MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рекомендації щодо системної правової допомоги учасникам АТО

21.07.2015   
Юрій Нужний
Рекомендації за результатами круглого столу «Створення мережі безоплатної правової допомоги військовослужбовцям, які беруть/брали участь в АТО та членам їх сімей».

На теперішній час постає нагальною потреба правового захисту учасників АТО та їх сімей. Вони мають право на відповідні пільги з боку держави, що встановлені останніми змінами до чинного законодавства. Але, на жаль, поки учасники АТО бережуть нашу країну від ворогів, держава не надто переймається вирішенням правових проблем військовослужбовців. Тому за справу взялося громадянське суспільство.

Нещодавно у Києві відбувся круглий стіл на тему: «Створення мережі безоплатної правової допомоги військовослужбовцям, які беруть/брали участь в АТО та членам їх сімей», організований ВБО «Українська фундація правової допомоги» спільно з Координаційним центром з надання правової допомоги Міністерства юстиції України та Мережею центрів правової інформації та консультацій за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у рамках проекту «Створення мережі безоплатної правової допомоги особам, які беруть/брали участь в АТО та членам їх сімей».

У заході взяли участь представники Київської міської державної адміністрації, ГО «Київська міська спілка ветеранів АТО», Української фундації правової допомоги та її Громадської приймальні, служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, міськрайонної ГО «Чугуївська правозахисна група», Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, Херсонського обласного фонду милосердя та здоров’я, Білоцерківської міської ГО «Правова єдність», Всеукраїнського благодійного фонду «Горєніє», Громадської організації «Об’єднання адвокатів, що надають БПД», Чернігівської міської молодіжної громадської організації «М’АРТ», Української Гельсінської спілки з прав людини, Міжнародного фонду «Відродження», Асоціації правників України, Американської асоціації юристів «Ініціатива з верховенства права» які надають допомогу із вказаного питання.

Учасники висловили занепокоєння ситуацією, що складається у зв’язку із неможливістю реалізації права осіб, які брали/беруть участь в АТО та зауважили на необхідності створення умов для якісного та своєчасного захисту прав та законних інтересів.

Представники неурядових організацій констатували, що сьогодні однією з основних потреб людей, які потрапили у зону ризику у зв’язку із проведенням АТО, є потреба у професійній та оперативній юридичній консультації. За оцінками експертів кількість людей, які потребуватимуть юридичної підтримки у найближчий час збільшуватиметься, при цьому спектр проблем та питань, які необхідно вирішити буде розширюватись: отримання статусу учасника АТО та УБД, соціальних гарантій, збереження робочого місця та виплата заробітної плати мобілізованому, надання земельних ділянок учасникам АТО, звільнення з військової служби, мобілізація/демобілізація, допомога полоненим (що робити, коли особа потрапила у полон, куди звертатись, як визволити) та інші питання.

Очевидним є те, що кількість щоденних запитів зростає, кваліфікація кадрів у наданні волонтерської правової допомоги недостатня, враховуючи також те, що на волонтерські організації щодня покладається велика кількість обов’язків не пов’язаних із правовою допомогою та юридичним супроводом, а юридичні компанії не мають можливості надавати таку допомогу систематично.

На реалізацію потреб у правовій допомозі, відповідно до змін, внесених до закону України «Про безоплатну правову допомогу» законом України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року, починаючи з 1 липня 2015 року, держава планує забезпечити надання безоплатної вторинної правової допомоги. Право на таку допомогу матимуть ветерани війни та особи, на яких поширюється дія закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (учасники бойових дій, інваліди та учасники війни), а також особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною. Однак, загальновідомо, що більшість реальних учасників бойових дій на Сході України не мають такого статусу, що фактично унеможливлює їхнє право на отримання БВПД на особливих умовах.

Варто зазначити, що в умовах нестачі системної правової допомоги особи, які беруть/брали участь в АТО, не завжди знають куди і як звернутись за юридичною допомогою для отримання статусу та вирішенні тих чи інших питань пов’язаних із АТО постає питання створення системної дієвої бази для ефективної оптимізації напрацьованих результатів вже існуючих ініціатив.

Учасники круглого столу також звернули увагу на питання незадовільного соціального забезпечення: компенсації, покращення житлових умов, отримання земельної ділянки (окрім виділення матеріальної допомоги учасникам АТО). І причиною цього не є те, що не виділені кошти, земельні ділянки квартири та ін., а причиною цього є відсутність чітких механізмів та процедур імплементації прийнятих законодавчих актів, направлених на забезпечення прав та законних інтересів осіб, які брали/беруть участь в АТО.

Підсумком проведеного круглого столу стали такі рекомендації, узагальнені Українською фундацією правової допомоги:

1. До Міністерства оборони України як органу, що є головним у системі центральних органів виконавчої влади у формуванні та реалізації державної політики зокрема з питань національної безпеки у сфері оборони і військового будівництва, з клопотанням:
1) підготувати зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551 щодо можливості одночасно отримувати статус учасника бойових дій та інвалідів війни;
2) підготувати зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 № 413 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення», якими затвердити типові форми для довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції;
3) створити міжвідомчу робочу групу за участю громадськості для запровадження візитів до військових частин з метою моніторингу військових правопорушень.

2. До Міністерства соціальної політики України як органу, що є головним у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики зокрема у сферах соціального захисту, соціального обслуговування населення, волонтерської діяльності з проханням:
1) підготувати зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 № 413 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення»,якими передбачити можливість, за потреби, утворювати міжвідомчі комісії при місцевих державних адміністраціях з метою пришвидшення процесу збору та розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій;
2) внести зміни до державних гарантій від для військовослужбовців, який не переглядали протягом останніх 25 років;
3) підготувати пропозиції щодо створення державної програми соціальної реабілітації для учасників АТО та членів їх сімей.

3. До Міністерства регіонального розвитку регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України як органу, що є головним у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує зокрема державну регіональну політику, державну житлову політику і політику у сфері будівництва, архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства, у сфері інформатизації, електронного урядування, формування і використання національних електронних інформаційних ресурсів, розвитку інформаційного суспільства, у сфері земельних відносин, землеустрою, охорони земель (крім використання та охорони земель сільськогосподарського призначення), а також з питань Державного земельного кадастру і з питань відновлення Донецької та Луганської областей (Донбасу) із проханням:
1) спільно з Мінсоцполітики та іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування розробити зміни до чинного законодавства з метою передбачити можливість вибору учасника бойових дій між отриманням земельної ділянки та можливістю отримання грошової компенсації за неї;
2) підготувати зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 28 грудня 2014 року № 80 – VIII, з метою виділення додаткових коштів на будівництво соціального житла для осіб, які брали/беруть участь в АТО, та членам сімей осіб, загиблих під час АТО;
3) рекомендувати місцевим державним адміністраціям та виконавчим органам місцевих рад внести до переліку адміністративних послуг, що надаються через центри надання адміністративних послуг, послуги щодо безоплатної правової допомоги.

4. До Міністерства охорони здоров’я України як органу, що здійснює формування та забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я, з проханням:
1) розробити проект Положення та затвердити наказом Міністерства охорони здоров’я щодо необхідності створення у всіх медичних закладах «єдиного вікна» для обслуговування учасників АТО, та передбачити що усі учасники АТО, після повернення додому, повинні проходити обстеження під супроводом сімейних лікарів. Сімейний лікар відповідатиме за лікування та направлення дітей та членів сім’ї учасника АТО на оздоровлення;
2) провести інвентаризацію та аудит реабілітаційних (психологічних, оздоровчих, протезно-ортопедичних та інших потужностей та ресурсів України), які можуть надавати допомогу учасникам АТО на різних рівнях, визначити їх потужності та можливості;
3) посилити вимоги щодо кадрової підготовки спеціалістів-реабілітологів. З метою консолідації зусиль та ресурсів, які має держава, аби надати допомогу учасникам АТО.

5. До громадського сектору як системи неурядових громадських організацій, що є рушієм розбудови громадянського суспільства, з проханням:
1) спільно з органами державної влади, органами місцевого самоврядування та засобами масової інформації постійно проводити інформаційні компанії з метою роз’яснення прав та соціальних гарантій, а також механізму їх реалізації, особам, які брали/беруть участь в АТО, та членам їх сім’ї;
2) започаткувати та вести облік мобілізованих осіб, які з військкомату вирушають у зону проведення АТО, з метою моніторингу надання кожному з них статусу учасника бойових дій;
3) вести статистику осіб, які беруть/брали участь в АТО, яким необхідна не лише юридична допомога, а і психологічна, а також допомога у працевлаштуванні, протезуванні, реабілітації та ін.;
4) виробити чіткий механізм взаємодії між волонтерами, громадськими організаціями, психологами, юристами у наданні вичерпної інформації щодо можливості отримання допомоги особою, яка брала/бере участь в АТО, з тих чи інших питань.

У ході проведення заходу його учасники дійшли висновку щодо необхідності об’єднання зусиль органів державної влади, юридичного середовища, громадських організацій, осіб які брали участь в АТО, з метою вироблення механізму надання кваліфікованої правової допомоги особам, які беруть/брали участь у антитерористичній операції та членам їх сімей.

 Поділитися