MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як іванівці пройшли практичну школу громадської активності

31.07.2015   
Юрій Чумак
Селяни, завдяки правозахисникам, не тільки свої права щодо користування водоймищами відновили, але й навчилися відстоювати їх у правовий спосіб. Тобто, пройшли «літню школу громадської активності».
Наприкінці травня 2015 р. у с. Івнівка Чугуївського району відбувся мітинг місцевих жителів, спрямований проти свавілля місцевого орендатора, який, взявши у користування ставки, заборонив селянам навіть підходити до водоймищ. Жителям не стало де не тільки рибалити, але й банально покупатися під час спеки. І тоді селяни вирішили організувати протестну акцію з вимогою до орендаря-самоправця щодо відновлення Закону. І делегували своїх активістів до міста – до «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи. Мовляв, навчіть, як мітинги проводити. Голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов не тільки допоміг «ходокам» написати повідомлення про проведення мирного зібрання, але й особисто приїхав до села, щоб на власні очі пересвідчитись у проблематиці, про яку заявили селяни. І добре, що приїхав. Тому що пристрасті почали вирувати неабиякі, зчинився галас, протестувальники, побачивши, що орендар не бажає йти назустріч потребам жителів, хотіли вже самостійно прибирати встановлені останнім загорожі. А міліціонери, що приїхали, замість того, щоб лад наводити, вирішили… затримати декілька учасників мітингу, через те, що вони буцімто недотрималися строків подачі повідомлення про захід. Романові Лихачову довелося проводити для міліціянтів лікнеп, пояснюючи, що закону, який встановлює конкретні терміни сповіщення про мирні зібрання, в Україні наразі не існує. А селянам правозахисник порадив добиватися правди у правовий спосіб. І написав, на їх прохання, відповідне звернення до одного з нардепів. Фахово підготовлений лист, що був переадресований зі столиці для вирішення до Чугуївської райдержадміністрації, спрацював: РДА спрямувала горе-орендарю претензію з вимогою самостійно усунути порушення, забезпечивши при цьому право безкоштовного загального водокористування громадянам, та припинити незаконне господарське використання прибережної захисної смуги уздовж водного об’єкта. А також із попередженям про можливість розірвання договору оренди у судовому порядку – в разі невиконання законодавчо встановлених приписів. Днями ЧПГ отримала відповідь від Чугуївської райдержадміністрації, в якій йдеться, що права та законні інтереси мешканців Іванівки поновлено. Зателефонувавши до іванівських активістів, Роман Лихачов переконався, що написане чиновниками відповідає дійсності та дізнався, що орендар самотужки прибрав усі загороди перед ставками. Отже, селяни, завдяки правозахисникам, не тільки свої права відновили, але й навчилися відстоювати їх у правовий спосіб. Тобто, пройшли «літню школу громадської активності».
 Поділитися