MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звільнено харківського волонтера, якого засудили за «ухилення» від мобілізації

21.08.2015   
Юрій Шершень
Дмитра Явдошенка – волонтера, розробника безпілотників для української армії, якого, через «помилку» військкомату та прокуратури, засудили до 2-х років ув’язнення, звільнили. Але він безвинно провів за решіткою майже 70 діб.

Апеляційний суд Харківської області задовольнив скарги на вирок суду першої інстанції щодо Дмитра Явдошенка – волонтера, що робив безпілотники для української армії, засудженого на 2 роки позбавлення волі за «ухилення» від мобілізації.

Явдошенко був звільнений з-під варти прямо в залі суду. Вирок Дзержинського районного суду м. Харкова, яким волонтер був засуджений, скасовано, а кримінальне провадження направлено на повторний розгляд.

За ґратами волонтер Дмитро Явдошенко пробув без малого 70 днів.

Нагадаємо, 10 червня Дзержинський райсуд Харкова засудив Явдошенко до 2-х років позбавлення волі. Досі він перебував у СІЗО. На підтримку Дмитра Явдошенка громадські активісти неодноразово організовували акції протесту. А працівники військкомату та прокуратури публічно заявили, що кримінальна справа Явдошенка – прикра помилка.

Адже насправді він і не думав ухилятися від мобілізації, а лише попросив відстрочки на те, щоб закінчити літальні апарати, яких зачекалися на фронті.

Коли Явдошенку пред’явили підозру, йому запропонували піти на короткий формат розгляду справи – всього в одне засідання. Дмитро погодився на договір з держобвинувачами: він визнає провину, а його в суді просять засудити до «умовного» покарання. Але коли на засіданні він визнав себе винним, йому несподівано присудили реальний термін.

Відколи справа набула чималого розголосу, до Апеляційного суду направили відразу 3 скарги: з них 2 – від Явдошенка та його захисника, а третю – від прокуратури, що «помилялася».

 Поділитися