MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 28 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 22.06.2015 – 26.06.2015

10.08.2015   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 69 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України. З них 28 проектів процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, проведенням парламентських слухань, призначенням виборів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 69 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України. З них 28 проектів процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, проведенням парламентських слухань, призначенням виборів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Міжнародно-правові відносини

 

Проект 0033 від 22.06.2015 (Кабінет Міністрів України) про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Румунії про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом.

На підставі доручення Кабінету Міністрів України Службою безпеки України з метою сприяння подальшому розвитку двостороннього співробітництва спільно з іноземною стороною підготовлено проект Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Румунії про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом (далі – Угода). Угоду підписано 22 жовтня 2013 року в м. Бухарест. Угода забезпечує рівноправний, партнерський характер взаємовідносин у процесі інформаційного обміну та зобов’язує Сторони вживати необхідні заходи для охорони отриманої під час співробітництва інформації з обмеженим доступом.

Проект прийнято як закон 01.07.2015 та підписано Президентом.

Проект 0034 від 23.06.2015 (Кабінет Міністрів України) про ратифікацію Угоди про співробітництво у сфері підтримки між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки та постачання (ОНПП).

Прийняття проекту сприятиме співробітництву між Україною та ОНПП та визначить основні його принципи для підтримки України за конкретними напрямами, у тому числі щодо постачання, технічного обслуговування, закупівлі товарів та послуг, транспортування, конфігураційного управління та технічної допомоги, реалізації проектів Трастового фонду НАТО, виконавчим агентом яких є Агенція НАТО з підтримки та постачання.

Проект прийнято як закон 01.07.2015.

Проект 0035 від 23.06.2015 (Кабінет Міністрів України) про ратифікацію Меморандуму про домовленість між Урядом України та Організацією НАТО із зв'язку та інформації, яка представлена Генеральним менеджером Агенції НАТО із зв'язку та інформації, стосовно співробітництва з питань консультацій, управління, зв'язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру».

Прийняття проекту уможливить співробітництво між Урядом України та Організацією НАТО із зв’язку та інформації та визначить основні принципи співробітництва з питань консультацій, управління, зв’язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру» та реалізації проекту Трастового фонду НАТО, виконавчим агентом яких є Агенція НАТО із зв’язку та інформації.

Проект прийнято як закон 01.07.2015.

Проект 0036 від 23.06.2015 (Кабінет Міністрів України) про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про порядок перетину українсько-білоруського державного кордону жителями Рокитнівського району Рівненської області України і Столинського району Брестської області Республіки Білорусь.

Прийняття проекту покликано сприяти стабілізації соціально-економічної ситуації в зазначеному регіоні, забезпеченню дотримання режиму українсько-білоруського державного кордону й поліпшенню умов для перетинання державного кордону жителями згаданих у назві проекту районів.

Проект прийнято як закон 01.07.2015.

Проект 0037 від 25.06.2015 (Президент України) про ратифікацію Угоди про правовий статус Регіонального екологічного центру для Центральної та Східної Європи.

Прийняття Закону необхідне для набрання чинності Угоди про правовий статус Регіонального екологічного центру для Центральної та Східної Європи, підписаної 9 листопада 2012 року на засіданні Генеральної Асамблеї Регіонального екологічного центру для Центральної та Східної Європи.

Проект прийнято як закон 15.07.2015.

Проект 0038 від 25.06.2015 (Президент України) про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2016 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року.

Передбачено продовження до 1 серпня 2016 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року, що сприятиме подальшому практичному залученню нідерландської сторони до розслідування причин авіаційної катастрофи рейсу МН17 авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», яка сталася на території України 17 липня 2014 року.

Проект прийнято як закон 15.07.2015.

Проект 2170а від 25.06.2015 (Купрієнко О. В.) про припинення дії Меморандуму «Про взаєморозуміння між Державним космічним агентством України та Федеральним космічним агентством (Російська Федерація) щодо співробітництва у використанні національних космічних засобів дистанційного зондування Землі цивільного призначення».

Пропонується припинити дію згаданого Меморандуму, підписаного 15.10.2013 року, до припинення будь-яких агресивних дій з боку Російської Федерації у розумінні та у відповідності до Постанови Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором» та одночасно викреслити Російську Федерацію із Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2013–2017 роки.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 2140а від 22.06.2015 (Мамчур Ю. В.) про внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України» (щодо вдосконалення законодавства в сфері відзначення громадян за особисті заслуги перед Україною).

Пропонується поширити можливість нагородження відзнакою «Іменна вогнепальна зброя» на волонтерів.

Розробники проекту в пояснювальній записці зазначили, що метою розроблення проекту є стимулювання волонтерської діяльності для досягнення високих показників у виконанні волонтерської роботи та відновлення соціальної справедливості відносно осіб, які проводять таку роботу. Однак незрозуміло, чому обрано саме таку відзнаку. Скоріше і доцільніше нагороджувати волонтерів на рівні з учасниками бойових дій відповідними орденами та медалями.

Нагородження іменною зброєю традиційно пов’язується з наявністю військового, а зазвичай офіцерського, звання. Нагородна зброя, яка постійно перебувала у власника і на виду, мала стимулювати його підлеглих та товаришів по службі. В останні ж десятиліття, коли зброю вже не носять відкрито при військовій формі, вона стала пам’ятною нагородою і встановлюється переважно за довгу незаплямовану службу.

Тож нагородження волонтерів цією відзнакою не має ані сутнісних, ані історичних підстав. Крім того, ці пропозиції входять в конфлікт з існуючою забороною на володіння короткоствольною зброєю.

Проект 2144а від 22.06.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» (щодо організації діяльності громадських формувань).

Метою проекту є вдосконалення порядку створення і організації діяльності громадських формувань, зокрема: утворення громадських формувань у населених пунктах у межах контрольованих прикордонних районів у складі від 5 осіб; додаткового визначення кола уповноважених службових осіб, яким дозволено віддавати конкретні доручення членам громадського формування; надання прав територіальному органу Міністерства внутрішніх справ України та органів Державної прикордонної служби України подавати заяву до відповідних органів щодо примусового припинення діяльності громадського формування в разі порушення ним вимог чинного законодавства; розширення повноважень органів внутрішніх справ та підрозділів Державної прикордонної служби України щодо стимулювання та відзначення найбільш активних громадян України.

Проект 2153а від 23.06.2015 (Мамчур Ю. В.) про внесення змін до законів України «Про Збройні Сили України» та «Про оборону України» (щодо здійснення Збройними Силами України цивільно-військового співробітництва).

13.07.2015 був поданий доопрацьований текст проекту, який тут і розглядається.

Пропонується ввести поняття цивільно-військового співробітництва та викласти загальні питання такого співробітництва. Зокрема, пропонується дефініція: «Цивільно-військове співробітництво – систематична, планомірна діяльність Збройних Сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів, утворених відповідно до законів України (далі – Збройні Сили України) по координації та взаємодії з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями, організаціями та громадянами у районах дислокації військових частин та підрозділів Збройних Сил України з метою формування позитивної громадської думки і забезпечення сприятливих умов для виконання Збройними Силами України покладених на них завдань та функцій шляхом надання допомоги цивільному населенню у вирішенні проблемних питань життєдіяльності з використанням військових та невійськових сил та засобів.

Проект 2109а-1 від 23.06.2015 (Веселова Н. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції.

Альтернативний президентському проекту 2109а від 17.06.2015 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції.

Головна відмінність від президентського проекту полягає в тому, що вирішення питання переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції пропонується покласти на Верховну Раду України, а не уряд та СБ України.

Профільний комітет надав перевагу президентському проекту, який і був прийнятий 17.07.2015.

 

Участь громадян в діяльності органів законодавчої та виконавчої влади

 

Проект 2145а від 23.06.2015 (Заліщук С. П.) про всеукраїнський референдум.

Проект є занадто великим (130 сторінок) для його докладного аналізу. На нашу думку, найважливішою його особливістю є значне обмеження предмету всеукраїнського референдуму. Передбачається, що він може бути проведений лише з таких питань:

1) про внесення змін до розділу І «Загальні положення», розділу ІІІ «Вибори. Референдум» і розділу XIII «Внесення змін до Конституції України» Конституції України;

2) про зміну території України;

3) щодо скасування закону України або окремих його положень.

Можливість прийняття Конституції або Закону України, внесення змін в структуру чи чисельність органу державної влади всеукраїнським референдумом повністю виключається.

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 2138а від 22.06.2015 (Лещенко С. А.) про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування політичних партій).

Пропонується доповнити статтю новим підпунктом: «202) державне фінансування політичних партій у формах, визначених законом», що створить підставу для бюджетного фінансування політичних партій.

Проект 2141а від 22.06.2015 (Левченко Ю. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за невиконання обов'язків народного депутата України.

Пропонується встановити адміністративну відповідальність за відсутність без поважних причин народного депутата України на засіданні комітету, тимчасової спеціальної або тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, до складу яких його обрано та за відсутність без поважних причин народного депутата України під час голосування з питань, що розглядаються Верховною Радою України. Складення відповідного адміністративного протоколу покладається на Голову Верховної Ради України.

Думка про необхідність посилення відповідальності народних обранців заслуговує на увагу, але звернення до засобів адміністративного права виглядає недоцільним.

Проект 2146а від 23.06.2015 (Артеменко А. В.) про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (щодо здійснення викладацької, наукової та творчої діяльності).

Пропонується дозволити депутату місцевої ради, обраному секретарем сільської, селищної, міської ради, головою, заступником голови районної, обласної, районної у місті ради займатися викладацькою,  науковою та творчою діяльністю не лише у позаробочий, а і у робочий час.

Розробники проекту при цьому посилаються у пояснювальній записці на рішення Конституційного Суду України №21-рп/2010 від 06.10.2010 року, яким було визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційними): - словосполучення «що здійснюються в позаробочий час», яке міститься у пункті 2 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 11 червня 2009 року № 1506-VI), та словосполучення «у позаробочий час», яке міститься у статті 212-24 Кодексу України про адміністративні правопорушення, крім його поширення на осіб, вказаних у частині першій статті 120 Конституції України, а саме членів Кабінету Міністрів України, керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Проект 2154а від 23.06.2015 (Каплін С. М.) про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (щодо особливостей відкликання депутата місцевої ради за рішенням місцевої організації партії).

Пропонується доповнити закон новою підставою для відкликання депутата місцевої ради, а саме: «Підставою для відкликання депутата місцевої ради, який обраний за виборчим списком відповідної місцевої організації політичної партії по багатомандатному виборчого округу або обраний по одномандатному виборчому округу за висуванням відповідної місцевої організації політичної партії може бути невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним цілям програми та статуту відповідної політичної партії або вмотивоване звернення виборців». Крім того, закон доповнено рядом положень щодо процедури відкликання.

Пропозиції не нові і загалом мають право на існування. Загальна їх спрямованість на посилення партійної дисципліни і нівелювання особливостей політичної позиції окремих депутатів – членів політичної партії є цілком очевидною. Так само очевидними є переваги і недоліки прийняття подібних пропозицій. На нашу думку, сьогодні для українського суспільства перспектива «партійного закріпачення» і «диктату вождів» є більшим злом, ніж «зрадництво» окремих партійців.

Проект 2160а від 24.06.2015 (Порошенко О. П.) про внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо звільнення від сплати митних платежів транспортних засобів, які надійшли як гуманітарна допомога для забезпечення соціально-економічних потреб територіальних громад в Україні.

Пропонується віднести до гуманітарної допомоги, яка звільняється від оподаткування, транспортні засоби спеціалізованого та спеціального призначення (спеціалізовані санітарні автомобілі екстреної медичної допомоги, ритуальні автомобілі, автомобілі для аварійного ремонту, пожежні автомобілі, автомобілі для транспортування сміття та інших відходів, притиральні та асенізаційні автомобілі), які передаються органам місцевого самоврядування (сільська, селищна, міська ради) для забезпечення соціально-економічних потреб територіальних громад в Україні. Також пропонується визначити, що «Забезпечення органів місцевого самоврядування транспортними засобами спеціального та спеціалізованого призначення, які передаються в якості гуманітарної допомоги для забезпечення соціально-економічних потреб територіальних громад в Україні, здійснюється на умовах, передбачених законом, та у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України. Такі транспортні засоби не можуть бути відчужені за будь-якими цивільно-правовими угодами, окрім безоплатної передачі іншій сільській, селищній, міській раді».

Пропозиції видаються слушними, але потребують  уточнення порядок та умови продажу на брухт чи списання таких транспортних засобів після повної втрати ними своїх якостей.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 2152а від 23.06.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» (щодо удосконалення системи соціальних стандартів).

Проект має здебільшого термінологічний характер. За пропозиціями центральних органів виконавчої влади уточнюється термін «соціальні гарантії», а також термінологія стосовно соціальних стандартів і нормативів в окремих сферах їх застосування, а саме: житлово-комунального обслуговування, транспортного обслуговування та зв’язку, охорони здоров’я, забезпечення навчальними закладами, обслуговування закладами культури, фізичної культури і спорту.

Проект 2162а від 25.06.2015 (Третьяков О. Ю.) про внесення зміни до статті 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника членам сімей осіб, загиблих внаслідок поранення, каліцтва, контузії, одержаних під час участі в Революції Гідності.

Пропонується частину першу зазначеної статті викласти в такій редакції: «Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 цього Закону, а також в разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), – незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника».

Проекти 2163а та 2164а від 25.06.2015 (Козак Т. Р.) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо здешевлення вартості автомобілів для багатодітних сімей) та про внесення змін до Митного кодексу України (щодо здешевлення вартості автомобілів для багатодітних сімей).

В обох проектах пропонується звільнити від оподаткування «ввезення на митну територію України фізичними особами, на утриманні яких знаходиться троє та більше неповнолітніх дітей, легкових автомобілів товарної позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, які за своєю конструкцією та обладнанням призначені для перевезення пасажирів з кількістю 6–9 місць (включно з водієм), але не більше одного транспортного засобу на п’ять років».

 

Кримінальне, кримінально-процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 2159а від 23.06.2015 (Каплін С. М.) про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо впровадження смертної кари як виду покарання за корупційні злочини).

Проект суперечить Конституції України та міжнародно-правовим зобов’язанням нашої держави, на що слушно звертається увага у відповідному негативному висновку ГНЕУ.

Проект 2161а від 25.06.2015 (Купрієнко О. В.) про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо встановлення адміністративної відповідальності за використання сепаратистської символіки).

Проект є частково альтернативним проекту 2987 від 02.06.2015 (Геращенко А. Ю.) про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки (Див. Бюлетень № 25).

Порівняно з проектом 2987 більше уваги приділено процесуальним моментам. Головне ж місце відводиться встановленню відповідальності за «Виготовлення з метою розповсюдження, розповсюдження у будь-якій формі (продаж, безоплатна передача, пересилання і т.п.), використання у будь-якій формі (носіння, нанесення на одяг, предмети, автомобілі тощо) сепаратистської символіки, чи інші дії, якими демонструється сепаратистська символіка».

Найбільша вада проекту – відсутність визначення, що ж таке «сепаратистська символіка». Терористичні групи, що діють на Сході України, використовують цілковито різнобарвну символіку як новостворену, так і історичну. Зокрема, видається дещо дивним встановлювати відповідальність за вживання, наприклад Андріївського прапору, враховуючи, що Св. Андрій є одним з християнських патронів України. Це стосується і обраного «флагом» терористичної організації «Новороссия» дещо переробленого кейзерс-флага російського імперського флоту, або альтернативного «флага Новороссии», яким виступає трикольоровий прапор династії Романових відомий як «гербовый флаг Российской империи». Крім того, терористами використовується символіка як інших держав, так і областей і міст України, відповідальність за вживання якої неможливо вводити без того аби викликати масові заперечення як в країні, так і за її межами. З огляду на наведене, видається цілковито неможливим прийняття проекту в чинній редакції.

 

Культура та освіта

 

Проект 2151а від 23.06.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо особливостей доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг.

Основна увага в проекті приділена проблемі набуття освіти особами «з особливими освітніми потребами». Крім того, пропонується змінити чинне формулювання права на освіту, яке нині звучить так: «Громадяни України мають право на безкоштовну освіту в усіх державних навчальних закладах незалежно від статі, раси, національності, соціального і майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, ставлення до релігії, віросповідання, стану здоров’я, місця проживання та інших обставин». Натомість пропонується  формула: «Громадяни України мають право на освіту в усіх навчальних закладах, у тому числі на безкоштовну освіту в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від статі, раси, національності, соціального і майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, ставлення до релігії, віросповідання, стану здоров’я, встановлення їм інвалідності, місця проживання та інших ознак».

Проект 2156а від 24.06.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення права користування земельними ділянками підприємств, установ та організацій, що перебувають у віданні Національної академії наук України або галузевої академії наук.

Передбачається, що припинення права користування зазначеними земельними ділянками або їх вилучення може бути здійснено лише на підставі рішення Кабінету Міністрів України за поданням президії відповідної академії. У чинному законодавстві достатньо згоди відповідної академії, а рішення  здебільшого приймається місцевими органами державної влади. На думку ініціаторів проекту, новий порядок «забезпечить упровадження державного контролю за використанням ділянок, що дозволить уникнути вчинення зловживань при припиненні права користування ними, та сприятиме збереженню особливо цінних земель». Як видається, сама ідея проекту заслуговує на увагу, але механізм її реалізації через внесення паралельних змін у ряд законів суперечить вимогам законодавчої техніки, що слушно відзначено у висновку ГНЕУ.

 

Охорона здоров’я

 

Проект 2147а від 23.06.2015 (Мирний І. М.) про внесення змін до деяких законів України щодо продажу лікарських засобів.

Пропонується пристосувати до сьогоденних реалій законодавство про продаж лікарських засобів, а саме: «У сільській місцевості, де відсутні аптечні заклади, фельдшерським та фельдшерсько-акушерським пунктам, дозволяється роздрібна торгівля лікарськими засобами за переліком, встановленим Центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, продаж лікарських засобів, за умови, що відпуск здійснюється особою з медичною освітою».

Проект 2155а від 23.06.2015 (Купрій В. М.) про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Пропонується віднести до виключної компетенції місцевих Рад визначення місць торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Як видається, питання торгівлі згаданими товарами вже достатньо врегульовано чинним законодавством і нові регуляторні акти лише посилять корупційні ризики та завантажать місцеві ради додатковою діяльністю.

 

Питання сільського господарства та земельних справ

 

Проект 2137а від 22.06.2015 (Довбенко М. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення умов оформлення оренди земельних ділянок).

Пропонується доповнити законодавство двома новелами. По перше, пропонується визначити, що не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них у разі «надання земельних ділянок під проектними польовими дорогами в оренду, у разі використання на правах оренди оточуючих земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території відповідного органу місцевого самоврядування тим же орендарем». По друге, доповнити положення про умови договору оренди вказівкою на те, що «Договір оренди може передбачати надання в оренду декількох земельних ділянок, що перебувають у власності різних приватних власників земельних часток (паїв), єдиним масивом».

Проект 2171а від 26.06.2015 (Мельник С. І.) про внесення змін до Податкового кодексу України (про тимчасове призупинення застосування коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки земель).

Пропонується «З 1 січня 2016 року по 1 січня 2017 року призупинити дію пункту 289.2 та пункту 289.3 статті 289 цього Кодексу», що власне і є призупиненням застосування коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки земель. Такі пропозиції аргументуються «необхідністю недопущення подальшого збільшення розміру земельного податку та  орендної плати за землю внаслідок індексації». Зазначається, що «Прийняття даного проекту закону сприятиме суб’єктам господарювання – активним учасникам економічного життя країни зменшити в умовах сьогодення невиробничі витрати, мінімізувати зростання собівартості продукції та надання послуг, що дозволить зберегти робочі місця та виробничий потенціал підприємств».

 

Проекти з інших питань

 

Проект 2139а від 22.06.2015 (Фельдман О. Б.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження посессорного (володільницького) захисту права власності та права володіння).

Пропонується закріпити в Цивільному кодексі України посилений захист прав власників та володільців нерухомого майна, які зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а в Цивільному процесуальному кодексі України – порядок розгляду в порядку особливого провадження справ про відновлення фактичного володіння нерухомим майном. Із заявою до суду про відновлення фактичного володіння нерухомим майном зможе звернутись особа (власник або володілець), яку позбавили фактичного володіння нерухомим майном насильницькими чи іншими незаконними самоправними діями. Така вимога може бути пред'явлена протягом одного місяця з дня, коли особа дізналась або мала дізнатись про порушення свого права.

Проект 2157а від 24.06.2015 (Фельдман О. Б.) про внесення змін до Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» (щодо впровадження механізму разового грошового стягнення для ефективного захисту права власників товарних знаків).

Пропонується надати право власнику свідоцтва вимагати не відшкодування заподіяних збитки, а виплати разового грошового стягнення. Проект не уточнює, ані порядок обрання альтернативи (стягнення чи сплата збитків), ані те, як має розраховуватися розмір стягнення у разі, коли сторони не зверталися до суду. У разі, якщо ж справа дійде до суду, то суд має право постановити рішення про виплату разового грошового стягнення у розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат (враховуючи обсяг порушення та (або) вину відповідача) замість відшкодування збитків.

Проект 2166а від 25.06.2015 (Шинькович А. В.) про внесення змін до статей 7, 8 Житлового кодексу Української РСР (щодо визначення порядку виключення житлових будинків (їх частин), квартир із складу житлового фонду та переведення житлових будинків і приміщень у нежитлові та нежитлових до складу житлових).

Проект покликаний спростити порядок виключення жилих будинків (їх частин), квартир із складу житлового фонду та їх переведення у нежитлові, а нежитлових приміщень – у житлові.

Утім, як слушно зауважила ГНЕУ, проект, маючи на меті захист права власності громадян, які бажають використовувати належне їм житло для зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, створює передумови для порушення прав власності інших громадян, які проживають у будинку, де має здійснюватися підприємницька діяльність, оскільки ця діяльність може створювати їм певні незручності.

Проект 2168а від 25.06.2015 (Пташник В. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про захист економічної конкуренції» (щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями).

Пропонується збільшити порогові показники, після перевищення яких необхідним є отримання дозволу на концентрацію; вивести зі сфери попереднього контролю випадки концентрації за участі іноземних суб’єктів господарювання, які не можуть вплинути на стан конкуренції на товарних ринках; запровадити більш гнучкі, швидкі та спрощені процедури отримання попереднього дозволу на концентрацію.

Проект 2169а від 25.06.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики.

Пропонується привести закони України «Про видавничу справу», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні», «Про телебачення і радіомовлення» у відповідність до Закону України «Про здійснення державних закупівель». Для цього передбачено виключити з інших законів положення, які дублюють норми або суперечать нормам Закону України «Про здійснення державних закупівель». Йдеться насамперед про те, щоб термін «державне замовлення» застосовувався лише в контексті здійснення процедур закупівлі послуг з підготовки фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів (післядипломна освіта).

Пропонується виключити із законодавства інститути державного замовлення на випуск видавничої продукції, на видання книжкової продукції, на висвітлення діяльності органів державної влади та на аудіо- і відеоінформаційну продукцію про діяльність Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України.

Водночас з метою уникнення непорозумінь при закупівлі видавничої продукції для державних потреб та в інших аналогічних випадках, як слушно зауважує ГНЕУ, доцільно, вилучаючи відповідні норми про державне замовлення, тут же передбачати, що закупівля відповідної продукції уповноваженими замовниками для державних та суспільних потреб здійснюється в порядку, передбаченому в Законі України «Про здійснення державних закупівель».

Проект 2087а-1 від 26.06.2015 (Головко М. Й.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідності українського законодавства міжнародним стандартам та подоланню корупції в сфері державних закупівель).

Альтернативний урядовому проекту 2087а від 16.06.2015 про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції (див. Бюлетень № 27).

Доволі значний за обсягом проект із суттєвими змінами, які, однак, не дістали належного розкриття в пояснювальній записці.

 

 Поділитися