MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

97 річна бабуся двічі принизила Верховний суд України в Європейському Суді

18.02.2015    джерело: helsinki.org.ua
Європейський Суд двічі визнав порушення права на справедливий суд в справі пенсіонерки Марії Бочан. Зок-рема через довільне тлумачення його рішень Верховним судом України. За це держава виплатить пані Бочан ком-пенсацію в розмірі 10 тисяч євро. Правозахисники зазна-чають: «Бочан проти України (№2)» – перше рішення Ве-ликої палати Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо України. Це відкритий натяк вітчизняним суддям та владі: «Рішення Європейського Суду потрібно виконува-ти».

Більше 10 років Марія Бочан намагалася довести своє право на квартиру в приватному будинку, яку зайняв сторонній чоловік. Декілька разів суди першої та другої інстанцій ухвалювали рішення на її користь, але їх скасо-вував Верховний суд. Зневірившись досягнути правди в Україні жінка написала заяву до Страсбургу.

Європейський Суд визнав порушення права заявниці на справедливий суд та призначв їй компенсацію в розмірі 2 тисячі євро.

Рішення Європейського суду мало стати підставою для перегляду рішення Марії Бочан та шансом виправити допущені вітчизняними суддями помилки. Але Верховний суд помилок не побачив, і знову «відфутболив» настирли-ву бабусю, вважаючи, що поставив крапку у цій справі.

Важливо, що серед суддів Верховного суду, які приймали це рішення було багато заслужених юристів України, зокрема Ярослав Романюк нинішній голова Вер-ховного суду, Анатолій Ярема заступник голови цього су-ду, Микола Пшонка старший брат усім відомого екс гене-рального прокурора та багато інших.

Та бабуся вирішила не здаватися, і вдруге звернула-ся за справедливістю до Європейського суду. Цього разу її справу розглядала Велика палата ЄСПЛ, яка розглядає тільки найбільш важливі і резонансні справи.

Рішення знову було на користь жінки. Але, цього разу судді Європейського суду досить конкретно звинуватили своїх українських колег з Верховного Суду у спотворенні висновків ЄСПЧ та ігноруванні права на справедливий суд. 97-річна бабуся має отримати компенсацію, вже в розмірі 10 тисяч євро.

Дослівно у рішенні Європейського суду зазначається, що «в своєму рішенні від 14 березня 2008 року Верховний суд грубо спотворив висновки Суду, викладені в його рішенні від 3 травня 2007 року»

На думку Максима Щербатюка, програмного дирек-тора Української Гельсінської спілки з прав людини піднята в рішенні ЄСПЛ проблема – надзвичайно актуальна, оскільки Верховний суд фактично намагається самостійно тлумачити рішення Європейського Суду. «Це призводить до того, що є рішення ЄСПЛ проти України, які так і не виконуються. Приклад цієї справи є дуже яскравим, оскі-льки показує, відношення України до виконання рішень ЄСПЛ. Важливо, що рішення по цій справі прийняла Велика палата Європейського Суду, що є черговим «дзвіночком» українській владі щодо виконання її міжнародних зо-бов’язань», – пояснює Максим Щербатюк.

Правозахисник переконаний, якщо Верховний суд і надалі діятиме у такому ж дусі, то піддаватиметься нищів-ній критиці з боку ЄСПЛ. У наслідок чого Україна може позбутися не лише авторитету правової держави, а й де-сятків тисяч євро з держбюджету на виплату компенсації постраждалим від дій

 Поділитися