MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європейський суд Урядові України не указ

25.09.2015   
Василь Мельничук
Куди звертатись за відновленням порушених прав, якщо навіть вказівки Європейського суду з прав людини ігноруються Урядом України у справі, де йдеться про життя громадянина України, яке відповідно до Конституції є найвищою цінністю?

Засуджена Коновальчук, яка страждає на низку тяжких хронічних захворювань, звернулася до Харківської правозахисної групи з приводу того, що протягом двох років вона не отримує належної медичної допомоги під час ув’язнення, що призвело до важкого стану її здоров’я та може призвести до летального кінця.

Через не реагування національних органів на дану проблему 30.06.2015 р. юристи ХПГ звернулись до Європейського суду з прав людини з проханням в порядку спеціальної процедури Правила 39 Регламенту Суду зобов’язати державу провести обстеження та надати необхідне лікування Заявнику. Протягом доби, 01.07.2015 р., Європейський суд надіслав Уряду України вказівку:

– терміново провести медичний огляд заявниці лікарями відповідної спеціалізації;

– негайно вжити заходів щодо забезпечення заявниці лікуванням відповідно до її стану здоров’я;

– надати Суду інформацію про стан здоров’я заявниці та вжиті заходи щодо проведення заявниці спеціалізованого медичного огляду та відповідного медичного лікування;

– повідомити Суд про вжиті заходи та стан здоров’я заявника до 30.07.2015 р.

Ця термінова вказівка була направлена Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду до пенітенціарної служби лише 07.07.2015 р., тобто за тиждень після її отримання Україною, хоча питання стосувалося життя громадянина України. Таке затягування з виконанням тимчасових заходів є не що інше, як зневажливе ставлення Уряду України до життя своїх громадян, адже Європейський суд, який знаходиться за тисячі кілометрів від України, відреагував на небезпеку, що існує, життю Заявника протягом доби.

Фактично виконання вказівок Європейського суду на цьому і закінчилось: Заявник залишалася відбувати покарання в загальній камері, не була забезпечена необхідним лікуванням і не переведена до спеціалізованого медичного закладу, а перший огляд лікарем проведено лише 13.07.2015 р., до того ж, в умовах слідчого ізолятору, без застосування жодних інструментальних методів діагностики.

Європейський суд, отримавши відповідь Уряду України про виконання тимчасових заходів, 18 вересня 2015 р. повторно вказав Уряду України, що він залишається під зобов’язанням діяти відповідно до тимчасових заходів від 01.07.2015 р., а надана Урядом інформація не відображає вжитих заходів, спрямованих на лікування та обстеження засудженої.

З часу застосування тимчасових заходів від 01.07.2015 р. у справі № 31928/15 «Konovalchuk v. Ukraine» Заявника так і не забезпечено належним лікуванням в спеціалізованому медичному закладі, а навпаки, незважаючи на важкий стан, її перевезено з Києва до Херсону в жахливих умовах вагонів типу «Столыпин» (про що неодноразово зазначалось у справах проти України Yakovenko v. Ukraine, (№ 15825/06, рішення від 25 жовтня 2007 року), та Koktysh v. Ukraine, (№ 43707/07, рішення від 10 грудня 2009 року), Taran v. Ukraine (№ 31898/06, 17 жовтня 2010 року) та річними звітами Уповноваженого Верховної ради України з прав людини арк. 50–60 звіту за 2012 р., арк. 31–34 звіту за 2013 р.).

В людей завжди була надія, що в разі нереагування національних органів, на які покладено функцію забезпечення дотримання прав громадян, такі дії можна оскаржити в Європейському суді, проте, після даного випадку невиконання Урядом України встановлених ним тимчасових заходів, залишається відкритим питання: «Куди звертатись за відновленням порушених прав, якщо навіть вказівки Європейського суду з прав людини ігноруються Урядом України у справі, де йдеться про життя громадянина України, яке відповідно до Конституції є найвищою цінністю?»

 Поділитися