MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Біженці – люди з вирваним корінням. Необхідно допомогти їм вкоренитися

01.08.2015   
Юрій Нужний
31 липня пройшло урочисте відкриття Центру підтримки та консультацій для вимушених переселенців «Станція Чугуїв», який діє на базі «Чугуївської правозахисної групи».

Сьогодні в Харківській області проживає понад 180 тисяч переселенців, з яких близько 10 тисяч – у м. Чугуєві та Чугуївському районі, і потік людей, що вимушено залишили свої домівки в зоні АТО, продовжує зростати.

Основними проблемами, з якими стикаються вимушені переселенці у Харкові та області, є відсутність психологічної підтримки; низький рівень доступу до правової допомоги та консультацій; обмежений доступ до інформації і, як наслідок, нездатність повною мірою користуватися правами людини, отримати гуманітарну допомогу і відновити своє життя.

Саме тому Управління Верховного комісару ООН у справах біженців (УВКБ ООН) підтримало проект «Станція Регіон: Розширення та покращення доступу до інформації, юридичної допомоги, психосоціальної підтримки та розширенню можливостей громад в Харкові і Харківській області».

31 липня пройшло урочисте відкриття Центру підтримки та консультацій для вимушених переселенців «Станція Чугуїв» (м. Чугуїв, вул. Р. Люксембург, 14), який діє на базі «Чугуївської правозахисної групи».

У заході взяли участь представники органів влади та місцевого самоврядування, УВКБ ООН, моніторингової місії ОБСЄ в Україні, громадських організацій «Станція Харків», «Чугуївська правозахисна група», «Наш вибір» і «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА», волонтери, громадські активісти, журналісти та, звісно, самі внутрішньо переміщені особи.

З щиросердними вітальними словами виступили Юлія Буріна (працівник УВКБ ООН), Аліса Венєвцева (координатор проекту «Станція Регіон»), Роман Лихачов (голова Чугуївської правозахисної групи), Марина Нікішина (координатор «Станції Чугуїв»), Юрій Чумак (правозахисник, депутат Чугуївської міської ради), Юрій Варжеїнов (1-й заступник голови Чугуївської райдержадміністрації) та Ігор Сторожев (голова Чугуївської районної ради).

Анжеліка Сотнікова – вимушена переселенка з Донецьку – подякувала усім небайдужим людям за ту підтримку, що надається їй та її колегам по нещастю. Вона зазначила, що волонтери, правозахисники, владники допомагають біженцям, які вимушені були рятуватися від війни, що прийшла на їх землю, відчувати себе на новому місці як вдома, «зачепитися корінням» на гостинній Чугуївщині.

Роман Лихачов та Аліса Венєвцева перерізавши червону стрічку, запросили всіх до приміщення «Станції Чугуїв», де візитерів напоїли чаєм, а 9 сім’ям переселенців вручили гуманітарну допомогу, доставлену УВКБ ООН. Гості з дітьми оцінити дитячий куточок, створений зусиллями волонтерів «Чугуївської правозахисної групи».

Зазначимо, що на «Станції Чугуїв» внутрішньо переміщені особи мають можливість отримати консультативну правову, психологічну та інформаційну допомогу. Започатковано телефон «гарячої лінії» для ВПО: 097-069-49-72.

«Станція Чугуїв» – це партнерська ініціатива «Чугуївської правозахисної групи» зі «Станцією Харків», підтримана УВКБ ООН в рамках проекту «Станція Регіон: Розширення та покращення доступу до інформації, юридичної допомоги, психосоціальної підтримки та розширенню можливостей громад в Харкові і Харківській області».

PS: Хоча відкриття й відбулося 31 липня, «Станція Чугуїв» фактично розпочала свою роботу ще з середини місяця, і понад 100 вимушених переселенців вже встигли отримати інформаційні та консультаційні послуги, правову та гуманітарну допомогу. Так, за цей період здійснено 2 виїзні прийоми до Шевченківського району, а 28.07.2015 р. було роздано речову допомогу від волонтерської ініціативи «Крим SOS» для 50 сімей вимушених переселенців.

 Поділитися