MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Усі довідки, видані переселенцям, відтепер стають недійсними

19.03.2015    джерело: Громадське радіо
Вікторія Єрмолаєва

Ухвалена 4 березня Кабінетом Міністрів України дискримінаційна постанова № 79, яка стосується питань про взяття на облік вимушених переселенців, наступає на права цих людей. Відтепер переселенці повинні зареєструватися й отримати довідки у 10-денний строк після переїзду, після цього міграційна служба має перевірити переселенців за вказаними адресами і поставити штамп на звороті довідки. Без такого штампу довідки стають недійсні і в тих людей, хто отримав їх ще до прийняття постанови. Про це Українська Гельсінська спілка з прав людини наголосила на прес-конференції, що відбулася в Києві 11 березня.

Правозахисники обговорили дискримінаційні аспекти постанови, а також кому вигідне неправильне тлумачення закону.

На думку Бориса Захарова, директора Адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини, ця постанова містить у собі не одну загрозу для прав вимушених переселенців.

«По-перше, терміни на реєстрацію внутрішньо переміщених осіб, заявлені в постанові № 79 є по суті мало реальними, що буде призводити до втрати чинності «Довідки внутрішньо переміщеної особи». На думку Бориса Захарова, ця штучна перешкода створюється з метою скорочення обсягів допомоги людям, які її потребують.

По-друге, у Постанові неправильно тлумачиться існуючий Закон про дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Виходячи з Постанови № 79, Довідка переселенця втрачає чинність без штампа Державної міграційної служби України, що повністю прив’язує процес реєстрації до радянського інституту «прописки». Це суперечить Конституції, міжнародним нормам і законодавству України».

Олександра Дворецька, координатор правового напрямку ініціативи «Схід-СОС» переконана, що ця Постанова встановлює додатковий контроль за переселенцями з боку Державної міграційної служби України. Олександра Дворецька розповідає, що чекає на переселенців, які все ж таки зареєструються у 10-денний термін:

«Упродовж трьох днів хтось повинен прийти додому і перевірити. Коли повинен перевірити? Хто саме? Ми розуміємо, що люди в міграційній службі працюють у робочий день. Люди, які переміщуються, вони теж можуть працювати. Ну от упродовж трьох днів, якимось чином, цю людину перевірили на те, що вона перебуває у себе вдома. Але якщо вона не перебуває вдома, то в одноденний термін «собєс», міграційна служба повідомляє про це і, ґрунтуючись на цьому, «собєс» може зняти людину з обліку. Ані повідомлення про те, що людина знята з обліку, ані повідомлення про те, що до неї приходили, згідно постанови, не залишається. Трошки краща ситуація у того мільйона осіб, які вже мають такі довідки. Якщо міграційна служба до них прийде, то впродовж двох місяців це буде відбуватися. Тобто ці два місяці вони повинні очікувати, коли ж їх довідка, яка була дійсна ще вчора, почне діяти. Людина повинна повернутися до міграційної служби, поставити цей штамп. Якщо людина пропустила це відвідування, їй залишають повідомлення, де вона впродовж 10 днів зобов’язана з’явитися до органів міграційної служби та якимось чином затвердити своє місце проживання».

Правозахисники закликають Кабінет Міністрів України змінити постанову, збільшити терміни реєстрації місця проживання переселенців і прибрати всі дискримінаційні положення.

 

 Поділитися