MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Тюрма врятує від загибелі»

13.02.2015   
Андрій Діденко
Харківська правозахисна група неодноразово акцентувала увагу на порушеннях прав людини на територіях, що тимчасово непідконтрольні українській владі. Йдеться про трагічні будні осіб, що опинилися в даний час в статусі засуджених (обвинувачених) і перебувають на території Луганської та Донецької областей.

Харківська правозахисна група неодноразово акцентувала увагу на порушеннях прав людини на територіях, що тимчасово непідконтрольні українській владі. Йдеться про трагічні будні осіб, що опинилися в даний час в статусі засуджених (обвинувачених) і перебувають на території Луганської та Донецької областей.

Ми вже писали, що в Луганській і Донецькій областях найбільша кількість установ виконання покарань різного рівня безпеки, в той час як на території АР Крим всього три виправних заклади, підпорядковані Державній пенітенціарній службі (ДПтСУ): Керченський виправний центр № 139 – 30 засуджених, Керченська виправна колонія № 126 для осіб, які вперше скоїли злочин, на 710 засуджених, Симферопольська виправна колонія середнього рівня безпеки, в якій утримувалися 1470 осіб, і слідчий ізолятор (СІЗО), розрахований на утримання 1700 засуджених і слідчо-заарештованих. Загалом, це близько 3910 осіб. З 36 закладів ДПтСУ, що знаходяться на території Луганської і Донецької областей, 28 розташовані на території, що перебуває під контролем терористів – це від дванадцяти до п’ятнадцяти тисяч осіб. Ми наголошуємо, що всі ці особи фактично опинилися заручниками ситуації. І якщо в АРК засуджених примушували до громадянства Російської Федерації, то на території бойових зіткнень руйнуються будівлі й масово гинуть засуджені.

Ми вже не говоримо про те, що Держава має дбати про життя і здоров’я кожної людини!

6 лютого 2015 року о 13: 18 ми отримали повідомлення з Єнакіївської виправної колонії № 52.

Засуджений Т.: «Сейчас идет минометный обстрел, осколки летят по нам, весь второй этаж выбивает двери, что б их перевели на первый этаж, что бы спрятаться. Контролеры делают вид, что их нет, а оперативник Хаустов Руслан Олегович вместе с контролерами сидят в подвале (спрятавшись) а к нам пришел и говорит, что б мы не волновались и прятались под нары. А на днях к нам попали ракеты из „града“, попали в столовую, она вся разрушена, один человек убит, второй в реанимацию попал».

Ми не володіємо інформацією щодо розв’язання трагічних подій в Єнакіївській виправній колонії № 52-й, а також в інших закладах через відсутність комунікації. Насправді ситуація напружена на всій території, окупованій терористами.

Чернухінська виправна колонія (№ 23) середнього рівня безпеки для тримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі. Планове наповнення – 1010 осіб. Неодноразово піддавалася обстрілам, деякі приміщення установи знищені.

Згідно із останніми даними, пересування в Чернухіно обмежене через постійні обстріли.

Засуджений М.: «Заехали несколько джипов в зону и выгрузили трупы осужденных которых вчера отпустили … В самом центре поселка артиллерия, с двух сторон идут уличные бои … Было всего 380 человек, когда начали бомбить, персонал открыли ворота и сами убежали. Те, которые вышли – человек 300, попали под обстрел на поражение с блокпоста „ЛНР“, потом в омоновских бобиках привезли трупы и на видео все это снимали. Кассетные бомбы залетают, трупы лежат на дорогах. Так вот и у нас вот-вот сорвет крышу. Я вообще весь желтый, печенка больная – наверное, желтуха, медикаментов нет».

Юрій Білоусов, керівник Департаменту з реалізації національного превентивного механізму при Уповноваженому Верховної Ради з прав людини, в правозахисній розсилці шукав ліки для цієї хворої людини, а головне – комунікацію, тобто як ці ліки доправити і надати. От що він пише:

«Передав всю інформацію стосовно цієї людини безпосередньо в моніторингову місію ОБСЄ і місію Червоного хреста, на жаль відповіді не отримано, як і з правозахисної розсилки. За нашими даними Чернухіно повністю блоковане сепаратистами – потрапити туди неможливо. Тримаю зв’язок через волонтерів.

Радив би засудженим залишатися в колонії, принаймні до завершення перемовин в Мінську – все ж таки є надія на хоча б тимчасове припинення вогню. Тоді вірогідно і з’явиться можливість евакуації. Крім того, в медичній частині колонії залишилися хоч якісь медикаменти, що також не менш важливо в ситуації, в якій опинилися засуджені.

В той час засуджені, які самостійно дісталися до небезпечних районів, поміщаються в Артемівське СІЗО.

Офіс готує акт реагування Омбудсмена до Генеральної прокуратури України щодо притягнення до відповідальності посадових осіб, не забезпечивших своєчасну евакуацію, що призвело до тяжких наслідків».

В звіті спеціальної місії ОБСЄ, опублікованому 11 лютого, йдеться про те, що 10.02.2015 року із тюрми в поселенні Чернухіно (Луганської області) втекло 340 засуджених. Згідно із інформацією, спостерігачі зустрічалися з українськими та російськими офіцерами Спільного центру по координації і контролю. «Офіцери повідомили, що вони (засуджені) втекли в першій половині дня після жорстоких боїв в районі. Близько 30 засуджених залишилося»,– йдеться в повідомленні. Поселення Чернухіно розташоване в 65 км від Луганська – на кордоні між так званими самопроголошеними «ЛНР» і «ДНР». Через бойові дії населення евакуйоване.

Дані ДПтСУ

«За попередньою інформацією, в Чорнухинську виправну колонію управління ДПтС України в Луганській області (№ 23) уже повернулось 83 засуджених, які, рятуючи життя під час активних обстрілів у період з 8 по 10 лютого 2015 року, залишили територію установи.

На даний час зазначені особи перебувають у безпечному місці на території установи. Вживаються заходи щодо організації їх харчування.

Також інформуємо, що частина засуджених, яка відбувала покарання в Чорнухинській виправній колонії (№ 23) та скоїла втечу під час її обстрілу, самостійно дісталася до блокпостів Національної гвардії України, де проходить відповідне документування. До Артемівської установи виконання покарань управління ДПтС України в Донецькій області (№ 6) співробітниками правоохоронних органів було доставлено та наразі перебуває 23 таких особи».

Нагадаємо, що в частині 4 Указу Президента України № 875/2014 Про рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 листопада 2014 року «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях» Міністерству юстиції України наказується: «1) невідкладно вжити заходів для забезпечення переміщення органів і установ Державної кримінально-виконавчої служби України, засуджених та осіб, узятих під варту, з окремих територій у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях до інших регіонів України, а також внести пропозиції щодо амністії осіб, які відбувають покарання в цих установах і засуджені за злочини невеликої та середньої тяжкості».

 Поділитися