MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Визнання Росією трибуналу - важливо для України

27.07.2015   
Яніна Смелянська
У найближчі дні ООН має ухвалити рішення, чи бути трибуналу по збитому малайзійському «Боїнгу». Для того, щоб надзвичайний суд був створений, Раді Безпеки потрібно проголосувати за відповідну резолюцію.

У найближчі дні ООН має ухвалити рішення, чи бути трибуналу по збитому малайзійському «Боїнгу». Для того, щоб надзвичайний суд був створений, Раді Безпеки потрібно проголосувати за відповідну резолюцію. Тим часом весь світ чекає рушення із замиранням серця.

Коли мова заходить про трибунал, перше, що приходить на думку, - суд над керівниками гітлерівської Німеччини в Нюрнберзі. Але це не зовсім правильно. Хоча б тому, що сучасний трибунал при ООН не передбачає смертної кари.

На відміну від Міжнародних судів, трибунал при ООН - це, так званий, суд спеціальний, тобто тимчасово створений для вирішення конкретних завдань.

Як правило, спеціальні трибунали ООН створюють для покарання за міжнародні злочини на охоплених війною територіях. Вони діють у співпраці з національними властями під егідою ООН і з урахуванням специфіки кожної ситуації.

На сьогоднішній день на створенні трибуналу з розслідування аварії малайзійського боінгу наполягають шість країн - Нідерланди, Малайзія, Австралія, Бельгія, Великобританія і Украіна.Категорично проти лише одна - Росія.

Чому ж влада РФ так не хоче, щоб справу розслідував міжнародний трибунал?

При тому, що влада РФ всіляко опирається створенню трибуналу, прості громадяни РФ у своїй більшості впевнені, що трибунал вкрай необхідний. Але лише для того, щоб, як вони стверджують, переконатися, що до трагедії причетна українська сторона.

17 - 20 липня 2015 серед 1600 росіян було проведено соціологічне опитування. Статистична похибка даних не перевищує 3,4%. За результатами цього опитування лише 20% росіян виступають проти міжнародного трибуналу по збитому "Боїнгу"

Більшість росіян упевнені, що в падінні малазійського "Боїнга" під Донецьком винна виключно українська сторона: 44% звинувачують в катастрофі українських військових, 41% - керівництво України. На думку 17% респондентів, відповідальність несуть США. Росію вважають винною в катастрофі рейсу MH-17 лише 2% жителів Росії, "ополченців" - 3%.

Близько половини росіян (47%) схвалили створення міжнародного трибуналу по краху "Боїнга", п'ята частина населення (19%) - проти. Однак уявлення про те, кого суд визнає винним у катастрофі, у більшості відсутні - 37% не змогли відповісти. 22% вважають, що відповідальність визнають за українськими військовими. Кожен п'ятий (19) упевнений, що винною визнають Росію, кожен десятий (9%) - "ополченців". 14% опитаних вважають, що притягнуть до відповідальності українське керівництво.

Причому серед тих росіян, які вважають, що трибунал потрібен, практично в три рази вище частка респондентів, впевнених у визнанні виною за українською стороною, ніж серед тих, хто негативно ставиться до ідеї створення трибуналу. Серед росіян, які виступають проти трибуналу, більшість вважає, що в загибелі можуть визнати винною Росію.

Отже, за створення міжнародного трибуналу для судового переслідування осіб, винних у загибелі малазійського "Боїнга" в Донбасі у липні 2014 року, виступають шість країн - Нідерланди, Малайзія, Австралія, Бельгія, Великобританія і Україна. При цьому Росія послідовно протестує проти цього і, ймовірно, заблокує цю ініціативу в Радбезі ООН.

Багато хто ставить питання: чому саме думці Росії в даному випадку приділяється така пильна увага? Відповідь проста.

Від Росії залежить доля самого трибуналу, оскільки ця країна має право, накласти вето на резолюцію Ради Безпеки. І саме Росія за фактом контролює територію, над якою був збитий літак. Відповідно при необхідності зможе забезпечити передачу під юрисдикцію суду осіб, причетних до злочину (хоча в цьому також всі глибоко сумніваються), а без фактичного знаходження під юрисдикцією міжнародного трибуналу осіб, причетних до злочину, такий трибунал просто неможливий.

Слід також зазначити: якщо буде доведено, що літак був збитий з установки БУК, то цілком припустимо притягнення до відповідальності не тільки людей, які безпосередньо зробили постріл, а також тих, хто їх навчав, керував ними, віддаючи накази, і, що найважливіше, передав цю установку в їх розпорядження.

Такі люди, цілком можливо, можуть перебувати під юрисдикцією саме Російської Федерації. І, проголосувавши за створення трибуналу, Росія буде зобов'язана передати їх під юрисдикцію трибуналу.

Тому ефективність трибуналу в своїй більшості буде залежати від співпраці з боку всіх його учасників.

 Поділитися