур та створює загрозу здоров’ю і життю членів її сім’ї.

Працівниками прокуратури сьогодні фабрикується кримінальна справа щодо співробітників харківської міліції, які на законних підставах за ухвалою суду проводили обшук в особняку директора Харківського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства (ХКЕПОП), де виявлено розкрадання державних коштів на великі суми, і син якого обіймає посаду прокурора Богодухівського району Харківської області.

В ході журналістського розслідування, яке ведуть Світлана Галаур та член НСЖУ Володимир Галаур, їм стало відомо про те, що розкрадання державних коштів та завищення цін на протези для інвалідів тут триває не один рік і що раніше цією проблемою займався наш колега, котрий також виявив подібні порушення на значно більші суми, проте в той час працівники підприємства були залякані і побоялися свої свідчення повторити на відеокамеру.

Директор ХКЕПОПу, відчуваючи свою безкарність та захист завдяки синовим корупційним зв’язкам з боку прокуратури, прямо погрожує працівникам міліції «знайти у їхніх квартирах» нібито вкрадені під час обшуку гроші та хвалиться тим, що вже домовився з прокуратурою про те, що співробітників МВС «розірвуть» і «закриють».

Відкидати ці погрози як безпідставні – не можна, особливо після нападу на Світлану Галаур. Директор підприємства, не криючись, говорить про те, щоб під час ініційованих Харківською обласною прокуратурою обшуків у помешканнях сімей міліціонерів і, відповідно – в квартирі Галаур, оскільки вони мешкають з донькою, внуком та зятем, який брав участь в обшуку особняка директора ХКЕПОПу, будуть підкинуті гроші.

Харківська обласна організація НСЖУ просить Вас об’єктивно розібратися в ситуації та зробити відповідні висновки. Ми вимагаємо негайно звільнити з органів прокуратури всіх працівників, причетних до вказаних дій та розвалу справи по розкраданню державних коштів у ХКЕПОПі. Ми заявляємо про те, що будемо щоденно стежити за перебігом подій і доносити інформацію до громади, висвітлювати в ЗМІ кожну суперечливу справу та дію Харківської обласної прокуратури. Аж до тих пір, доки не формально, а на ділі не буде люстровано останнього учасника цих подій.

Досить затискати свободу слова, залякувати і вбивати журналістів. Ми цього не боїмося, бо віримо в демократичну, вільну від корупції і свавілля чиновників нашу Україну!

Члени правління ХОО НСЖУ»

 

До речі, як повідомляє «Укрінформ», міліцією розпочато розслідування за фактом нападу на власного кореспондента газети «Урядовий кур’єр» Світлану Галаур.

Інцидент зареєстрований 22 листопада. Невідомі погрожували журналістці на поверсі багатоквартирного будинку, де вона живе. Кримінальне провадження розпочато за ознаками ч.1 ст.129 («Погроза вбивством»).

Зараз, за інформацією ГУМВС в Харківській області, журналістці забезпечена охорона.

Як розповіла сама Світлана Галаур, вранці невідомі схопили її біля ліфта на 13-му поверсі, виштовхнули на балкон і попередили, щоб «не лізла, куди не слід», при цьому погрожували скинути її вниз, «якщо не припинить журналістське розслідування».

«Я відразу ж звернулася до міліції, там вжили заходи з охорони. Однак історія на цьому не закінчилася: раптом несподівано виявився пошкодженим домофон і вхідні двері на майданчик, зламаний вхід на горище на 14-му поверсі, вирубаний електрокабель, зник Інтернет. Хтось продовжує тактику залякування», – додала С. Галаур.

 Поділитися