MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На базі «Станції Чугуїв» створена «Станція Права»

10.10.2015   
Юрій Чумак
Переселенці, що пройшли курс тренінгів та лекцій на «Станція Права» у Чугуєві, отримали певний «лікнеп» щодо відстоювання своїх прав і законних інтересів.

Чугуївська правозахисна група в партнерстві зі «Станцією Харків» реалізовує за підтримки МФ «Відродження» регіональний проект «Станція Права».

В його рамках на базі Центру підтримки та консультацій «Станція Чугуїв» проведено 10 тренінгів (по 5 тем, кожен – у 2-х групах) для внутрішньо переміщених осіб, які проживають в Чугуєві та Чугуївському районах Харківській області (переважно, тому що на заняттях були і ВПО, які приїжджали з Печенізького та Шевченківського районів):
1) 28.07.15 (Вступне заняття. Право для чайника: я – громадянин);
2) 28.07.15 (Вступне заняття. Право для чайника: я – громадянин);
3) 28.07.15 (Права громадян при оформленні та отриманні соціальних виплат;
4) 06.08.15 (Цивільно-правові відносини);
5) 11.08.15 (Цивільно-правові відносини);
6) 20.08.15 (Права та обов’язки дітей та батьків);
7) 26.08.15 (Захист власних інтересів у суді);
8) 08.09.15 (Права та обов’язки дітей та батьків);
9) 17.09.15 (Захист власних інтересів у суді);
10) 23.09.15 (Права громадян при оформленні та отриманні соціальних виплат).

Також для вимушених переселенців було організовано проведення 2-х спеціальних лекцій – 20.08.15 (Відкрийте, міліція! – присвячена правилам спілкування з правоохоронцями та тими силовиками, що порушують право) та 09.10.15 (Волонтер або шахрай – як розрізнити правозахисні ініціативи та аферистів, які намагаються наживатися на людському горі).

Тренерами виступили голова ЧПГ Роман Лихачов та юрист Іван Мудраченко. Також до проведення навчальних заходів залучалися волонтери організації, працівники Чугуївського міськрайонного Центру зайнятості та Чугуївського міського управління соціального захисту населення.

Кожне навчання супроводжувалося практичними зайняттями. В результаті переселенці, що пройшли курс тренінгів та лекцій на «Станція Права» у Чугуєві, навчилися складати запити, заяви та скарги, отримали навички спілкування з представниками влади та місцевого самоврядування, спираючись на законодавство, дізналися про механізми судового та позасудового захисту. Отже, отримали певний «лікнеп» щодо відстоювання своїх прав і законних інтересів.

До речі, в рамках обопільного спілкування правозахисників і вимушених переселенців, відбувався своєрідний моніторинг найгостріших та найчастіших питань відносно порушуваних прав, а також пробілів у знаннях з законодавчої бази тощо, що відтепер послужить основою для формування довідника для ВПО «Свідомий громадянин».

 Поділитися