MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Посібник «Свідомий громадянин» – для представників вразливих категорій

09.12.2015   
Юрій Чумак
Міськрайонна громадська організація «Чугуївська правозахисна група» випустила кишеньковий довідник Свідомий громадянин», який призначений для формування поняття захисту своїх прав у ВПО та ВІЛ-позитивних людей, членів їх сімей.
Правові аспекти прав людини є особливими при захисті тих верств населення, які внаслідок деяких особливостей не можуть самі захистити свої права та законні інтереси. До категорії таких осіб можна віднести внутрішньо переміщених осіб, а також людей, які живуть з ВІЛ, оскільки часто зустрічаються випадки, пов’язані із порушеннями їхніх прав, гарантованих Конституцією та законами України. Для відстоювання своїх прав треба спочатку вивчити ці права, навчитися ними ефективно користуватися, позбутися страху і невпевненості в своїх силах і можливостях. І тоді порушені права будуть поновлені, а порушник цих прав – понесе покарання, можливо, позбудеться своєї посади і відшкодує громадянинові нанесену шкоду в повному обсязі. Тому міськрайонна громадська організація «Чугуївська правозахисна група» випустила кишеньковий довідник Свідомий громадянин», який призначений для формування поняття захисту своїх прав у ВПО та ВІЛ-позитивних людей, членів їх сімей. Він озброїть певними знаннями, необхідними для проведення плідного діалогу з представниками державних органів, різних установ та організацій, а також для захисту своїх прав і свобод. Посібник складається з наступних розділів: 1. Ви повинні знати 2. Права людей, які живуть з ВІЛ 4. Права переселенців, встановлені законодавством України 3. Порядок організації медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД 5. Способи захисту власних прав 6. Як захистити власні права шляхом звернення до органу державної влади та місцевого самоврядування 7. Звернення до суду для захисту своїх прав А також містить наступні додатки: - Види державних послуг, та де їх отримати - Куди звертатись за допомогою ВПО, які живуть з ВІЛ Це видання здійснене накладом у 500 примірників у рамках проекту «Підвищення правових знань та надання правової допомоги ВПО, які живуть з ВІЛ на території Харківської області, на системному рівні», що реалізовувався міськрайонною громадською організацією «Чугуївська правозахисна група» за підтримки Програми розвитку ООН в Україні. Довідник поширюється у відповідних закладах охорони здоров’я Харківської області та серед профільних неурядових громадських організацій.
 Поділитися