MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Військових навчали захищати свої права

10.06.2015   
Георгій Кобзар
На базі Чугуївського військового комісаріату правозахисники провели семінар для юристів та працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, військових частин, військкоматів.

Вже цілий рік на Сході нашої держави тривають військові дії. Незважаючи на мирні угоди, бойовики контролюють частини Донецької та Луганської областей, за підтримки сусідньої держави чинять збройні провокації, готують нові вилазки на контрольовану Україною територію.

І вітчизняні військовослужбовці вимушені здійснювати Антитерористичну операцію, боронити рідну землю. Серед тих, хто проходить військове злагодження в Харківській області, значна кількість перебуває у Чугуєві. Також тут періодично розміщуються наші вояки після ротації з зони АТО.

На теперішній час постає нагальною потреба правового захисту учасників АТО та їх сімей. Вони мають право на відповідні пільги з боку держави, що встановлені останніми змінами до чинного законодавства. Але, на жаль, поки учасники АТО бережуть нашу країну від ворогів, держава не надто переймається вирішенням їх проблем.

Тому НГО «Чугуївська правозахисна група» започаткувала Центр правового захисту прав учасників АТО. Центр надає безоплатні юридичні консультації військовослужбовцям та членам їх сімей, і працює за підтримки Сумського обласного комітету молодіжних організацій в рамках проекту «Школа громадської активності».

Нещодавно на базі Чугуївського військового комісаріату правозахисники провели семінар для юристів та працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, військових частин, військкоматів.

Голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов повідав про основи законодавства про мобілізацію, правовий механізм вручення повісток, права військовослужбовців та соціальні пільги для учасників АТО, порядок отримання землі у власність.

Координатор Центру Юрій Чумак роз’яснив декілька нагальних конституційних норм, що є засадничими в діяльності державних органів, зокрема, зупинився на ст. 19 Основного Закону, відповідно до якої посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правозахисники відповіли на запитання присутніх, презентували учасникам семінару правові пам’ятки та буклети. А наприкінці заходу Р. Лихачов провів для бажаючих індивідуальні консультації з юридичних питань.

Отже, відтепер військовослужбовці знатимуть, як власні права захищати.

 Поділитися