MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні відзначають 71-ту річницю депортації кримських татар

18.05.2015   
Яніна Смелянська
Пам’ятні заходи, приурочені до 71-ї річниці депортації кримськотатарського народу, почалися ще 14 травня на Майдані Незалежності в Києві. В Україні на державному рівні відзначається День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. Верховна Рада 14 травня проголосувала за встановлення цієї пам’ятної дати. Прийнятий документ доповнив чинну постанову "Про пам’ятні дати та ювілеї в 2015 році" положенням про вшанування на офіційному рівні Дня депортації.

Депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року - одне з найбільших злочинів радянського режиму. Весь кримськотатарський народ був звинувачений у співпраці з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. Загальна кількість вигнаного з Криму корінного народу склала більш 200 тисяч осіб, з них 183 тисячі - кримські татари.

І це при тому, що татари не лише воювали в лавах Червоної армії, а й брали участь у партизанському русі проти гітлерівських військ. Таким чином, радянська влада "віддячила" за це звинуваченням у співпраці з Третім рейхом. Депортували навіть демобілізованих з лав Червоної армії. Переселяли також тих, хто виїхав з Криму до приходу німецьких військ, і повернувся після окупації.

Для проведення депортації залучили понад 32 тисяч військових НКВД. Депортованим відводили від декількох хвилин до півгодини на збори, після чого їх на вантажівках транспортували до залізничних станцій. Звідти ешелонами відправляли до місць заслання. Тих, хто чинив опір або не міг йти, розстрілювали на місці. Чимало людей загинули в дорозі через жахливі умови.

Загалом, в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, Марійську АРСР, на Урал і в Костромську область були депортовані близько 200 тисяч чоловік. Значна частина з них загинула в місцях заслання від голоду і хвороб. Умови, в яких знаходилися люди, були надважкими.

Більше 20 років в СРСР повністю заперечувався злочинний характер цих дій. Хоча 5 вересня 1967 року указом президії Верховної Ради СРСР з кримських татар були зняті звинувачення в зраді, вони так і не отримали права повернутися на історичну батьківщину. Тільки 14 листопада 1989 року Верховна Рада СРСР прийняла декларацію "Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, що піддалися примусовому переселенню, і забезпечення їх прав", почавши процес політичної реабілітації депортованих за національною ознакою.

Повернутися ж на свої корінні землі татари змогли лише наприкінці перебудови. Кримськотатарський народ вже багато років вимагає визнати депортацію актом геноциду.

В ході сьогоднішньої прес - конференції екс-глава Меджлісу, депутат Верховної Ради Мустафа Джемілєв зазначив, що депортація кримських татар з анексованого РФ Криму була геноцидом. Політик підкреслив, що переселення з Криму "перевернуло долю кримськотатарського народу".

"Це був справжній геноцид. Проведені нами дослідження показали, що особливо в перші роки після депортації від жахливих умов в місцях депортації померли приблизно 46,4% наших співвітчизників", - зазначив Джемілєв.

20 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла постанову №1140-18 "Про ... гарантії прав кримськотатарського народу в складі Української держави", яким визнала кримських татар корінним народом України і гарантувала їх право на самовизначення у складі України.

Крім того, сьогодні під час брифінгу голова СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що Служба безпеки України відновила розслідування депортації кримських татар.

"Відновлено роботу спеціальної слідчої групи з розслідування фактів депортації кримських татар", - сказав Наливайченко. За його словами, слідчі рішення будуть прийняті найближчим часом.

Він також повідомив, що раніше справу було закрито, а документи приховані.

Пам’ятні заходи, приурочені до 71-ї річниці депортації кримськотатарського народу, в Україні почалися ще в четвер, 14 травня, на Майдані Незалежності в Києві.

15 травня в Українському центрі народної культури "Музей Івана Гончара" відкрилася виставка-інсталяція про життя кримських татар, де представлені їх автентичні костюми, житло, предмети побуту, картини.

17 травня в київському Національному музеї історії України відкрилася ще одна виставка з унікальними фотографіями із сімейних архівів кримських татар - "Альбом спогадів".

Цього ж дня на Майдані Незалежності пройшла акція-реквієм "Запали вогник у своєму серці".

Сьогодні, 18 травня в театрі Національної опери України пройде пам’ятний Вечір-реквієм за участю керівників органів державної влади, народних депутатів, членів Меджлісу кримськотатарського народу, представників громадськості.

Починаючи з 19:00 на Майдані Незалежності запланований Всеукраїнський траурний мітинг в пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

Раніше повідомлялося, що окупаційна влада Криму заборонила Меджлісу проведення у Сімферополі всекримського траурного мітингу, присвяченого 71-й річниці депортації кримських татар.

 Поділитися