MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Харківщині демобілізованим із зони АТО допомагають громадськість та держава

14.05.2015   
Георгій Кобзар

6 травня 2015 р. у Харкові розпочав роботу громадський Центр «Чекаємо тата разом». А обласний центр зайнятості створив окремий банк вакансій для демобілізованих осіб.

Як повідомляє «Правовий простір», спеціальний клуб підтримки для родин військовослужбовців «Чекаємо тата разом» організували волонтери. Психологи вчать шукати підхід до чоловіків, які повернулися з зони бойових дій, щоб уникнути «поствоєнного синдрому».

На відкриття Центру прийшли сім’ї бійців, які перебувають в зоні АТО, діти з мамами. Одночасно зібралося 2 групи – дітлахи та дорослі. Поки малюки грали з аніматорами, з жінками спілкувалися психологи. Їм розповідали, як правильно поводитися з чоловіками, які прийшли з фронту. У першу чергу фахівці радять запастися терпінням…

Заплановано, що такі зустрічі відбуватимуться раз на тиждень – по середах.

Усі заходи в Центрі – юридична, психологічна, соціальна підтримки для дорослих, розвиток та розваги для дітей – безкоштовні. При виникненні будь-якого питання або складнощів у родині учасників бойових дій в зоні АТО, кожен член сім’ї може звернутися за допомогою та отримати консультацію фахівців.

Центр створено небайдужими активістами задля координації зусиль і напрацювань методик для програми підтримки та адаптації рідних, знайомих, які пройшли важкий шлях війни.

Реалізація ініціативи «Центр підтримки сімей учасників бойових дій в зоні АТО «Чекаємо тата разом»» здійснюється в рамках проекту «Громадські дії на підтримку Криму та Сходу України», що реалізує Громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові» за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED). Проект є частиною плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Поки що програма розрахована на 2 місяці. Організатори сподіваються – надалі проблемою «поствоєнного синдрому» в родинах і суспільстві опікуватимуться вже на державному рівні.

Додамо, що з метою оперативного інформування демобілізованих із зони АТО та допомоги спеціалістам і волонтерам, Харківським обласним центром зайнятості сформований окремий банк вакансій. Він розміщується на сайті Харківського ОЦЗ в рубриці «Робота в Харкові», та складається із блоків: контрактна служба, підприємства «Укроборонпрому» та вакансії із заробітною платою вище 4 тис. грн.

За статистикою установи, станом на 23.04.2015 р. до центрів зайнятості на Харківщині звернулись 87 демобілізованих осіб, які мають статус учасника АТО. 6 осіб знайшли роботу за сприяння служби зайнятості, ще 10 – взяли участь в громадських роботах, 3 – направлені на професійне навчання.

До того ж, 30.04.2015 р. Харківським обласним центром зайнятості отримано більше 300 вакансій від Державної прикордонної служби, а 08.05.2015 р. – 20 вакансій від Темнівської виправної колонії №100. Загалом станом на 13 травня 2015 року у банку вакансій для демобілізованих служби зайнятості Харківщини в наявності є більш ніж 550 місць, з них 422 – це служба за контрактом.


Зручний пошук роботи в місті також можливий на сайті Jooble.

 Поділитися