MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ЄС продовжує закликати РФ негайно звільнити Сенцова.

26.08.2015   
Яніна Смелянська
"Російські суди не компетентні судити за діяння, вчинені за межами міжнародно-визнаної території Росії. ЄС вважає, що справа була з порушенням міжнародного права і елементарних норм справедливості", - Федеріка Могеріні.

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні вважає порушенням міжнародного права винесений судом Російської Федерації вирок українцям режисеру Олегу Сенцову і Олександру Кольченку.

"Російські суди не компетентні судити за діяння, вчинені за межами міжнародно-визнаної території Росії. ЄС вважає, що справа була з порушенням міжнародного права і елементарних норм справедливості", - заявила Могеріні.

Вона підкреслила, що ЄС продовжує закликати РФ "негайно звільнити пана Сенцова і пана Кольченка та гарантувати їхнє повернення в Україну".

Таку реакцію світової спільноти викликало вчорашнє оголошення вироку в російському Ростові - на- Дону українському незаконно ув’язненому режисерові Олегу Сенцово і активісту Олександру Кольченко.

Сенцова засудили в цілому до 20 років ув’язнення в колонії суворого режиму. У свою чергу, Кольченко засудили до 10 років. У судовому засіданні оголошено перерву. На засіданні були присутні близько сотні журналістів, крім російських і українських, є представники преси Британії, Голландії та інших країн. Також присутній український консул, дипломати Великобританії, Франції та ЄС. Як і на всіх засіданнях, поруч була мама Сенцова. Прокуратура вимагала для режисера Олега Сенцова 23 року ув’язнення в колонії суворого режиму. Для Кольченко вимагали 12 років ув’язнення. Вирок не є остаточним, його оскаржать в апеляційному суді. Крім того, адвокати Сецова звернуться до європейського суду з прав людини, і будуть наполягати на повному виправданні режисера.

Нагадаємо, українського кінорежисера, сценариста та активіста євромайдан Олега Сенцова російська ФСБ затримала в ніч на 11 травня 2014 в Сімферополі і звинуватила у підготовці терактів у Криму, пізніше його перевезли до Москви. Зокрема, Сенцова звинувачують у керівництві диверсійно-терористичною групою "Правого сектора", яка нібито зробила 14 і 18 квітня +2014 підпали штабів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії" в Сімферополі, а також готувала в кримській столиці вибухи біля пам’ятника Леніну і Вічного вогню.

 

 Поділитися