MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Результати моніторингу надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам у Харківській області

11.03.2015   
медиа группа ХПГ
Додаткове фінансування галузі охорони здоров’я районів не проводиться. Резервні фонди медичних препаратів майже в усіх районах області не створено у зв’язку з обмеженим фінансуванням.

З грудня 2014 р. по лютий 2015 р. Чугуївська правозахисна група за підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» здійснювала громадський аудит стану забезпечення доступу внутрішньо переміщених осіб до медичної допомоги та життєво необхідних лікарських засобів.

В рамках проекту створено Громадський центр з оцінки якості медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам, надіслано інформаційні запити до органів влади та місцевого самоврядування, здійснено вибіркове відвідування медичних закладів та місць проживання вимушених переселенців. В рамках проекту створено відповідний інформаційний ресурс – Інтернет-сайт «Медичні права вимушених переселенців» http://pereselenci-med.kh.ua/.

З отриманих відповідей з’ясовано, що додаткове фінансування галузі охорони здоров’я районів не проводиться. Резервні фонди медичних препаратів майже в усіх районах області не створено у зв’язку з обмеженим фінансуванням.

Збільшення цільових видатків на лікування й забезпечення медичної допомоги та життєво необхідними засобами ВПО, які мають хронічні захворювання (онкологія, діабет, наркозалежність, ВІЛ-інфекція, туберкульоз, бронхіальна астма, психічні захворювання, ревмозахворювання) не здійснювалося.

Згідно з результатами анкетування щодо стану забезпечення доступу внутрішньо переміщених осіб до медичної допомоги та життєво необхідних лікарських засобів, в якому взяли учать 140 ВПО, встановлено наступне:

- 72 % ВПО з тих, що проживають в місцях компактного проживання, вказали, що заходи санітарно-епідеміологічної безпеки та карантинні заходи за місцем їхнього фактичного перебування не проводилися.

- Флюорографічне обстеження з часу прибуття на територію Харківської області пройшли лише 12 % з опитаних ВПО.

- На хронічні захворювання страждає 40 % ВПО, що опитані.

- Необхідні ліки в лікувальній установі надані в повному обсязі лише 25 % ВПО, 62 % надані не в повному обсязі, 13 % не надані взагалі.

- 87 % опитаних ВПО зазначили, що купувати необхідні ліки самостійно не можуть через завищену вартість останніх.

В жодному з комунальних закладах охорони здоров’я немає інформації щодо аптек, з якими укладені угоди про продаж на пільгових умовах або безкоштовне надання ліків.

- 95 % ВПО вказали, що їм взагалі не пропонували пройти психологічну реабілітацію (хоча відповідно до відповідей центральних районних лікарень, така допомога надається в ЦРЛ психіатрами).

Рекомендації:

1) забезпечити на території всієї України роботу електронного реєстру ВПО, що звертаються за отриманням медичної допомоги (з обов’язковим дотриманням права на захист персональних даних) – з метою перерозподілу коштів бюджету, виходячи з кількості ВПО, що проживають на певній адміністративно-територіальній одиниці;

2) створити незалежні наглядові ради при лікарнях, до яких включити представників від волонтерів та ВПО – для контролю за використанням державних і благодійних коштів;

3) в кожному медичному закладі створити резервний фонд лікарських препаратів;

4) забезпечити проведення медичних обстежень всіх ВПО, що прибувають;

5) доукомплектувати заклади охорони здоров’я фахівцями згідно з навантаженням, враховуючи кількість ВПО на відповідній адміністративно-територіальній одиниці;

6) забезпечити місця компактного проживання ВПО аптечками, наборами-пакетами для новонароджених, для невідкладної допомоги тощо;

7) в кожному з комунальних закладів охорони здоров’я розмістити інформацію щодо аптек, з якими укладені угоди про продаж ліків для пільгового контингенту або безкоштовне надання ліків.

Роман Лихачов, голова Чугуївської правозахисної групи

 Поділитися