MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Парламент України визнав депортацію кримських татар геноцидом

13.11.2015   
Юрій Нужний

Верховна Рада України ухвалила постанову «Про визнання геноциду кримськотатарського народу». Відповідне рішення підтримали 245 нардепів.

«Для відновлення історичної справедливості і недопущення у майбутньому вчинення подібних дій щодо кримськотатарського та/або будь-якого іншого народу, відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, депортація кримських татар з Криму 1944 року повинна бути визнана геноцидом кримськотатарського народу та отримати належну реакцію зі сторони України та міжнародної спільноти», – йдеться у пояснювальній записці до постанови.

Окрім того, Верховна Рада підтримала й доповнення голови комітету з питань культури та духовності Миколи Княжицького про те, що сучасна організація політично і етнічно вмотивованих переслідувань кримських татар, їхніх офіційних органів на тимчасово окупованій території України з боку державних органів Російської Федерації, починаючи з дати початку анексії є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу.

Парламент також вирішив встановити 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Нагадаємо, 18 травня в 1944 році в Середню Азію з Криму за рішенням комуністичної влади СРСР був відправлений перший ешелон кримських татар, а всього їх було депортовано понад 180 тисяч осіб. Радянська влада пояснила це «співпрацею деяких кримських татар з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни». Виселення проводилось в жорсткий спосіб, з конфіскацією належного виселенцям майна та з запровадженням дискримінації за національною приналежністю. За різними оцінками, більше 46% переселенців загинули внаслідок здійсненої радянськими державними органами депортації, точна кількість жертв невідома.

У 1989 році Верховна Рада СРСР визнала депортацію незаконною і злочинною.

4-та сесія четвертого Курултаю кримськотатарського народу визнала депортацію 18 травня 1944 року й наступні десятиріччя насильницького утримання кримських татар у місцях вигнання актом геноциду корінного народу Криму.

 Поділитися