MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Amnesty International: Учасники побиття мітингувальників та журналістів 1 грудня до цих пір не покарані

01.12.2014   
Яна Смелянская
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні заявляє, що жоден працівник міліції не був притягнутий до відповідальності за побиття протестуючих і журналістів під час масових акцій в Києві 1 грудня 2013 року.

Про це сьогодні журналістам заявила директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур під час проведення акції біля Адміністрації президента.

Вона нагадала, що рівно рік тому на вулиці Банковій, біля Адміністрації президента, відбулися зіткнення між учасниками акції протесту і співробітниками спецпідрозділу МВС "Беркут", які "використовували непропорційну силу, невибірково щодо мирних протестувальників і журналістів, і в результаті таких дій дуже велика кількість протестуючих отримала значні каліцтва ".

За словами Мазур, також під час тих заворушень "вісім чоловік були затримані і прямо тут, перед Адміністрацією президента, їх жорстоко побили співробітники міліції ...".

"Однак минув рік, і до цих пір ці люди не отримали відповіді на базові питання: хто були ці працівники міліції, які їх били? Чому жоден з них не притягнутий до відповідальності? Чому ці люди, які постраждали від грубих порушень прав людини, не отримали компенсації? ", - зазначила Мазур.

Вона заявила, що правозахисники сьогодні знову прийшли до Адміністрації президента, щоб разом з потерпілими нагадати владі про її обов’язки - провести ефективне розслідування "абсолютно всіх порушень прав людини, які мали місце під час Євромайдану". Серед них директор Amnesty International в Україні назвала розгін Майдану, зіткнення між протестуючими та правоохоронцями на Банковій і на Грушевського, розстріл Героїв Небесної Сотні.

За її словами, "це має бути обов’язком не тільки Генеральної прокуратури, а абсолютно всіх органів влади, це має бути просто справою честі".

При цьому Мазур зазначила, що, крім того, влада України нарешті повинна визнати, що на даний момент немає ефективного механізму розслідування порушень з боку представників правоохоронних органів.

"Вони повинні це визнати і нарешті почати реформувати систему таким чином, щоб нарешті з’явився в Україні інститут або механізм підзвітності міліції, щоб абсолютно кожен, хто стає жертвою порушень прав людини з боку тих, хто повинен нас захищати, з боку правоохоронних органів, знав, куди йому звертатися, як це робити і розраховувати на справедливе рішення у своїй справі", - сказала Мазур.

Нагадаємо, 1 грудня 2013 року в Україні відбулася багатотисячна акція громадянського протесту, в якій тільки в Києві взяли участь понад півмільйона людей. Люди вийшли на знак протесту проти жорстокого розгону «беркутівцями» учасників Євромайдана в Києві в ніч на 30 листопада. Однак провокатори влаштували сутички під Адміністрацією Президента України, в результаті яких постраждали майже 200 учасників акції протесту і, як стверджували тоді в МВС, 140 правоохоронців.

 Поділитися