MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харківському управлінні МВС незаконно звільнили декретницю

20.10.2015   
Яніна Смелянська
До громадської приймальні Харківської правозахисної групи звернулася за допомогою жінка-слідчий одного з слідчих відділів Управління міліції на транспорті. Катерина, 11 років відпрацювала в міліції. У 2012 році, жінка пішла в декретну відпустку. Перебуваючи на заслуженому відпочинку по догляду за дитиною до 3 років у вересні 2015 року молоду маму-одиначку звільнили з раніше займаної посади. Причину ошеленілій Катерині пояснили просто – скорочення штату.

До громадської приймальні Харківської правозахисної групи звернулася за допомогою жінка-слідчий одного з слідчих відділів Управління міліції на транспорті. Катерина, 11 років пропрацювала в міліції. У 2012 році, жінка пішла в декретну відпустку. Перебуваючи на заслуженому відпочинку по догляду за дитиною до 3 років у вересні 2015 року молоду маму-одиначку звільнили з раніше займаної посади. Причину ошеленілій Катерині пояснили просто – скорочення штату.

Юристи ХПГ уважно вислухали молоду жінку, ознайомилася з пакетом документів і було прийнято рішення допомогти Катерині боротися за її права, які в даному випадку були жорстко порушені. Юрист ХПГ Наталія Охотнікова вважає, що це звільнення не може бути законним, так як норми КЗПП, зокрема стаття 184, забороняє звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей до трьох років (до шести років), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

У випадку ж з Катериною, в МВС не було запропоновано відповідної аналогічній посади в інших територіальних підрозділах міліції для жінки - декретниці. Також необхідно відзначити, що ліквідація транспортної міліції, є реорганізацією Міністерства внутрішніх справ України, внаслідок чого у держави є позитивний обов’язок працевлаштувати скорочених працівників міліції в інші структурні підрозділи МВС. Це зокрема зазначено і в постанові Верховного Суду України від 17 жовтня 2011 року. Встановлена законодавством можливість ліквідації державної установи (організації) з одночасним створенням іншої, яка буде виконувати повноваження (завдання) особи, що ліквідується, не виключає, а включає зобов’язання роботодавця (держави) з працевлаштування працівників ліквідованого установи. Як відомо при виборі правової норми, що підлягає застосуванню до спірних правовідносин, суди зобов’язані враховувати висновки Верховного Суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення.

19 жовтня адміністративний позов, складений юристом ХПГ для Катерини поданий до Харківського окружного адміністративного суду. Про те, як далі будуть розвиватися події і, чим закінчиться історія незаконного звільнення жінки, яка перебувала в декретній відпустці, Харківська правозахисна група буде пильно стежити далі і описувати всі етапи боротьби за відновлення прав Катерини.

Юристи Харківської правозахисної групи будуть готові допомогти всім, хто зіткнувся з подібною проблемою!

 Поділитися