MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Доля нерезидентів

26.01.2015   
Георгій Кобзар
Окружний адміністративний суд Києва 22 січня відмовив у задоволенні позову щодо скасування постанов Нацбанку України про нерезидентний статус кримчан.

Окружний адміністративний суд Києва 22 січня 2015 р. відмовив у задоволенні позову про скасування постанов Нацбанку України про нерезидентний статус кримчан. На думку правозахисників, це негативно позначиться на правах громадян України з кримською реєстрацією, оскільки комерційні банки продовжать блокувати рахунки юридичних і фізичних осіб з півострова.

Автори позову вважають, що постанови НБУ №699 і №819 є дискримінаційними.

Як повідомляє «Крим. Реалії», позов до окружного адміністративного суду був поданий від кримчан, які заявили, що прийняті Нацбанком постанови ущемляють їхні конституційні права.

Інтереси позивачів у суді представляв адвокат, представник Регіонального центру з прав людини Сергій Заєць. За його словами, позовна заява будувалося на тому, що визнання кримчан нерезидентами і обмеження їх права на банківські операції суперечать Конституції України, відповідно до якої заборонена дискримінація за ознакою місця проживання.

«Встановлення особливих правил надання банківських послуг для певної групи українських громадян, а саме тих громадян, які мають кримську реєстрацію, вже само по собі є дискримінацією», – зазначив правозахисник.

Натомість, представники Нацбанку будували свій захист на тому, що НБУ не перевищував свої повноваження і діяв строго в рамках закону «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».

Судді Олександра Кармазіну здалися переконливішими доводи юристів Нацбанку, і всі позовні вимоги кримчан були відхилені в повному обсязі.

Відтепер правозахисники мають намір подати апеляцію на рішення, прийняте Окружним адміністративним судом Києва.

У секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини також вважають дискримінаційними постанови НБУ №№ 699 і 810. Начальник відділу недискримінації Сергій Пономарьов зазначив, що, відповідно до міжнародного права, обмеження прав, яке носить дискримінаційний характер, може бути обґрунтованим тільки в тому випадку, коли воно служить законним правомірним цілям.

«У цьому контексті Нацбанк, приймаючи ці постанови, не мав таких цілей. Всі ці обмеження є неправомірними. Сам факт окупації Криму не є виправданням для таких обмежень», – наголошує Пономарьов.

Нагадаємо, постанова НБУ № 699 про визнання громадян України з кримською реєстрацією нерезидентами була прийнято ще 3 листопада 2014 р. Згідно з цим документом, регулятор розпорядився про закриття рахунків юридичних осіб, зареєстрованих у Криму. Після шквалу критики Нацбанк 18 грудня 2014 р. видав нову постанову під № 810, відповідно до якої статус резидентів може бути збережений для кримчан, які отримали довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

При цьому в новій постанові НБУ зберіг норму про закриття рахунків юридичних осіб, зареєстрованих у Криму, і ввів нові обмеження. Зокрема, регулятор розпорядився про закриття банківських рахунків кримських фізичних осіб-підприємців.

Таким чином Нацбанк не усунув виниклих проблем, коли ввів норму, відповідно до якої статус резидентів зберігається у тих кримчан, які виїхали на материк після анексії. Адже рахунки підприємців та громадських організацій з Криму, як і раніше, залишаються закритими, і розблокувати їх украй складно. Також значні труднощі виникли у тих громадян України, які мають кримську реєстрацію, але переїхали на материкову частину до окупації півострову.

 Поділитися