MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 41 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 21.09.2015 – 25.09.2015

08.11.2015   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 67 проектів законів та постанов Верховної Ради України, зокрема 32 процедурні постанови, пов’язані з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, проведенням парламентських слухань тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 67 проектів законів та постанов Верховної Ради України, зокрема 32 процедурні постанови, пов’язані з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, проведенням парламентських слухань тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Міжнародно-правові відносини

 

Проект 0063 від 21.09.2015 (Кабінет Міністрів України) про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Кіпр про морське торговельне судноплавство.

Угоду підписано 8 листопада 2012 р. в м. Нікосія. Відповідно до ст. 2 Угоди її положення застосовуються на території України та території Республіки Кіпр, включаючи їхні територіальні моря. Передбачається що Угода буде надійним міжнародно-правовим механізмом для реалізації та активізації процесу двосторонніх міждержавних зв’язків між Україною та Республікою Кіпр, а також створить сприятливі умови для покращення транспортних зв’язків між двома країнами, сприятиме розвитку співробітництва у сфері торговельного судноплавства та налагодженню ділових зв’язків.

Проекти 0064 та 0065 від 21.09.2015 (Кабінет Міністрів України) про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про повітряне сполучення та про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Об'єднаних Арабських Еміратів про повітряне сполучення відповідно.

Зміст обох проектів є майже тотожнім. Прийняття проектів спрямоване на створення двосторонньої договірно-правової бази для здійснення міжнародного регулярного повітряного сполучення між Україною та Чорногорією і Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами, сприятиме подальшому розвитку співробітництва в галузі авіаційного транспорту, налагодженню ділових зв'язків, подальшому розширенню географії польотів українських авіакомпаній.

Проект 0066 від 22.09.2015 (Кабінет Міністрів України) про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Чеської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно.

Погоджені з чеською стороною зміни стосуються, зокрема, уточнення визначень термінів «резидент Договірної Держави», дивіденди», «роялті»; порядку оподаткування прибутків, одержаних підприємством Договірної Держави від експлуатації морських, річкових, повітряних суден, дорожнього або залізничного транспорту у міжнародних перевезеннях; порядку оподаткування доходів, що одержуються резидентом Договірної Держави від відчуження акцій або інших прав, які складають більш ніж 50% їхньої вартості прямо або опосередковано від нерухомого майна, розташованого в іншій Договірній Державі; порядку оподаткування винагороди, одержуваної у зв’язку з роботою за наймом, що здійснюється на борту судна, човна, літака, дорожнього або залізничного транспортного засобу, що експлуатується підприємством Договірної Держави; положень щодо усунення подвійного оподаткування; порядку обміну інформацією тощо.

Проект 3172 від 23.09.2015 (Брензович В. І.) про внесення змін до Закону України «Про транскордонне співробітництво» (щодо заснування об'єднання єврорегіонального співробітництва).

Проект спричинений тим, що частиною четвертою ст. 4 Протоколу № 3 до Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями стосовно об’єднань єврорегіонального співробітництва (ОЄС) передбачено, що до укладання угоди про заснування ОЄС чи до приєднання до ОЄС територіальні общини або власті в установленому порядку інформують, сповіщають свої національні органи влади стосовно цього наміру чи отримують від них дозвіл.

Проектом пропонується внести зміни до частини 1 ст. 9 та ст. 14 Закону України «Про транскордонне співробітництво», якими передбачити інформування центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної регіональної політики та Міністерства закордонних справ України про намір заснування об’єднання єврорегіонального співробітництва за двадцять календарних днів до такого заснування, а також можливість фінансування через відповідні місцеві бюджети органів транскордонного співробітництва, членами яких є суб’єкти транскордонного співробітництва.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 3156 від 21.09.2015 (Пашинський С. В.) про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за вживання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів військовослужбовцями.

Основні зміни вносяться до назви та частин 1 та 2 ст. 172-20 КУпАП, якими відповідальність за вживання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів військовослужбовцями прирівнюється до вживання пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв, при чому санкції обох частин статті лишаються незмінними:

Також розширюється перелік осіб, які може складати адміністративні протоколи у разі проступків, передбачених ст. 172-10 – 172-20 КУпАП. До їх числа запропоновано включити «керівників окремих підрозділів військових частин, уповноважених на те командирами (начальниками) військових частин».

Як видається, непорівнюваною є тяжкість наслідків, які можуть наступити в разі несення військовослужбовцем служби в нетверезому стані та під дією наркотичних засобів та психотропних речовин. Тож  недоцільно прирівнювати і відповідальність за такі дії.

Проект 3171 від 22.09.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України.

Пропонується доповнити ЦПК України новою ст. 259-1 «Особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України» де закріпити, що заява про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України може бути подана батьками, родичами, їх представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами цієї території України незалежно від місця проживання заявника. Такі справи розглядаються невідкладно, «протягом 24 годин з дня надходження відповідної заяви». Рішення суду у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України виконується негайно.

Проект дістав вкрай критичний висновок ГНЕУ, в якому, зокрема, зазначається, що відповідні суспільні відносини вже достатньою мірою врегульовані у чинному законодавстві.

Станом на кінець жовтня розгляд проекту було відкладено.

Проект 3177 від 24.09.2015 (Герасимов А. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності військово-цивільних адміністрацій.

Проект здебільшого присвячений усуненню прогалин і колізій у нормах Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у зв’язку із прийняттям Закону України «Про військово-цивільні адміністрації». Окремі його норми однак можуть створити нові неузгодженості в законодавстві, на що слушно звернено увагу у висновку ГНЕУ. Утім, профільний Комітет з питань національної безпеки і оборони, як вже не раз бувало, незважаючи на критику, беззастережно підтримує проект і пропонує за результатами першого читання прийняти його за основу.

Проект 3150-1 від 25.09.2015 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо відновлення належного рівня соціального забезпечення.

Альтернативний проекту 3150 від 18.09.2015 (Третьяков О. Ю.) про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих (див. Бюлетень № 40).

Порівняно з проектом 3150, пропонується скасувати обмеження щодо надання пільг «за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України» не лише щодо ст. 15 «Пільги особам, на яких поширюється чинність цього Закону» зазначеного закону, а й щодо ст. 14 «Пільги для учасників війни» та 16 «Пільги для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною».

Проект 3181 від 25.09.2015 (Семенченко С. І.) про тимчасово окуповані території.

Проект відкликано 30.09.2015.

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 3061-2 від 24.09.2015 (Ляшко О. В.) про парламентську опозицію.

Альтернативний однойменним проектам 3061 від 09.09.2015 (Бойко Ю. А.) (див. Бюлетень № 39) та 3061-1 від 15.09.2015 (Писаренко В. В.) (див. Бюлетень № 40) та загалом структурно і змістовно відповідає основному проекту 3061.

Утім, проект 3061-2 на відміну від інших проектів передбачає, що «у Верховній Раді може бути утворено декілька опозиційних депутатських фракцій чи об'єднань опозиційних депутатських фракцій, які є парламентською опозицією. Для організації спільної діяльності чи співпраці опозиційні фракції можуть, за згодою, укладати Угоди про спільну діяльність чи приймати спільні політичні документи». Проте відносини в рамках цієї «неконсолідованої» опозиції, на нашу думку, в проекті належним чином не регулюються. В проекті також доволі слушно відмовилися від претензій на значне непропорційне представництво опозиції в державних органах, пропонуючи, щоб кількість кандидатур від парламентської опозиції при формуванні персонального складу державних органів, призначення на які здійснюється Верховною Радою України, визначалася пропорційно до кількісного складу парламентської опозиції, але не менше одного кандидата.

Проект 3182 від 25.09.2015 (Геращенко І. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту.

Головним положенням проекту є таке: «Текст депутатського запиту розміщується на офіційному веб-сайті Верховної Ради в день його оголошення. Якщо в депутатському запиті міститься інформація з обмеженим доступом, на офіційному веб-сайті Верховної Ради розміщується його короткий зміст, оголошений головуючим на пленарному засіданні Верховної Ради». Інші зміни є суто технічними, спрямованими на забезпечення виконання цього положення.

Пропозиція видається цілковито слушною і такою, що сприятиме розвитку громадянського суспільства та парламентаризму через посилення контролю громадськості за діяльністю народних депутатів.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 3155 від 21.09.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» щодо вдосконалення процедури документування осіб.

Пропонується вдвічі (з 7 до 15 робочих днів) подовжити строк за який Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, має видати посвідчення біженця чи посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

Також уточнюється порядок внесення виправлень у документи, якщо вкралися помилки у відомостях про особу, внесених до рішення про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, або до рішень про втрату, позбавлення статусу біженця або додаткового захисту і скасування рішення про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

Станом на кінець жовтня розгляд проекту відкладено.

Проект 3170 від 22.09.2015 (Парасюк В. З.) про внесення змін до Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» (щодо розширення сфери дії Закону).

Пропонується виключити зі сфері дії закону гуртожитки державних навчальних закладів. Автори пояснюють таку пропозицію тим, що «метою запропонованих змін є надання можливості жителям гуртожитків, що перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні державних навчальних закладів, можливості приватизувати приміщення гуртожитків, в яких вони проживають. Основним способом досягнення поставленої мети є виключення з переліку гуртожитків, на які не поширюється дія Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», гуртожитків, які перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні державних навчальних закладів. Таке виключення не спричинить шкоди вищим навчальним закладам, оскільки законодавчо передбачено, що на гуртожитки, призначені (згідно з рішенням органу місцевого самоврядування, на території юрисдикції якого вони розташовані) для тимчасового проживання у зв'язку з навчанням, перенавчанням чи підвищенням кваліфікації у навчальних закладах та у зв'язку з роботою (службою) за контрактом, не поширюється сфера дії Закону, тому в осіб, що в них проживатимуть, не виникатиме право на приватизацію кімнат у гуртожитку».

Проект 3141-1 від 25.09.2015 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до статті 19 Закону України «Про охорону дитинства» щодо пільгового проїзду дітей.

Альтернативний проекту 3141 від 18.09.2015 (Вознюк Ю. В.) про внесення доповнень до Закону України «Про охорону дитинства» щодо права пільгового проїзду дітьми віком від 6 до 14 років (див. Бюлетень № 40).

Пропоновані в цьому проекті зміни є ширшими, але менш докладними, порівняно з проектом 3141. Пропонується доповнити ст. 19 зазначеного закону трьома новими частинами такого змісту:

«Діти дошкільного віку, учні і студенти загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів незалежно від підпорядкування, типів і форм власності мають право на пільговий проїзд до місця навчання і додому міським та приміським пасажирським транспортом у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Діти дошкільного віку, учні і студенти загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів у сільській місцевості забезпечуються транспортом до місця навчання і додому безоплатно.

Учні і студенти загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів протягом року мають право на пільговий проїзд по території України залізничним, водним, автомобільним транспортом у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 3154 від 21.09.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо негайного розгляду судами позовів про примусове видворення або щодо затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземців та осіб без громадянства або забезпечення передачі іноземців та осіб без громадянства відповідно до міжнародних договорів про реадмісію).

Проект, як зазначається в пояснювальній записці, подано відповідно до Національного плану заходів з виконання другої фази Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. Пропонується внести зміни до пункту 6 частини першої ст. 18, частин першої і другої ст. 183-5, пункту 5 частини другої ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України, якими передбачається негайний розгляд місцевими загальними судами як адміністративними судами адміністративних справ (за позовами як державних органів України, так і іноземців та осіб без громадянства. що оскаржують відповідні рішення) про примусове видворення або щодо затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземців та осіб без громадянства, а також порядок виконання відповідних судових рішень.

Утім, ГНЕУ вбачає чимало юридичних недоліків у поданому проекті і пропонує за результатами розгляду в першому читанні повернути проект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Проект 3159 від 21.09.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень судового захисту іноземців та осіб без громадянств та урегулювання окремих питань, пов'язаних з протидією нелегальній міграції.

Центральним положенням проекту, теж викликаного курсом на досягнення лібералізації візового режиму, є доповнення КАС України новою ст. 183-7 «Особливості провадження у справах про затримання іноземців та осіб без громадянства, які підлягають примусовому видворенню». Насамперед пропонується визначити заходи для забезпечення адміністративного позову щодо іноземців або осіб без громадянства, які ухилятимуться від виконання рішення про примусове видворення. Такими заходами є: зобов’язання повідомляти відповідний орган/підрозділ про місце тимчасового перебування кожні 72 години; надання гарантій від громадян або організації; затримання. Далі, увага приділяється можливим строкам затримання таких осіб, зокрема проблемі подовження строків затримання. Ряд пропозиції торкаються проблеми порядку розгляду таких справ, зокрема визначається що вони розглядаються судом невідкладно. Також пропонується ст. 259 КУпАП доповнити новою частиною такого змісту: «У разі порушення іноземцем або особою без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України, якщо особу порушника не може бути встановлено на місці порушення, працівники центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, його територіальних органів та територіальних підрозділів можуть доставляти таких осіб у приміщення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, його територіальних органів та територіальних підрозділів, органів охорони державного кордону, до пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, для встановлення особи порушника і з’ясування обставин правопорушення». Крім того, розширюється список підстав, з яких іноземцям або особам без громадянства має надаватися безоплатна правова допомога, вводиться поняття «пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні» та уточнюється статус осіб, звільнених з цих пунктів через рішення суду, а також пропонується збільшити максимальний строк перебування іноземців та осіб без громадянства, які не мають законних підстав для перебування на території України, затримані в установленому порядку та підлягають примусовому видворенню з України, у пунктах тимчасового перебування таких осіб (з 12 до 18 місяців).

До недоліків проекту слід віднести дуже розширені положення. Так, передбачений по суті безмежний набір засобів для виклику осіб, які беруть участь у справі, чи повідомлення про постановлені судом ухвали, що може вести до ухилення від виконання своїх обов’язків як судом так і особами, які беруть участь у справі. Тому ми повністю підтримуємо зауваження ГНЕУ щодо того, що більшість пропозицій є недосконалими, не охоплюють усіх належних ситуацій, а також є неповними, тобто такими, що вносять необхідні виправлення лише до частини актів, породжуючи юридичні колізії.

Проект 3169 від 22.09.2015 (Мартиняк С. В.) про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо додаткового захисту прав працюючих шляхом гарантування безпеки ведення робіт, боротьби з надмірним навантаженням та тіньовою економікою).

Пропонується доповнити ст. 41 «Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці» КУпАП новими частинами такого змісту:

«Порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів щодо мінімальної кількості працівників необхідних для безпечного ведення робіт, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб–підприємців, які використовують найману працю, від тисячі до тисячі п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за кожного працівника якого не вистачає до мінімальної кількості.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною п’ятою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб–підприємців, які використовують найману працю, від двох тисяч до двох тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за кожного працівника якого не вистачає до мінімальної кількості».

Також пропонується посилити відповідальність за порушення, передбачені ст. 93 «Порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів з безпечного ведення робіт у галузях промисловості» та 94 «Порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про зберігання, використання та облік вибухових матеріалів у галузях промисловості» через доповнення їх частинами другими, які передбачають більш високі санкції за повторні протягом року порушення.

Крім цього, уточнюється перелік осіб, які від імені органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення та їх компетенція.

Проект 3174 від 23.09.2015 (Долженков О. В.) про внесення змін до Закону України «Про судовий збір» (щодо усунення перешкод у доступі до правосуддя).

Пропонується значно, іноді більш ніж вдвічі, а іноді зі встановленням максимального розміру, зменшити розміри ставок судового збору.

Проект 3178 від 25.09.2015 (Дідич В. В.) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо права на судовий захист та підтвердження повноважень захисника на участь у кримінальному провадженні.

Пропонується відновити право бути захисником у кримінальному провадженні для родичів, юристів, а не лише адвокатів. Зокрема, ст. 45 пропонується викласти в такі редакції: «Захисником підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, представником потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача, можуть бути їх близькі родичі, адвокат або інша особа, яка є фахівцем у галузі права». Відповідно ст. 50 доповнюється положенням про те, що «Також повноваження захисника на участь у кримінальному провадженні можуть бути підтверджені документами про те, що особи є близькими родичами, усною домовленістю, заявленою в судовому процесі або письмовою довіреністю, виданою згідно вимог чинного законодавства».

Зазначені пропозиції, які скасовують «адвокатську монополію» в кримінальному процесі, цілком узгоджуються з правовими позиціями Конституційного Суду України (рішення № 13-рп/2000 від 16.11.2000 р. та № 3-рп/2009 від 30.09.2009 р.) і заслуговують на підтримку. Водночас звертає на себе увагу доволі значна кількість друкарських помилок у поданому тексті проекту.

Культура, наука та освіта

 

Проект 3175 від 23.09.2015 (Демчак Р. Є.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо пільги на сплату земельного податку.

Пропонується звільнити від сплати земельного податку «дослідні господарства, в тому числі селекційні центри науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського профілю та професійно-технічних училищ до 300 гектар сумарно на один навчальний заклад».

 

Охорона здоров’я

 

Проект 3179 від 25.09.2015 (Яриніч К. В.) про внесення змін до статті 15 Закону України «Про лікарські засоби» (щодо удосконалення законодавства, що регламентує повноваження органу державного контролю за якістю лікарських засобів).

Проект зводиться до двох термінологічних уточнень, викликаних прийняттям Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Так, з повноважень посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів, вилучається «заборона (зупинення) виробництва, реалізації та застосування лікарських засобів». Натомість ці посадові особи наділяться повноваженням «призупиняти виробництво (виготовлення) та реалізацію лікарських засобів за рішенням суду».

Проект 3180 від 25.09.2015 (Яриніч К. В.) про внесення зміни до підпункту «в» пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для поліпшення забезпечення закладів охорони здоров'я та громадян доступними лікарськими засобами).

Зазначена у назві проекту норма визначає вимоги до лікарських засобів, операції з постачання яких оподатковуються за ставкою 7 %. У чинній редакції цієї норми  такі лікарські засоби мають, зокрема, обов’язково бути внесеними до Державного реєстру лікарських засобів. Пропонується поширити її дію і на лікарські засоби, які виготовляються в аптеках за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин. Такі лікарські засоби відповідно до статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» не підлягають державній реєстрації.

 

Питання сільського господарства та земельних справ

 

Проект 3157 від 21.09.2015 (Хлань С. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками.

Як зазначено в пояснювальній записці, практика передавання в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками, на яких вони розташовані, виявила неоднозначність тлумачення ст. 51 Водного кодексу України та ст. 124 Земельного кодексу України. Водночас існує потреба додаткового захисту прав на земельні ділянки, які є смугами відведення для меліоративних (зрошувальних) систем та які є необхідними для забезпечення відведення води на меліорованих (зрошувальних) землях, що є важливою умовою для організації сільськогосподарського виробництва на даних землях. Тому проектом передбачено внести зміни до частини третьої статті 51 Водного, кодексу України, де зазначити, у яких випадках водні об'єкти надаються у оренду в комплексі із земельними ділянками поза механізму земельних торгів. Також змінами до частини четвертої ст. 59 Земельного кодексу України закріплюється можливість для потреб, пов’язаних з відведенням води на меліорованих (зрошувальних) землях, надавати із земель водного фонду на умовах оренди земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, озера, водосховища, інші водойми, болота та острови. А в змінах до частини другої ст. 134 Земельного кодексу України запропоновано уточнити положення щодо непоширення вимоги про продаж на земельних торгах земельних ділянок, які використовуються для потреб спеціального водокористування, пов’язаних з відведенням води на меліорованих (зрошувальних) землях.

Проект 3043-1 від 23.09.2015 (Бакуменко О. Б.) про внесення змін до Закону України «Про молоко та молочні продукти» (щодо молоковмісних продуктів).

Формально альтернативний проекту 3043 від 07.09.2015 (Деркач А. Л.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо боротьби з фальсифікацією молочних продуктів) (див. Бюлетень № 39). Утім, хоча обидва проекти і регулюють насамперед виробництво та реалізацію молоковмісних продуктів, по своїй суті вони цілковито різні. Проект 3043-1 є значно ширшим. Дуже ретельно опрацьовується термінологічна база. Зокрема, дається таке визначення молоковмісних продуктів: «молоковмісні продукти – харчові продукти,  які вироблені з молока або молочної сировини і жирів немолочного походження (масова частка яких становить не більше 50 відсотків у жировій фазі продукту), без заміни молочного білка і лактози, з використанням або без використання харчових добавок, та які можуть сприйматися споживачем як продукти, аналогічні молочним, і вживатися замість таких продуктів». Також пропонується дещо стандартизувати термінологію законодавства через введення відсилочних норм: «Терміни «маркування», «первинне пакування», «харчовий продукт тваринного походження» вживаються у цьому Законі у значеннях Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»».

Іншою особливістю проекту є розширення передбаченої самим законом відповідальності за порушення його вимог, але без введення нових складів до КУпАП чи КК України. Водночас пропонується фактично повністю скасувати усі положення, які детально розписують здійснення контролю державних органів за виробниками.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 3163 від 22.09.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України з питань банкрутства (щодо забезпечення європейських стандартів у сфері відновлення платоспроможності боржника та спрощення умов ведення бізнесу в Україні).

Доволі значний за обсягом проект, в якому пропонується внести зміни до законів України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», спрямовані на скорочення строків  процедур банкрутства, запровадження спеціалізованої сторінки на офіційному веб-сайті державного органу з питань банкрутства з інформацією про боржника та забезпечення доступу до такої інформації кредиторам та інвесторам, розширення повноважень та участі кредиторів у процедурах банкрутства  тощо.

Як слушно зазначає ГНЕУ, проект до певної міри дублює проект 3132 від 17.09.2015, який комплексніше регулює зазначені питання.  Водночас у проекті 3163 заслуговують на увагу пропозиції щодо уточнення компетенції державного органу з питань банкрутства, надання права участі у підготовчому засіданні кредиторам з найбільшими грошовими вимогами до боржника, деталізації діяльності кваліфікаційної комісії арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), а також надання цим особам права отримувати інформацію про державну реєстрацію прав на нерухомість та їх обтяжень.

Проект 3165 від 22.09.2015 (Долженков О. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо скасування системи електронного адміністрування податку на додану вартість).

Проект передбачає скасування системи електронного адміністрування податку на додану вартість, запровадженої Законом України від 28 грудня 2014 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» із змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16 липня 2015 р. Слід погодитися з ініціаторами проекту, що на сьогоднішній день, все ще існує ряд проблем впровадження та функціонування СЕА ПДВ, що свідчить про недосягнення поставлених цілей її впровадження та необхідність скасування даної системи для стабілізації господарської діяльності підприємств, зокрема, та економіки країни, загалом. Тому пропонується скасувати низку положень Податкового кодексу України, які безпосередньо стосуються запровадження системи електронного адміністрування податку на додану вартість.

Проект 3168 від 22.09.2015 (Голуб В. В.) про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про стандартизацію і сертифікацію».

Пропонується припис декрету, що його сфера дій не поширюється на продукцію, що є харчовим продуктом, викласти у редакції «Положення Декрету не поширюються на обов’язкову сертифікацію продукції, що є харчовим продуктом», а також передбачити, що «сертифікація харчової продукції, послуг і систем управління в державній системі сертифікації є добровільною».

Ініціатори проекту пов’язують пропоновані зміни з тим, що після набрання чинності Закону України від 22.07.2014 року №1602-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» підприємства втратили можливість проведення добровільної оцінки відповідності в державній системі сертифікації, хоча статтею 32 цього Закону не забороняється проведення добровільної сертифікації харчових продуктів. І це, на їхню думку, призведе до штучного створення для вітчизняних підприємств технічних бар’єрів у торгівлі харчовими продуктами з країнами СНД, оскільки угода про взаємне визнання робіт з сертифікації стосується тільки державних систем сертифікації країн СНД, а харчова продукція зазначеним законом вилучається із державної системи сертифікації України.

Проект 3173 від 23.09.2015 (Дерев'янко Ю. Б.) про внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» щодо забезпечення гарантування якості будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг.

Ключові пропозиції зводяться до того, що проекти договорів про закупівлю робіт і послуг із будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг мають обов’язково містити, крім іншого, строк гарантії виконання робіт, надання послуг та умови гарантійного обслуговування побудованих, реконструйованих, відремонтованих автомобільних доріг. Також зазначається, що строк гарантійного обслуговування не може бути скорочений, як і погіршена якість робіт чи послуг. Пропозиціями прямо забороняється укладання договорів про закупівлю робіт, послуг із будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг без строку гарантії виконання робіт, надання послуг та без умов гарантійного обслуговування побудованих, реконструйованих, відремонтованих автомобільних доріг.

 Поділитися