MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Порушення права в’язнів на охорону здоров’я та медичну допомогу

31.03.2015   
медіа група ХПГ
Прес-реліз прес-конференції Харківської правозахисної групи, яка відбулася 30 березнея в ІА "Інтерфакс-Україна"

Прес-реліз

 

30 березня, ІА «Інтерфакс-Україна», 11.00                                 

 

Харківська правозахисна група за підтримки Відділу освіти, науки та культури Посольства США в Україні здійснює моніторинг за дотриманням права засуджених на охорону здоров’я та медичну допомогу, проводить аналіз стану реалізації цього права та надає на практиці правову допомогу засудженим, які є жертвами порушень цього права. Під час організованої Харківською правозахисною групою прес-конференції директор організації Євген Захаров, адвокат  ХПГ Анна Литвин та експерт ХПГ з питань пенітенціарного права Вадим Човган представили практичні результати роботи ХПГ з питань виявлення та відновлення права засуджених на охорону здоров’я та медичну допомогу.

Як свідчать результати моніторингу, у багатьох установах Державної пенітенціарної служби України (ДПтСУ) відсутня належна увага та відповідне медичне обслуговування ув'язнених, що страждають на тяжкі захворювання, яких лікують або в межах закладу, де вони відбувають покарання, або, в кращому випадку, в одній з медичних установ ДПтСУ. Однак останні часто не мають можливостей для належної медичної допомоги, і тоді, згідно з законом, ув’язнений має бути  переведений  до цивільної  лікарні для адекватного лікування. Однак адміністрація пенітенціарної установи не хоче цього робити, і змусити її може тільки рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про тимчасові заходи відповідно до правила 39 Регламенту ЄСПЛ. Це рішення зобов'язує державу перевести хворого ув'язненого до профільної загальноцивільної лікарні. Адекватна медична допомога має бути невідкладною, коли людина, яка відбуває покарання в установі ДПтСУ, має важке захворювання, що входить до «Переліку захворювань, які є підставою для подання в суди матеріалів для звільнення від подальшого відбування покарання». «Перелік...» головним чином містить  невиліковні захворювання, і більше того, в термінальній стадії. У таких випадках часто відсутня можливість зберегти людині життя.

Однією з причин відсутності своєчасного та належного лікування засуджених є підпорядкованість медичних установ ДПтСУ адміністрації установ виконання покарань, а не Міністерству охорони здоров’я, що є проблемою, яка вимагає вирішення.

Одним з механізмів моніторингу ХПГ, як зауважив Євген Захаров, були візити без попередження в десятки установ системи виконання покарань. Візити ХПГ відбувалися за скаргами або повідомленнями засуджених чи їхніх родичів про порушення прав людини, зокрема права на медичну допомогу. Організатори прес-конференції навели приклади порушень прав людини в медичній сфері, підтвердивши їх задокументованими на фото та відеоматеріалах прикладами.

В своєму повідомленні адвокат ХПГ Анна Литвин навела приклади із власної адвокатської практики стосовно порушень права засуджених на охорону здоров’я та медичну допомогу, наголосивши на відсутності належного реагування на випадки порушення з боку прокуратури.

Стислий аналіз чинного законодавства з питання забезпечення медичної допомоги засудженим був представлений експертом ХПГ Вадимом Човганом, який зробив наголос на основних недоліках нормативних актів ДПтСУ, що стосуються медичної допомоги засудженим, а також виклав окремі рекомендації щодо їх усунення. В доповіді експерта також було представлено дотримання Україною міжнародних стандартів в пенітенціарній сфері з цього питання.

Представники ХПГ також привернули увагу до досліджень проблеми надання засудженим медичної допомоги, які відображені в останніх виданнях ХПГ.

 Поділитися