MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мобілізація по-харківськи

01.08.2015   
медіа группа ХПГ
Незаконні дії в Харкові, спрямовані на виконання плану шостої хвилі мобілізації, продовжуються.

Відповідно до Указу Президента, зараз у Харкові, як і по всій Україні, проводиться чергова хвиля мобілізації.  Процес проведення останньої явно виходить за рамки чинного законодавства та за рамки службових обов’язків, як працівників міліції, так і воєнкомів.

Не дивлячись на заяви Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який неодноразово наголошував на неприпустимості порушень свобод громадян під час проведення мобілізації, на обіцянки голови Харківської обласної державної адміністрації Ігора Райніна, який віддав наказ, щоб військовий комісаріат не чіпав людей на вулицях, та начальника Головного управління МВС у Харківській області Анатолія Дмітрієва, який своїм особистим розпорядженням заборонив працівникам харківської міліції брати участь у будь-яких заходах з примусової мобілізації жителів міста Харкова, людей продовжують зупиняти на вулицях міста та доставляти в органи внутрішніх справ, потім районні військкомати чи до збірного пункту обласного військкомату.

При цьому ніхто не розбирається, кого брати – беруть просто задля кількості. Так, 28 липня до ХПГ звернулася мати молодого чоловіка з Миколаївської області, який стоїть на обліку в військкоматі за місцем проживання, але це не зупинило тих, хто його затримав і намагався відправити на службу в армії, і лише після втручання ХПГ його відпустили зі збірного пункту. 30 липня затриманого харків’янина, який за станом здоров’я не може служити в армії, намагалися тим не менше направити на службу і відпустили тільки після наших клопотань і вказування на вочевидь незаконні дії військкомату. Так само відпустили після нашого втручання батька трьох малолітніх дітей, якого за законом не мали мобілізовувати.

У цей день група з трьох працівників ХПГ потрапила на збірний пункт. Там перебувало близько 20-ти чоловіків, троє з яких звернулися за правовою допомогою до ХПГ та явно не могли бути мобілізованими. Один із затриманих – мешканець Запорізької області, якій до того ж, звільнений від служби в армії за станом здоров’я. Під час затримання паспорт та військовий білет були при ньому, але відповідний запис у військовому квитку при затриманні був повністю проігнорований, як працівниками міліції, так і воєнкомом.  Ще один затриманий – це особа, яка під час її затримання перебувала у стані сильного алкогольного сп’яніння, перебуває на обліку у Харківській обласній клінічній психіатричній лікарні №3 і, також, звільнена від служби в армії. Третій затриманий перебуває під слідством за відкритим кримінальним провадженням.

За словами чоловіків, їх затримували працівники міліції разом із працівниками військкоматів. Деякі з них були у формі, деякі у цивільному одязі, більшість із них показували свої службові посвідчення. Після затримання їх доставляли або до приміщень органів внутрішніх справ, що спростовує непричетність міліції до примусової мобілізації, до військкоматів районів, або одразу до збірного пункту.

Адвокату ХПГ вдалося добитися того, що ще двох затриманих, які непридатні до несення військової служби, відпустили із Харківського збірного пункту.

Якщо у Харківській області мобілізують осіб, які є хронічними алкоголіками, перебувають під слідством або за станом здоров’я не можуть нести військову службу, то постає питання, яким чином така армія може захищати Україну? Невже такий спосіб мобілізації має щось спільне із сумлінним виконанням своїх обов’язків відповідними органами, які мають відповідати за обороноздатність держави?

 Поділитися