MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Щоб покарати агресорів, Україна визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду

14.09.2015   
Георгій Кобзар

8 вересня 2015 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав до Міжнародного кримінального суду в Гаазі заяву про визнання країною юрисдикції цього органу.

При цьому Клімкін підкреслив, що таким чином «Україна визнає юрисдикцію Суду стосовно всіх злочинів, скоєних на території України з початку військової агресії Російської Федерації проти нашої держави».

Відтак Міжнародний кримінальний суд матиме юрисдикцію щодо вказаних злочинів незалежно від громадянства осіб, які їх скоїли, навіть якщо вони є громадянами третіх держав.

Визнавши юрисдикцію МКС, Україна також взяла на себе зобов’язання всебічно співпрацювати з Судом відповідно до глави ІХ Римського статуту, зокрема у проведенні ним вивчення переданої на його розгляд інформації, подальшому можливому розслідуванні злочинів, що підпадатимуть під юрисдикцію Суду, і здійсненні кримінального переслідування за ці злочини.

Нагадаємо, 4 лютого 2015 року Верховна Рада України визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Росії та керівниками угруповань «ДНР» і «ЛНР», які призвели до масового вбивства українських громадян.

МКС є постійно діючою незалежною і неупередженою міжнародною інституцією, юрисдикція якої поширюється на найтяжчі міжнародні злочини, які мають широкомасштабний та систематичний характер.

Компетенція суду обмежена трьома видами злочинів:
1) геноцид – намір цілком або частково винищити національну, етнічну, расову або релігійну групу як таку;
2) злочини проти людяності – частина масштабного або систематичного переслідування, спрямованого проти мирного населення, причому про можливе переслідування злочинцеві заздалегідь було відомо;
3) воєнні злочини – порушення законів і звичаїв ведення війни, що регулюють поведінку збройних формувань під час війни і захищають цивільне населення, військовополонених, культурне надбання і таке інше.

 Поділитися