MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Російський Свинолуп звинувачує мати сімох дітей у держзраді на користь України

02.02.2015   
Сергій Григор’єв

Мешканка Смоленської області Світлана Давидова арештована за повідомлення в посольство України про можливу відправку військ РФ до Донецька.

У квітні 2014 р. вона зателефонувала в українське посольство, розповівши, що сусідня з її будинком військова частина спорожніла і солдати могли бути спрямовані до Донецька.

А зранку 21 січня 2015 р. в двері квартири Анатолія Горлова та Світлани Давидової у м. Вязьма подзвонили. Коли хазяїн відкрив двері, в квартиру увірвалися люди в чорному камуфляжі. Слідом зайшов чоловік у штатському, показавши посвідчення слідчого з особливо важливих справ 1-го відділу слідчого управління ФСБ РФ полковника юстиції Михайла Свинолупа. Свинолуп заявив Світлані Давидовій, що вона затримана у справі, порушеній за ст. 275 Кримінального кодексу РФ («державна зрада»).

Після декількох годин слідчих дій співробітники ФСБ винесли з будинку всі записні книжки, комп’ютер і ноутбук.

А через день чоловік С. Давидової дізнався, що мати сімох дітей етапована до Москви, де Лефортовський районний суд обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

В інтерв’ю, опублікованому на сайті «Открытая Россия», Давидова зазначає, що суддя, яка винесла рішення про утримування підозрюваної, не взяла до уваги наявність у неї неповнолітніх дітей (молодшій дитині зараз усього 2,5 місяці).

«У постанові про арешт на два місяці суддя зазначила, що обвинувачена може сховатися і вплинути на свідків», – розповідає Давидова. Суть кримінальної справи зводиться до наступного.

За даними ФСБ, у квітні 2014 Світлана Давидова помітила, що військова частина №48886, розташована по сусідству з її будинком, фактично спорожніла. У цій частині дислокується 82-та окрема радіотехнічна Червонопрапорна ордена Олександра Невського бригада ГРУ.

Потім вона поїхала в центр по справах і в маршрутці побачила одного із службовців цієї частини. У телефонній бесіді чоловік говорив своєму співрозмовнику, що його з товаришами по службі «невеликими групами переправляють до Москви, обов’язково в цивільному, а звідти далі у відрядження».

Світлана Давидова, що активно цікавилася ситуацією на сході України, вирішила, що мова йде саме про відрядження до Донецька. Повернувшись додому, вона розповіла про все чоловікові, а потім вирішила зателефонувати в українське посольство в Москві – задля того, щоб запобігти можливим жертви, – згадує чоловік заарештованої.

Крім суто риторичних питань на кшталт того, звідкіля у ФСБ дізналися про дзвінок громадянки до української амбасади, виникають і суто правові.

Адже ст. 275 КК РФ передбачає, що державна зрада – це вчинені громадянином Російської Федерації шпигунство, видача іноземній державі, міжнародній або іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю, довірену особі або таку, що стала відомою йому по службі, роботі, навчанні або в інших випадках, передбачених законодавством РФ, або надання фінансової, матеріально-технічної, консультаційної чи іншої допомоги іноземній державі, міжнародній або іноземній організації або їх представникам у діяльності, спрямованій проти безпеки Російської Федерації.

Але обвинувачена не могла мати доступ до держтаємниці, оскільки не перебуває на службі в держустановах і до спеціальних даних не допущена. А якщо передача нею інформації про можливе переміщення російських військових до України була «спрямована проти безпеки» Росії, виходить, що ці відомості є правдивими?!

Тоді російським свинолупам напрочуд складно буде під час слідства приховати чергову кремлівську «таємницю полішинеля».

Зауважимо, за «державну зраду» російське кримінальне законодавство передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 20 років.

 Поділитися