MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 34 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 03.08.2015 – 07.08.2015

24.08.2015   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 26 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України. З них 3 проекти процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу та поверненням на доопрацювання окремих законопроектів. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 26 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України. З них 3 проекти процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу та поверненням на доопрацювання окремих законопроектів. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Міжнародно-правові відносини

 

Проект 2471а про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків № 3 та 4 Хмельницької АЕС та проект 2472а про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції». Обидва – від 04.08.2015 (Кабінет Міністрів України).

Пропонується розірвати угоду і відповідно скасувати закон через «невиконання російською стороною своїх зобов’язань відповідно до положень Угоди, що робить неможливим будівництво енергоблоків № 3, 4 Хмельницької АЕС». Для виправлення цієї ситуації пропонується: «Спорудження енергоблоків у оптимальні терміни (енергоблок № 3 орієнтовно у 2018–2019 рр.) при мінімізації витрат можливо забезпечити із застосуванням модифікованої реакторної установки ВВЕР-1000 та заміною її постачальника.

Проект 2480а від 06.08.2015 (Тіміш Г. І.) про внесення змін до Закону України «Про транскордонне співробітництво» (щодо покращення механізмів транскордонного співробітництва).

Пропонується відновити Міжвідомчу комісію, яка діяла упродовж 2002–2004 рр. у період успішного формування транскордонного співробітництва, розширити інституційні можливості утворення органів транскордонного співробітництва у відповідності до сучасних міжнародних напрацювань у цій сфері; покращити умови і механізмів надання державної підтримки програмам і проектам транскордонного співробітництва.

На думку ініціаторів проекту, його прийняття «якісно покращить координацію транскордонного співробітництва, інституційні можливості його реалізації та державної підтримки, що сприятиме активному розвитку цього аспекту регіонального розвитку і європейської інтеграції в Україні, зокрема взаємодії між регіонами України та інших країн і нових можливостей залучення додаткових ресурсів зовнішньої допомоги».

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 2465а від 03.08.2015 (Луценко І. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей проходження військової служби за контрактом депутатами місцевих рад, які працюють на виборних посадах на постійній основі).

Пропонується уточнити норму про те, що «Обраний на виборну посаду у відповідній раді, на якій він працює на постійній основі, депутат місцевої ради, який перебуває на службі у військових формуваннях чи правоохоронних органах держави, прикомандировується до місцевої ради із залишенням на цій службі». Згідно з проектом, ця норма «не поширюється на випадки його прийняття на військову службу в добровільному порядку (за контрактом)».

Як видається, можна погодитися з міркуваннями ініціаторів проекту: «Якщо депутат місцевої ради, який працює в ній на постійній основі, виявив бажання піти добровольцем захищати Батьківщину, він повинен безпосередньо вступити до лав Збройних сил, а не залишитись на роботі в місцевій раді, набувши всіх привілеїв військовослужбовця, передбачених відповідним Законом».

Проект 2470а від 03.08.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України з питань національної безпеки.

Пропонується внесення ряду  змін до Законів України «Про оборону України», «Про правовий режим надзвичайного стану», «Про правовий режим воєнного стану». Зміни здебільшого мають суто редакційний характер і, на думку ініціаторів проекту, його прийняття насамперед дасть змогу «забезпечити загальну логіку, єдине трактування і якість чинного законодавства України у воєнній сфері».

Проект 2482а від 06.08.2015 (Міщенко С. Г.) про внесення зміни до статті 14 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо відновлення пільг на оплату комунальних послуг та безоплатного забезпечення ліками учасників війни).

Пропонується скасувати обмеження щодо безплатного одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, зубопротезування, надання знижок плати за користування житлом, комунальні послуги, тощо. Нині такі пільги надаються лише за умови, «якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України».

 

Ідеологічні питання

 

Проект 2474а від 04.08.2015 (Соболєв Є. В.) про заборону політичної реклами.

Пропонується заборонити політичну рекламу і майже весь текст основної частини проекту присвячений визначенню саме того, що забороняється:

Стаття 1. Заборона реклами політичних партій

1. Реклама політичних партій в аудіовізуальних засобах масової інформації, крім випадку, вказаного в пункті першому частини першої статті 2 цього Закону, та на носіях зовнішньої реклами заборонена. Заборонено використовувати як елемент реклами, у тому числі соціальної, назву (визначальну частину назви) політичної партії та її символіку (визначальну частину такої символіки).

2. Політична партія не може сплачувати грошові кошти та передавати будь-яке інше майно на користь телерадіоорганізації на виконання цивільно-правових договорів або з будь-якої іншої підстави, прямо чи опосередковано, у тому числі через сплату (передання) третій особі, щодо якої політичній партії завчасно, тобто до сплати (передання), відомо або має бути відомо, що така третя особа сплатить (передасть) всі або частину отриманих коштів (іншого майна) на користь телерадіоорганізації; зокрема, політична партія не може бути спонсором передач (програм) в аудіовізуальних засобах масової інформації.

Стаття 2. Заборона окремих пов’язаних з політичною рекламою форм  перевиборчої агітації

1. Заборонена передвиборча агітація політичних партій, кандидатів на пост Президента України, кандидатів у народні депутати, депутати місцевих рад, кандидатів на  посади сільських, селищних, міських голів:

1) з використанням аудіовізуальних засобів масової інформації (за винятком перевиборчої агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються  для підготовки і проведення виборів);

2) з використанням носіїв зовнішньої реклами.

2. Політичну рекламу, яку поширюють у друкованому засобі масової інформації, має супроводжувати інформація про прізвище, ім’я (всі власні імена), по батькові (за явності) або найменування замовника поширення такої політичної реклами.

3.  Політична реклама в друкованому засобі масової інформації має бути чітко відокремлена від іншої інформації, у тому числі від іншої реклами.

Політична реклама в друкованому засобі масової інформації має бути розміщена під рубрикою «Перевиборча агітація».

Також передбачені значні зміни до ряду законів щодо процедури оплати політичної реклами.

Ініціатори проекту посилаються на європейський досвід і вважають, що «заборона політичної реклами за рахунок партійних фондів на радіо, телебаченні та засобах зовнішньої реклами необхідна, в першу чергу, для зменшення розмірів виборчих фондів кандидатів. Це сприятиме вирівнюванню умов у проведенні перевиборчої агітації незалежно від обсягів фінансування, допоможе послабити залежність кандидатів від олігархічних груп, а також забезпечить підвищення якості агітації як такої».

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 2473а від 04.08.2015 (Фельдман О. Б.) про внесення змін до статті 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо приведення положення про призначення місцевих виборів у відповідність з чинним законодавством).

Пропонується передати функцію призначення перших місцевих виборів депутатів рад та голів об’єднаної територіальної громади від відповідної обласної ради або Верховної Ради АР Крим до Верховної Ради України. Автори проекту апелюють к тому, що відповідно до Конституції України «призначення чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування є виключною компетенцією Верховної Ради України».

Проект 2477а від 05.08.2015 (Співаковський О. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад.

Пропонується обмежити право депутатів місцевих рад посідати певні посади чи займатися певними видами діяльності: «Депутат місцевої ради не може поєднувати свою службову діяльність з роботою на посаді керівника (заступника керівника) підприємства, установи та організації, що належить до комунальної власності цієї територіальної громади, крім керівників (заступників керівників) дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів та медичних закладів».

Крім того, з тією ж метою протидії корупції пропонується передбачити в законодавстві необхідність відмови учаснику в участі у процедурі закупівлі у випадку якщо «пропозиція конкурсних торгів (кваліфікаційна, цінова пропозиція) подана учасником процедури закупівлі, який є депутатом місцевої ради, або керівником (заступником керівника) суб’єкта господарювання якого є депутат місцевої ради, або є пов’язаною особою з депутатом цієї ради, якщо ця закупівля здійснюється за кошти місцевого бюджету такої ради».

Як видається, можна підтримати другу пропозицію, а перша потребує ретельного вивчення і обговорення щонайменше в аспекті уточнення списку керівників, які можуть бути депутатами місцевої ради. Йдеться, зокрема, про керівників вищих навчальних закладів та закладів культури, які перебувають в комунальній власності.

Проект 2483а від 06.08.2015 (Романовський О. В.) про внесення зміни до статті 26 Бюджетного кодексу України (щодо порядку утворення підрозділів внутрішнього аудиту).

Пропонується провести перерозподіл функцій між парламентом та урядом. Якщо за чинною нормою кодексу порядок діяльності та утворення підрозділів внутрішнього аудиту визначаються виключно урядом, то в пропонованій редакції зазначається, що «Основні засади здійснення внутрішнього контролю і внутрішнього аудиту визначаються законом. Порядок утворення підрозділів внутрішнього аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, встановлюється Кабінетом Міністрів України».

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 2466а від 03.08.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо стажу депортованих осіб).

Пропонується передбачити в законодавстві певні пільги для депортованих осіб: «Депортованим особам, які знаходилися на спецпоселенні, що визначається періодом з моменту депортації до моменту зняття режиму спецпоселень, стаж їх роботи за період спецпоселення зараховується до страхового стажу для призначення пенсії у потрійному розмірі».

Проект 2469а від 03.08.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку особистого прийому деяких категорій осіб.

Пропонується закріпити право осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, на «першочерговий особистий прийом керівниками та іншими посадовими особами державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій».

Як видається, «пільга» має доволі специфічний характер і актуальна лише для держави з високим рівнем бюрократичних перепон. Можна прогнозувати і певні практичні труднощі з підтвердженням статусу «особи, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною».

 

Кримінальне, кримінально-процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 2429а-1 від 03.08.2015 (Писаренко В. В.) про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» щодо продовження дії результатів кваліфікаційного іспиту для призначення на посаду судді.

Альтернативний проекту 2429а від 22.07.2015 (Кривошея Г. Г.) про внесення змін до Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» (щодо забезпечення наповнення резерву на заміщення вакантних посад суддів) (див. Бюлетень № 32).

Порівняно з проектом 2429а значно скорочується строк пролонгації іспитів (з 425 днів до 8 місяців). Водночас, певне спрощення норми в редакції проекту призвело до значного розширення кола суб’єктів, порівняно не лише з проектом 2429а, а й нормою чинного закону.

Проект 2467а від 03.08.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства.

Пропонується доповнити КК України ст. 156-1 «Сексуальне домагання дитини», 301-1 «Виготовлення, придбання, зберігання, переміщення творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру, що містять дитячу порнографію, без мети збуту» і 301-2 «Проведення видовищного заходу порнографічного характеру». Певні уточнення вносяться і до ст. 301 «Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів». У КПК України передбачається уточнити особливості проведення допитів та інших слідчих (розшукових) дій за участю малолітньої або неповнолітньої особи. У Закон України «Про охорону дитинства» пропонується  включити статтю 4-1 «Вимоги до осіб, які працюють у контакті з дітьми», де до таких осіб ставиться, зокрема, вимога «мати високі моральні якості, а також бути ознайомленими з інформацією про захист дітей від усіх форм насильства, зокрема сексуальної експлуатації і сексуального розбещення та торгівлі людьми». У Законі України «Про захист суспільної моралі» в ст. 7 пропонується захищати дітей від негативного впливу не лише сексуальної чи еротичної, а й порнографічної продукції.

 

Охорона здоров’я

 

Проект 2386а-1 від 04.08.2015 (Богомолець О. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині.

Альтернативний проекту 2386а від 16.07.2015 (Мусій О. С.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині (див. Бюлетень № 31).

Пропонуються зміни до Законів України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині» «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про поховання та похоронну справу», а також до Кримінально-процесуального кодексу України і Кримінального кодексу України. Проектом передбачено впровадити нові організаційні засади державного регулювання діяльності, пов’язаної з трансплантацією (Єдину державну інформаційну систему трансплантації; Етичний комітет; Консультативні або Наглядові ради при закладах та установах, що здійснюють діяльність, пов’язану з трансплантацією), удосконалити систему державного контролю, що дасть змогу підвищити якість надання медичних послуг.

Чимало запропонованих змін мають суто редакційний характер. Водночас є радикальна, але і доволі дискусійна, пропозиція відмовитися від вже усталеної презумпції незгоди особи стати донором анатомічних матеріалів у разі своєї смерті (така незгода, на думку ініціаторів проекту, має братися до уваги, якщо вона була офіційно заявлена за життя особи і занесена до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації).

Проект має доволі специфічний предмет правового регулювання, а тому вимагає широкого попереднього обговорення відповідними фахівцями.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 2475а від 04.08.2015 (Козир Б. Ю.) про внутрішній водний транспорт.

Метою проекту декларовано правове врегулювання правовідносин в галузі судноплавства на внутрішніх водних шляхах, економічних та організаційних засад діяльності внутрішнього водного транспорту, сприяння розвитку берегової інфраструктури внутрішнього водного транспорту; покращення стану річкового господарства; сприяння розвитку на конкурентних засадах ринку послуг у сфері внутрішнього водного транспорту та залученню інвестицій, переорієнтації вантажопотоків на екологічний та економічний річковий транспорт тощо. Значний обсяг проекту (48 сторінок тексту нового закону та 18 сторінок змін чинного до законодавства) не дає змоги докладно проаналізувати його в рамках цього огляду.

Проект 2476а від 04.08.2015 (Козир Б. Ю.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей справляння рентної плати за спеціальне використання води та оподаткування земель внутрішнього водного транспорту.

Розроблений на виконання положень попереднього проекту.

Проект 2478а від 06.08.2015 (Антонищак А. Ф.) про розміщення малих архітектурних форм (МАФів) для здійснення підприємницької діяльності.

Як це зазначено в статті 1 проекту, «Даний Закон визначає порядок розміщення малих архітектурних форм (МАФів) для здійснення підприємницької діяльності, їх адаптації до містобудівної ситуації населеного пункту, передачу в сервітутне користування земельної ділянки для розміщення визначених вище об’єктів містобудування, порядок їх демонтажу та припинення їх діяльності». В проекті дається визначення МАФів та їх характеристика, зокрема «мала архітектурна форма (МАФ) для здійснення підприємницької діяльності – тимчасова,  як правило, одноповерхова споруда, площею не менше 30 м2, що виготовляється з полегшених конструктивних матеріалів без влаштування фундаменту та стаціонарного підключення до інженерних мереж» та «Малі архітектурні форми (МАФи) для здійснення підприємницької діяльності є тимчасовими спорудами та не є об’єктами нерухомого майна». Визначається, що «Встановлення МАФів здійснюється на підставі договору сервітутного користування земельної ділянки, відповідно до паспорту встановлення (МАФу) та перспективної схеми розміщення МАФів».

Проект видається недопрацьованим, як за формою (структурою), так і за змістом. Ряд його положень страждають юридичною невизначеністю і потребують конкретизації.

Проект 2479а від 06.08.2015 (Козак Т. Р.) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо скасування індексації ставок окремих податків).

Пропонується виключити з прикінцевих положень ПК України вимогу до уряду: «щорічно до 1 червня вносити до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до цього Кодексу щодо ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції з таких податків і зборів: 1) акцизний податок; 2) екологічний податок; 3) рентна плата».

На думку ініціаторів проекту, такий крок є вкрай потрібним за умов сучасної економічної ситуації в Україні, оскільки «збільшення ставок рентної плати, акцизного і екологічного податків на індекси споживчих цін, цін виробників промислової продукції призведе до подальшого поглиблення інфляційних процесів».

Проект 2484а від 07.08.2015 (Кремінь Т. Д.) про внесення змін до Митного кодексу України щодо встановлення оптимального режиму мита при здійсненні операції із ввезення зоологічними парками загальнодержавного значення на митну території України представників рідкісних та (або) таких, що перебувають під загрозою зникнення видів тварин.

Пропонується доповнити у ч. 1 ст. 282 зазначеного кодексу перелік позицій, які при ввезенні на митну територію України або вивезенні за її межі звільняються від оподаткування митом, новою позицією такого змісту: «Представники видів тварин, що занесені до Червоної книги України або міжнародних правових актів, норми яких є обов’язковими до виконання на території України, як рідкісні або такі, що перебувають під загрозою зникнення, що ввозяться на митну територію України (вивозяться з митної території України) зоологічними парками загальнодержавного значення з метою реалізації національних чи міжнародних програм попередження їх зникнення та забезпечення збереження генофонду».

 Поділитися