MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадськість має право знати, на що і як витрачаються бюджетні кошти

25.02.2015   
Юрій Чумак

«Інформація про заробітну плату, премії, матеріальну допомогу, будь-які інші виплати з державного чи місцевого бюджету працівнику державного органу або органу місцевого самоврядування не є конфіденційною, не може бути обмежена в доступі і підлягає наданню на запит».

Такий висновок міститься у відповіді представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань захисту персональних даних на лист однієї з обласних державних адміністрацій України, очільника якої дуже збентежив запит на інформацію від громадської організації з проханням надати відомості про виплати з державного та місцевого бюджетів головам облдержадміністрації у 2005 та 2010 роках.

«Вони намагаються заглянути до наших гаманців, а це – персональні дані», – фактично під таким рефреном чиновники підготували лист на Омбудсмена, сподіваючись, що той дасть «захисний припис» від таких «зазіхань» громадських активістів.

Натомість, відповідь представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань захисту персональних даних недвозначно означала: громадськість має право знати, на що і як витрачаються бюджетні кошти!

Надаємо цю відповідь у майже повному вигляді (з незначними скороченнями):

«Інформація про заробітну плату та інші виплати працівнику державного органу або органу місцевого самоврядування є інформацією про фізичну особу. Конституційний Суд України рішенням від 20 січня 2012 р. №2-рп/2012 установив, що перебування особи на посаді, пов’язаній зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування, передбачає не тільки гарантії захисту прав цієї особи, а й додаткові правові обтяження.

Публічний характер як самих органів – суб’єктів владних повноважень, так і їх посадових осіб вимагає оприлюднення певної інформації для формування громадської думки про довіру до влади та підтримку її авторитету у суспільстві…

Заробітна плата та інші виплати (премії, матеріальна допомога тощо) посадовим та службовим особам є витратами з бюджету. Частиною 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначено, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Це підтверджується положенням ст. 5 Закону України «Про захист персональних даних», відповідно до якої не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень, а також не належить до інформації з обмеженим доступом інформація про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного чи комунального майна…

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про запобігання і протидію корупції», інформація про розміри, види оплати праці та будь-яких інших виплат з бюджету особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом.

Закон України «Про доступ до публічної інформації» визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні розпорядників публічної інформації, незалежно від того, коли ця інформація була отримана або створена.

Отже, інформація про заробітну плату, премії, матеріальну допомогу, будь-які інші виплати з державного чи місцевого бюджету працівнику державного органу або органу місцевого самоврядування не є конфіденційною, не може бути обмежена в доступі і підлягає наданню на запит».

І тут немає що додати. Як то кажуть: дороговказ до виконання.

 Поділитися