MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Пропускна система: захід безпеки чи публічне принижування особистості

19.06.2015   
Яніна Смелянська
Кожне "вдосконалення" з боку Служби Безпеки України системи перепусток для проїзду на територію окупованого Донбасу стає все більше схоже на цілеспрямоване приниження людської гідності. Ось і останнє "вдосконалення" цієї системи, яке анонсувало СБУ 16 червня, вже дає свої перші плоди та відгуки громадян України.

Про те, що пропускна система не працює, принижує людську гідність і дає поле для діяльності хабарникам стало зрозуміло з перших днів її впровадження. Жителі, і волонтери сурмлять про це вже майже п’ять місяців. З самого початку отримати пропуск без хабаря було практично нереально, найвезучіші чекали офіційний дозвол по два місяці (у кращому випадку), сотні пакетів документів найчастіше просто губляться. Обіцяна електронна система так і не запрацювала. Але навіть отримавши заповітний папірець, проїхати блокпости - справжнє випробування для простого смертного. Без будь - яких умов практично в чистому полі навіть ті, кого вже перевірила СБУ, видавши пропуск, стоять цілими днями. Батьки з маленькими дітьми, інваліди, люди похилого віку. У підсумку, більшість всіх хто відважився на цей атракціон продовжували проїжджати за пропискою або по довідці переселенця, і залежить доля людини в такому випадку виключно від волі перевіряючих.

16 червня СБУ затвердила новий порядок перетину лінії опору. Вже сьогодні вранці в соціальних мережах стали з’являтися перші відгуки тих, хто зважився на марш кидок через лінію опору.

"Люди в зоні АТО ночували в полі біля блокпоста. А вранці почалася бійка і стрілянина з автоматів" - ранкове повідомлення патріотичної групи Nova Gorlivka у Фейсбуці.

Люди змушені були ночувати під відкритим небом на трасі Артемівськ-Горлівка у зв’язку з новими правилами перетину лінії розмежування в зоні АТО, у підсумку вранці на контрольному пункті сталася бійка.

У зв’язку з новими правилами тепер пасажирські автобуси через пункти в’їзду-виїзду не пропускають. Наприклад, вчора на Одрадівці людей висаджували з автобусів і вони пішки йшли під зливою по дорозі, адже узбіччя заміновані.

Перетнути КПВВ можна тільки на особистому транспорті. Через це зросла черга з машин. У четвер о 20-00 робота пропускного пункту припинилася. Військові попросили чергу з транспорту довжиною більше трьох кілометрів повертатися назад в Артемівськ.

На ранок п’ятниці, 19 червня, колона транспорту розтягнулася від КПП Одрадівці до стели в Артемівську.

«Люди ночували в автомобілях ... діти, жінки, старі, інваліди, хворі ... Як тільки відкрився пункт пропуску відразу "ломанулись блатні" за талончиком ... і у людей, які переночували під відкритим небом терпіння лопнуло ... В 06.15 почалася бійка, реальна бійка, в якій не розбереш, хто кого мутузить ... Почався гвалт з криками і плачем ... Пролунали автоматні черги в повітря ... Але людей вони не зупинили, а навпаки розлютили ... Все могло закінчитися плачевно, якщо б не офіцер, який взяв на себе роль мирителя ... », - пише Nova Gorlivka.

Грамотні дії офіцера і вміле регулювання руху трохи заспокоїли людей і прискорили процес перетину лінії розмежування. Але це тільки одиничний випадок, коли бачучи кінець можливостей нервової системи, людям, можна сказати, пішли на зустріч.

«Треба проаналізувати ситуацію, що склалася, зробити висновки і провести зміни, які не приводили б до подальшого напруженням ситуації навколо пункту пропуска. Од війни втомилися всі ... Не можна через провокаційні дії обох сторін допустити кровопролиття ще й на КПП, це на руку тільки ворогові, це потрібно розуміти ... Потрібно розуміти, що прості, звичайні люди є заручниками ситуації, їх безпорадність, вразливість, відчай, душевні болі ... повільно вбивають ... Розумійте головне - це ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ !!! Такі ж громадяни як і ВИ !!!», - пише патріотична група Горлівки.

Однак в цій ситуації не розгубилися  місцеві мешканці населенних пунктів розташованих максимально близько до пропускних пунктів з української сторони. Найпідприємніші, розуміючи фізичні потреби людини в їжі та угамуванні спраги в майже сорокаградусну спеку, організували переносну торгівлю пиріжками та прохолоджуючими напоями близ блокпостів. Як на пляжах морських курортів. 

А ось ще один погляд очевидця ситуації на КПВВ. Я не буду нічого змінювати, просто цитую:

"Донецк-Волноваха. Не то, чтобы я считала наши власти образцом порядочности, доброты и интеллекта, но вчерашние события показали, что достижение "Днище", наконец, получено. Чтобы устроить то, что было устроено вчера на Волновахе, мало быть некомпетентным руководителем, необходим скилл "Засланец ФСБ" (#зрада).

Итак, хронология:

8-00 - я проезжаю мимо Южного. В море людей практически затерялся автобус "Донецк-Мариуполь". На вокзал не заезжаю.

9-30 - приезжаю на Южный. Людей значительно меньше, народ сомнамбулически бродит по платформе. Иногда появляются счастливые (или предприимчивые) автовладельцы, комплектуют машины и уезжают. Цены разные. Некоторым счастливчикам везет - едут за 250. Средняя цена 400-500, привокзальные шакалы ломят 650-750, обещают пропетлять мимо блокпостов и очередей. Стою.

10-10 - сажусь, едем. Компания приятная, особо не спешим, спокойно проезжаем Еленовку. Рома, водитель, рассказывает про дикую очередь на "Перлине", которая, впрочем, мелкая фигня по сравнению с Очередью на Волновахе.

10-42 - становимся в хвост очереди. "Перлину" не видно, до нее несколько километров и изгибов шоссе.

11-42 - стоим.

12-42 - стоим.

13-30 - мы видим блок-пост

13-42 - мы проезжаем блок-пост. Заглянули в багажник, посмотрели в документы, дали бумажку. Нет, не так. НАМ, ДАЛИ БУМАЖКУ! Там написано, сколько человек сидит в машине!!!

Мы стартуем! Мы быстро, очень, Очень, ОЧЕНЬ БЫСТРО СТАРТУЕМ! Надо сказать, что на участке БП "Перлина" - БП "Волноваха" ПДД не действуют, в принципе. Все гонят так, чтобы занять очередь, хотя бы на одного раньше. Мы идем на крейсерской скорости 140, но кабанского вида Мерс-внедорожник (который стоял двумя машинами за нами), обходит нас, как стоячих, еще перед Новотроицким мостом.

13-52 - проезжаем Бугас, мост, и видим ЕЕ - ОЧЕРЕДЬ! Становимся. Падаем духом(((.

Начинается долгое стояние. Народ выползает из машин, ходит, бродит, общается, знакомится, женится, рожает детей, растит детей.

На наше счастье, погода нежаркая, прошел дождь, вполне комфортно. Мы (не сразу) изобретаем вид спорта - пройтись к блокпосту, по пути обратно считать машины. Вначале мы, примерно 260 - е. Первый подсчет дает цифру 222. Периодически пересчитываем.

Сильно достают борзые, которые пытаются проехать вне очереди. Противодействие - ставить машины зигзагом, или просто перекрывать обе полосы. Помогает, но не всегда. Ходят слухи, что "можно договориться" за 200 грн. заполучить чье - то место в очереди. Подтвердить или опровергнуть не могу - несколько раз подолгу торчали у БП, "нарушенцев" не пропускали, на намеки не велись((. Дело еще в том, что для местных - "зеленый коридор". А кто там местный-неместный - хто его зна....

Большая движуха ОБСЕ, ООН, Красного Креста, Amnesty International. Вдоль очереди проезжает машина Правого Сектора, снимая видео. Надеюсь его увидеть.

После обеда жители Бугаса включают коммерческую жилку, везут чебуреки, домашнюю ряженку, чай, напитки. Жизнь налаживается)))

Ближе к 17-00, военные говорят, что на "Перлине" обстрел. Трассу до Донецка на час закрывают.

В напряжении - успеем-не успеем?

19-55 - мы заезжаем на площадку. Проверяют пропуска в базе, заглядывают в сумки, смотрят БУМАЖКУ. С нами на площадке еще машин 15.

20-02 - выезжаем. На въезд тянется очередь от БП до моста. БП, похоже, закрывают. Мы, наконец, стартуем, и на бреющем полете уносимся в сторону Мариуполя...

P.S. Хотелось бы вставить в пост имена всех чиновников, ответственных за абсолютный беспредел, устроенный 18.06.2015 на Мариупольской трассе, в целях "упрощения процедуры пересечения линии разграничения". Буду благодарна за помощь. Хотелось бы верить, что их выгонят с работы, я же от себя могу послать лишь луч слепящей ненависти, и уверена, что ко мне присоединятся тысячи..."

Ось так. Читаю це і не розумію: що спростили, для кого спростили, навіщо спростили. Наш уряд ніколи не зрозуміє народ. Для нас і для них розуміння слова "спростити", "зробити краще" має координально протилежне смислове навантаження. Що для них добре - для народу згубно. І навпаки.

Як на мене то саме такі дії влади здатні остаточно поділити Донбас на "наш" і "не наш". Ніколи не з’явиться відчуття і розуміння ЄДНОСТІ доки буде таке скотське ставлення до громадян своєї країни.

 Поділитися