MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мій Донбас...

25.08.2015   
Яніна Смелянська
На даний момент питанням пов’язаним із правами внутрішньо переміщенних осіб, юристи Харківської правозахисної групи надають приорітетну увагу.

В рамках реалізації проекту «Захист прав внутрішньо переміщених осіб в Україні» за підтримки Європейського Союзу у особі Європейської Комісії, представники Харківскької правозахисної групи – Людмила Клочко, Наталія Охотнікова, Володимир Глущенко – 22 серпня 2015 року провели виїзні юридичні консультації для внутрішньо переміщених осіб у місті Святі Гори Донецької області.
Делегація Харківскької правозахисної групи відвідала пансіонат «Святі гори». Саме тут вже більше року проживають 150 сімей переселенців, які вимушені були покинути свої домівки, тікаючи від війни та ховаючи своїх діточок від жахіття…

Юристи ХПГ провели низку консультацій, спрямованих на інформування внутрішньо переміщених осіб про їх права та механізми їх захисту, а також на надання безкоштовних юридичних консультацій та правової допомоги з усіх питань, що цікавили людей. Всього було надано більше 115 консультацій.

Серед присутніх були поширені пам’ятки про їх права та контакти служб, які займаються проблемами внутрішньо переміщених осіб. Як виявилось за результатами зустрічі, проблемних питань навіть на звільненій українській території більш ніж достатньо. Найгострішими та найболючішими стали питання працевлаштування, оплата комунальних платежів за житло, яке залишилося на окупованій території, оформлення та переоформлення соціальних виплат, зокрема пенсій та субсидій.

Одна з важливіших проблем, з якою зіткнулися переселенці, які мешкають у пансіонаті «Святі гори» - постійно ростучі тарифи за електроенергію та небажання нашої держави, всупереч всім обіцянкам, компенсувати витрати на комунальні платежі. Зараз ситуація складається таким чином, що борг у пансіонаті росте кожен місяць, а держава відмовляється його «гасити». Сьогодні кожна із сімей вимушена сплачувати із свого мізерного бюджету 320 гривень щомісячно, аби тільки виплатити борг Донецькому обленерго. В іншому випадку люди залишаться без електроенергії, а слідом і без тепла взимку, і без можливості готувати їжу.

Ситуація тим страшна, що більше половини сімей проживають у пансіонаті вже більше року. Більшість з родин не мають постійної роботи, як і постійного заробітка.

Так наприклад родина Ольги Овсяннікової. Жінка ще минулого року разом із дитиною інвалідом переїхала із Київського району Донецька в той момент, коли залишатися вдома із дитиною ставало неможливо через крайню загрозу життю. Снаряди, які майже дощ падали біля будівлі не давали жити спокійно вже кілька місяців. Сонна дитина підскакувала на ліжку серед ночі і не могла заспокоїтися плачучи до самого ранку. Саме в той момент Ольга прийняла рішення виїхати з рідного Донецька. Працювати жінка не має можливості – дитина потребує постійного нагляду. Отже і доводиться виживати лише на допомогу по догляду за дитиною інвалідом.

Не менше людей під час консультацій цікавили питання стосовно пошкодженого внаслідок військових дій житла. Юрист Наталія Охотнікова компетентно та доступно роз’яснила людям, які залишилися без будь – якого майна внаслідок російської агресії, як грамотно підготувати документи для національних інстанції, щоб в перспективі була можливість подавати пакети документів для Європейського суду. За результатами поїздки було підготовлено чотири пакети документів для Європейського суду щодо зруйнованого житла.

На даний момент юристи Харківської правозахисної групи відвідали вже більше десяти населених пунктів у Донецькій і Луганській областях в рамках реалізації проекту «Захист прав внутрішньо переміщених осіб в Україні» за підтримки Європейського Союзу. Серед яких і ті, котрі знаходяться максимально близько к передовій, майже в «сірій зоні» - це місто Світлодарськ, селище Миронівське, село Луганське.

До кінця 2015 року юристи ХПГ планують здійснити ще ряд поїздок у 6 регіонів України з метою надання подібних юридичних консультацій для внутрішньо переміщених осіб, та моніторингу виконання Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні» у місцях компактного проживання ВПО.

 Поділитися