MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо заміни довічного позбавлення волі більш м’яким покаранням

19.03.2015   
Юрий Асеев
Депутатами Верховної Ради України Віктором Чумаком та Іриною Луценко внесено та зареєстровано законопроект щодо заміни довічного позбавлення волі більш м’яким покаранням.

Депутатами Верховної Ради України Віктором Чумаком та Іриною Луценко внесено та зареєстровано законопроект щодо заміни довічного позбавлення волі більш м’яким покаранням.

Автори законопроекту у мотивувальній частині зазначають, що "...для утримання засуджених до довічного позбавлення волі ще й досі не створено належних умов, а на відміну від усіх інших видів покарання, довічне позбавлення волі має характерну тільки йому властивість – постійне збільшення кількості засуджених (в середньому 100 осіб на рік). 
Як визначають фахівці з міжнародних стандартів поводження з засудженими, рішення про те, чи представляє довічно засуджений загрозу для суспільства, завжди суперечливе. Одним з найбільш важливих кроків при визначенні ефективної політики в області довічного позбавлення волі є розробка справедливої, добре обміркованої та гуманної процедури, що позволить оцінити готовність того чи іншого довічно ув’язненого до виходу на свободу. 

На забезпечення послідовності у застосуванні умовно-дострокового звільнення й дотримання принципу прогресивності відбування кримінальних покарань спрямована норма проекту щодо можливості заміни невідбутої частини покарання у виді довічного позбавлення волі більш м’яким покаранням. Після тривалого періоду відбування покарання відбувається суттєва соціальна дезадаптація особи, а тому важливим кроком має стати й впровадження можливості заміни цього покарання більш м’яким. Цей підхід є виправданим, бо створює підґрунтя для вирішенням проблеми ризику помилки комісії з питань умовно-дострокового звільнення і дає можливість спочатку випробувати поведінку засудженого у напіввідкритих умовах. 

Аналіз законопроекту, зроблений Головним науково-експертним управлінням, має деякі зауваження. Так експерти вважають, що "...комплексний аналіз запропонованих змін до статей 81, 82 та 87 КК свідчить про те, що у разі прийняття поданого законопроекту може скластися ситуація, за якої значна частина осіб, засуджених за вчинення особливо тяжких злочинів до довічного позбавлення волі, фактично будуть відбувати те ж саме покарання, що й особи, які вчинили менш суспільно небезпечні діяння, що навряд чи можна визнати справедливим, а отже, і доцільним законодавчим кроком.

Враховуючи  викладене, вважаємо, що досягти мети, про яку йдеться у супровідних документах до законопроекту, можна було б, наприклад, шляхом певної "гуманізації" окремих норм КВК, якими врегульовуються порядок і умови виконання та відбування покарання у виді довічного позбавлення волі, а не шляхом внесення запропонованих змін до кримінального законодавства України".

Але українські правозахисники вважають, що прийняття цього законопроекту є дуже  важливим кроком в тому числі, серед інших кроків, спрямованих на реформування пенітенціарної системи Украіни, та реформування правоохоронної системи взагалі.

Посилання на текст законопроекту  - проект Закону, порівняльна таблиця.

 Поділитися