MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Головні дискримінатори України – 2015

23.11.2015   
Георгій Кобзар
Коаліція з протидії дискримінації в Україні оприлюднила імена осіб та організацій, які найбільш злісно порушували принципи рівності та недискримінації протягом року. Їх назвали «дискримінаторами» та «обдарували» особливою відзнакою – шорами (символ зашореності та обмеженості у поглядах).

Коаліція з протидії дискримінації в Україні оприлюднила імена осіб та організацій, які найбільш злісно порушували принципи рівності та недискримінації протягом року. Їх назвали «дискримінаторами» та «обдарували» особливою відзнакою – шорами (символ зашореності та обмеженості у поглядах).

«Переможців» визначали у трьох номінаціях:«Язик мій – ворог мій» (за найбільш дискримінаційне висловлювання); «Реально Г*» (за найбільш дискримінаційний вчинок); «Дискримінація «в законі» (за найбільш небезпечну та дискримінаційну законодавчу ініціативу).

Крім того, у 2015 році була запроваджена спеціальна відзнака «Вибір молоді», «переможець» у якій визначений за допомогою онлайн-голосування на сайті громадської кампанії «Дискримінація обмежує. Протидій!».

Отже, в номінації «Найбільш небезпечна законодавча ініціатива» антипремію отримала Верховна Рада України, яка позбавила права голосувати на місцевих виборах 2015 року більше мільйона вимушених переселенців з Донбасу та Криму. Незважаючи на кілька зареєстрованих законопроектів, ВРУ так і не спромоглася ухвалити відповідне законодавство, яке б дало змогу внутрішньо переміщеним особам взяти участь у виборах у тих громадах, де вони тепер мешкають.

В номінації «Реально Г*» (реально ганебний вчинок) «перемогу» отримав власник аквапарку в Ужгороді, колишній мер цього міста Сергій Ратушняк. У червні 2015 року адміністрація місцевого аквапарку відмовила студентам-іноземцям у відпочинку. Сергій Ратушняк сказав, що так він піклується про здоров’я мешканців міста, не пускаючи «сифілісну і туберкульозну циганоту краю і всього світу».

Володимир Спільниченко, виконавчий директор НСК «Олімпійський», став антигероєм відразу в двох номінаціях «Язик мій – ворог мій» та «Вибір молоді». Журі «Дискримінатора» та Інтернет-користувачів обурило, що після скандалу у зв’язку із побиттям чорношкірих уболівальників на НСК «Олімпійський» директор стадіону запропонував зробити окремий сектор для афроамериканців.

За словами координаторки кампанії «Дискримінація обмежує. Протидій!» Ірини Текучової, «публічне побиття футбольними фанатами осіб іншої національності через колір шкіри під час матчу «Динамо-Челсі» – це ганьба для країни. Більш того, пропозиція зробити окремі трибуни для темношкірих осіб є відкритим проявом расизму та дискредитацією усієї держави в очах світової спільноти».

Нагадаємо, антипремія «Дискримінатор року» вручається з 2013 року і має на меті привернути увагу до проблеми дискримінації та показати реальні загрози на шляху забезпечення в Україні принципу рівності та недискримінації для всіх людей.

Довідка:
Коаліція з протидії дискримінації (КПД) в Україні є всеукраїнською недержавною громадською правозахисною ініціативою, яка виникла у 2011 році і зараз об’єднує 50 організацій громадянського суспільства. Діяльність Коаліції спрямовано на реальне забезпечення в Україні принципу громадянської рівності для всіх людей, незалежно від певних соціальних чи індивідуальних ознак, які визнані в міжнародному, європейському та національному праві такими, що потребують захисту від дискримінації; розвиток, розширення та вдосконалення прав і свобод людини в Україні; протидію спробам необґрунтовано та несправедливо обмежити права певних категорій громадян; викорінення такого явища, як дискримінація, із суспільного життя.

 Поділитися