MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Велике досягнення колег-юристів

23.01.2015   
Печерський райсуд Києва ухвалив рішення, яким частково задовольнив скаргу на бездіяльність Генпрокуратури, що само з себе є великим досягненням.

1 грудня 2014 року черговий прокурор Генеральної прокуратури України відмовився приймати заяву про вчинення кримінального правопорушення, яку подав помічник київського адвоката Анни Литвин Василь Мельничук – прокуратура відмовила в реєстрації заяви в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР).

Тоді А. Литвин викликала телефоном 102 наряд міліції, який, приїхавши, зареєстрував заяву адвоката про вчинений злочин.

Як повідомила прокуратура листом від 15 грудня 2014 року, «відомості за заявою Мельничука В. І. від 01.12.2014 не внесено до ЄРДЗ, оскільки в ній відсутні відомості, які б вказували на наявність у викладених обставинах ознак злочину».

Після цього подано скаргу до Печерського райсуду м. Києва, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄДПР після подання заяви про кримінальне правопорушення.

6 січня цього року, розглянувши скаргу, суд дійшов висновку, що у заяві В. Мельничука від 1 грудня 2014 року «зазначено короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень окремими особами, попередню правову кваліфікацію кримінальних правопорушень, тобто вказані відомості, які є достатніми для внесення відповідних відомостей до ЄРДР (ст. 214 ч. 5 КПК України)» і ухвалив: скаргу на бездіяльність Генеральної прокуратури України частково задовольнити, а також зобов’язати компетентну посадову особу Генпрокуратури внести відомості про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР за заявою В. Мельничука від 1 грудня 2014 року.

Фактично, це рішення суду винесене проти Генеральної прокуратури, що само з себе є великим досягненням.

Вітаємо колег-правників!

«ПЛ»

 Поділитися