MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Бюро ПАРЄ визнало імунітет незаконно ув’язненої в Росії Надії Савченко

26.01.2015   
Яніна Смелянська
Керівний орган Парламентської асамблеї Ради Європи, бюро ПАРЄ, на засіданні в понеділок більшістю голосів прийняв рішення про те, щоб визнати імунітет народного депутата Надії Савченко.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на джерело у складі Бюро. Співрозмовник зазначив, що засідання цього органу, як і зазвичай, проходило в режимі "не для розголошення".

"Більшістю голосів було прийнято рішення про те, що асамблея визнає повноваження Савченко незважаючи на те, що вона перебуває в ув’язненні і не може з’явитися в Страсбург для особистої присутності на засіданні", - переказав суть рішення співрозмовник "Європейської правди".

"Далі справа передається до регламентного комітету асамблеї, який визнає, що Савченко як депутат ПАРЄ має міжнародний імунітет. І далі вже справа піде", - додав він.

Представник ПАРЄ також нагадав, що у асамблеї є досвід вирішення схожої проблеми - в 2001 році точно такий механізм дозволив звільнити молдавського військовополоненого Іліє Ілашку. Він з 1993 року перебував у придністровської в’язниці (де-факто - під контролем Росії), і лише після того, як Ілашку надали громадянство Румунії, вибрали румунським сенатором і в 2000 році включили його в делегації в ПАРЄ, заручника вдалося звільнити.

"Це тривалий процес, але він може привести до успіху", - зазначив співрозмовник "Європейської правди".

 Поділитися